Dolžina vikenda in ameriške palačinke z bananami, orehi in čudnim čokoladnim prelivom

13:32


Ko sem še imela službo, sem ugotovila, da je vikend ravno dovolj dolg. Pa ne zame, ampak za delodajalca. Ravno dovolj dolg, da si približno odpočiješ. Če bi bil krajši, bi ljudem slej ko prej prekipelo in bi rekli "je*eš sistem". Če pa bi bil vikend daljši, se ljudem ne bi dalo več nazaj v službo, začeli bi se spraševati "zakaj". Odgovor na to je sicer enostaven "da dobim denar za preživetje", ampak to je odgovor iz napačnega kota. Jasno je, da moraš vedno nekaj dati, da bi lahko kaj dobil nazaj. Ampak, dati vsak dan vso svojo življenjsko energijo za to, da si bo lahko gospod Nekdo kupil še eno jahto, Porscheja in dopust na Maldivih? To se mi zdi pa tako noro...

Sedaj, ko sem brez službe, je vikend lahko poljubno dolg, sva ugotavljala s T. Na Koroško ali V Istro lahko greva na primer že v četrtek. Tega v treh mesecih brezposelnosti še nisem izkoristila! In zdaj, ko sva se končno odločila, da bova to naredila, se sprašujem: "Kaj bom pa počela s tako dolgim vikendom?" Ampak to so sladke skrbi, kot so radi rekli v moji bivši službi.

Tule je pa recept za slastno vikend jutro, kadar koli že imate vikend. Veganske ameriške palačinke z bananami in orehi. S čudnim čokoladnim prelivom. Recept sem našla v hecni knjigi z naslovom Skinny Bitch in the Kitch. Jaz nisem ne skinny in ne bitch (ok, razen včasih, ko moram bit), ampak mi je knjiga še kar všeč (kljub kletvicam). T. se teh palačink veseli, kot se za palačinke spodobi, in me vpraša: "Kako to tako dobro narediš?" Mojster palačink v tej kuhinji je namreč on, zato sem morala začeti peči ameriške, da lahko konkuriram:) Čudnemu čokoladnemu prelivu pa se je raje izognil ...





Recept za 8 ameriških palačink

sestavine:

160 g polnovredne moke
1 1/2 ČŽ pecilnega praška
1/2 ČŽ morske soli
350 ml riževega ali sojinega mleka
2 JŽ staljenega kokosovega olja (ali 1 JŽ oljčnega olja)
1 JŽ javorjevega (ali agavinega) sirupa
malo mlete vanilije
1 banana
60 g orehov

kokosovo olje za ponev, javorjev sirup za preliv

Suhe sestavine zmešaš v eni skledi, tekoče pa v drugi. Z metlico zmešaš vse skupaj in dodaš nasekljane orehe in na tanko narezano banano. Ponev dobro ogreješ in nanjo kaneš nekaj kapljic olja. Zmanjšaš ogenj ali odstaviš ponev, in vanjo vliješ 4 JŽ mase za palačinke, razporediš da se naredi bolj ali manj lep krog. Ko vidiš, da se je rob zapekel (po cca. 2-3 minutah), preveriš, ali se je tudi spodnja stran. Če je lepo rjava, palačinko obrneš s pomočjo lopatke. Metanja ne bi priporočala, ker bo zgornja stran palačinke še dokaj mokra. Pustiš, da se zapeče še druga stran.

Ameriške palačinke postrežeš z javorjevim sirupom, a če ga nimaš, je nutella izjemen nadomestek, čisto OK pa so tudi z marmelado. Jaz sem se malo izživljala in naredila preliv iz 1 ČŽ pravega kakava, 1 JŽ melase, 1 JŽ agavinega sirupa, malo vanilije, nekaj zrn solnega cveta, 1 ČŽ oljčnega olja in malo tople vode, da je bil dovolj tekoč.

You Might Also Like

3 komentarji

  1. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  2. Uh, jz sm pa dala proseno moko, ker polnozrnate nism mela, pa kaki namest banane, ki je tudi ni blo (sam, da je mushy) in nekak... hmm. A ti morda veš kaj se zgodi s proseno moko v pečenih dobrotah, ki NISO prosen kruh? Meni neki ne štima čist. Moram raziskat in sporočim:) Tvoje so zgledale tako lepe na sliki, in s sestro smo si zaželele an pravi, zimski zajtr, pa s coprnijo nekak nismo ble .. zadovoljene:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živjo! S proseno moko nimam izkušenj ... Je pa to moka brez glutena, za razliko od polnozrnate, in gotovo se zato drugače obnaša. Lahko poskusiš prosene palačinke naredit po receptu za ajdove (http://lakotnikov-brlog.blogspot.com/2011/08/veganske-ajdove-palacinke-z-breskvami.html), ampak ne vem, če bo uspelo. Pa kaki je preeecej drugačen od banane. ;)

      Izbriši

Preberi tudi

Subscribe