Neverjetni presni slivov mousse

12:18

Slivov mousse.

Dežuje, ampak je lepo. Naj se Zemlja napije:) Poletje je še daleč, z njim pa breskve, marelice in slive. Odkar sem naredila francosko slivovo pito (a la Amelie ...), so mi slive še posebej pri srcu.

Tudi suhe. Mama mi je od nekod prinesla čudovite razkoščičene suhe slive in ko sem jih grizljala, se mi je zazdelo, da mora obstajati način, kako jih pretopiti v nekaj res gurmanskega. Ker si to zaslužijo. Pa čeprav so odlične tudi kar tako. In zdrave! V njih so vlaknine, železo, kalij, vitamini B-kompleksa, vitamin C in drugi oksidanti.

Tako je nastala ideja za tale slivov mousse. Temu bi jaz rekla novi slovenski gourmet.

T. mi je rekel, da ga ne smem objaviti, saj mora imeti chef tudi svoje skrivnosti. Ampak jaz nisem chef, temveč le ena navadna blogerka:)

Novi slovenski gourmet.


Sestavine za slivov mousse (za 2-3 osebe):

100 g mandljev
70 g razkoščičenih suhih sliv + 4 nenamočene slive za dekoracijo
1 JŽ kokosovega olja
1 JŽ agavinega sirupa
1 JŽ limoninega soka
cca. 1 dcl vode
malo črnega sezama za dekoracijo

Mandlje* namočiš čez noč ali dlje (po 12h zamenjaš vodo). Slive namočiš v 1 dcl vode, prav tako čez noč. Vodo ne odliješ, ampak jo uporabiš v receptu. Mandljem odstraniš kožico (s prsti) - je še kar zamudno početje, a se splača:)

Vse sestavine razen črnega sezama in štirih sliv daš v blender. Če ima blender težave, dodaš še malo vode. Zmiksaš do gladkega, daš v lepe kozarce (lahko od vina). V hladilniku naj odstoji vsaj nekaj ur. Preden postrežeš, po želji okrasiš s črnim sezamom in preostalimi slivami.

*Uporabiš lahko tudi "pulpo", ki ostane pri delanju mandljevega mleka. Če želiš, da je desert resnično presen, preveri poreklo mandljev. Večina jih prihaja iz ZDA, tam pa vse pasterizirajo, saj tako narekuje njihova FDA. Če imaš možnost, vedno uporabi slovenske mandlje.

In ker sem že omenila Amelie.

You Might Also Like

3 komentarji

  1. Sem ga naredila po tvojem receptu. No, priznam, sem pozabila kokosovo olje :) Bil je vseeno odličen. Najbolj presenečena sem bila nad tem, da je dejansko izgledal kot mousse - tako lepo teksturo je imel.
    Bom še kdaj:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Jupi, Tina! Ja, neverjetno je, da ima tako podobno teksturo. Mogoče bo še bolj podobna, ko dodaš kokosovo olje;) - ali pa tudi ne?

    OdgovoriIzbriši
  3. Danes bo :)
    Pozdravček na Koroško!

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe