Zaljubljena v Ljubljano in doma narejeno ovseno mleko z mandlji

11:12

Si sploh lahko predstavljate Parižana ali Parižanko, ki nista zaljubljena v svoje mesto? Ok, mogoče v neki cinični pozi umetnika in/ali priseljenca (kot je recimo Hank Moody v L.A. - ja, sem novopečena fenica Californication:)), ampak seriously? Potem se pač preseli v Pays d'Oc, ne? Zdi se mi res škoda, da živiš v kraju, ki ga ne moreš vzljubiti. In če res ne moreš živeti drugje, lahko svoj prislini "domači kraj" vzljubiš - včasih je treba samo malo bolj odpreti oči: kot če bi se šli turista na rodni grudi, tako nekako.

V soboto sem se po predolgem času sama sprehajala po Ljubljani (žal brez fotiča). Nisem se mogla upreti ulicam, nedavno umitim in sveže obsijanim s soncem. Nebo nad Ljubljano je še vedno sinje modro, strehe oranžne in Ljubljanica zelena. Greš se flaneurja po Ljubljani in čutiš vznemirljivo ščegetanje maja in veš, da se lahko vsak trenutek začne nova zgodba. Dober občutek. Evo, tu je nekaj slik iz Ljubljane za vas:

Na vogalu hripavi Indijec poje blues,
nad še vedno osončenimi vrhovi hiš se debeli luna,
zrak je mehak in tekači v pajkicah se lupčkajo in pijejo kavo nad Ljubljanico,
Ljubljanica leno nosi rastlinske smeti,
a pod njimi je še vedno lepa zelena.
Nepričakovane rože,
možati Arabci, vsak ima svojo šišo in svoj smeh,
na oknih so pelargonije in na balkonih mizice za kavo, pisano perilo,
lepo ostrižene punce in fantje z mehkimi očmi,
punce v allstarkah in z dolgimi lasmi, s katerih ne moreš odmaknit pogleda,
ukradeni pogledi, ukradena kolesa,
cvetoči kostanji, akacije, grad, fontane
moški v kravatah, čudni koncerti
jamice nad zadnjicami gibkih deklet
pesniki, mož brez čevljev, ljudje vseh barv
pojoče deklice z velikimi očmi
mešane poroke, zmešani zakoni
mladi očetje imajo nenavaden žar v očeh,
praženi mandlji, crepes, vaflji
muzika, kurbin sin, francosko vino
vsi mogoči psi
antikvarjati so odprti pozno v noč.
Utrujeno Tromostovje,
ganljivi ulični glasbeniki, prodajalci šopkov
mavrične klopce, aplavzi, kovanci
stare gospe v kratkih krilih, ženske z rutami
največji slovenski pesnik, smetarji,
zmaji, mesarji in čevljarji,
Kruharna in Kljukec,
maj 2011, Žogica Marogica je razprodana.
Zapora prometa, sobotni večer
na nebu sledovi letal.

No, pa k receptu za ovseno mleko. Jaz sem ga običajno kupovala, pa še to le, ko je bilo znižano. Potem pa me je ena krasna punca, ki piše blog o hrani v Parizu (in ima seveda zelo rada svoj Pariz:)), spomnila, da ga lahko zelo enostavno narediš doma. Ni tako sladko, kot kupljeno (morda zato, ker oves, ki ga imam, ne more začeti kliti, saj je očitno toplotno obdelan, žal), ampak to je morda celo prednost, saj ga lahko osladiš po okusu in potrebi. Je pa ravno tako gosto in kremasto, kot kupljeno - ali pa še bolj.



Recept za ovseno mleko z mandlji

sestavine za cca. 1l ovsenega mleka:
50 g oluščenega ovsa ("ovseni rižek")
ščep soli
pest mandljev
cca. 1,3 l vode

Oves in mandlje čez noč oz. za več ur namočiš, nato odliješ vodo in splahneš. Daš v lonec, zaliješ z litrom in kakimi tremi dodatnimi decilitri vode, dodaš ščep soli. Če nameravaš narediti sladko ovseno mleko, lahko že sedaj dodaš recimo ščep vanilije. Kuhaš cca. 40 minut. Oves in vodo, v kateri se je kuhal, zmiksaš, precediš skozi čimbolj fino cedilo (lahko tudi skozi krpo, po želji sladkaš z agavinim ali javorjevim sirupom in preliješ v steklenico. Zmes, ki ostane v cedilu, lahko z dodatkom rozin, čokolade, banane, ipd., poješ za zajtrk (to je pravzaprav ovsena kaša ali porridge), če pa nisi za take štose, jo lahko vmešaš v muffine ali kruh. Mleko shraniš v hladilniku in obvezno pred vsako uporabo pretreseš.

Tule pa je en video, on katerem me prime, da bi takoj kam odpotovala - ali vsaj plesala. V njem ni Ljubljane (je pa Pariz:)), ampak bi bilo res krasno, ko bi bila (Matt, visit us!:)). Navdihujoče!

You Might Also Like

11 komentarji

  1. Oh te tvoje lepe fotografije :) vedno postanem lačna :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Super pisarija - like your style!
    Kaj pa mandljevo mleko - si ga že delala?

    OdgovoriIzbriši
  3. Oh, Nika, hvala!!!
    Gourmet - hvala! Mandljevo sem delala, ja, in je odlično. Mandlje namočiš čez noč ali še dlje, potem pa miksaš s 3x količino vode, precediš in goščo uporabiš za slivov mousse, recimo:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Super ideja za mleko! Pa še zdravo ^_^

    "Zdi se mi res škoda, da živiš v kraju, ki ga ne moreš vzljubiti. In če res ne moreš živeti drugje, lahko svoj prislini "domači kraj" vzljubiš - včasih je treba samo malo bolj odpreti oči: kot če bi se šli turista na rodni grudi, tako nekako."

    Vesela sem zate, da se imaš lepo v LJ. Se pa z gornjim citatom prou nič ne strinjam. Če ti kraj in ljudje v njem niso všeč, čim dlje stran od tam. Nato pa v kraj in med ljudi, kjer boš lahko razvil svoje najboljše!

    PS. si opazila, da si opevala lepote slovenskih žensk in ne moških. Mislim, da se podzavestno strinjaš z mano in T ^_~

    OdgovoriIzbriši
  5. Za ekspresni ovesni napitek pa lahko uporabiš ovsene kosmiče. Jaz jih vedno prej sperem pod vodo, nato pa zmiksam z vodo, datlji, vanilijo in cimetom.

    OdgovoriIzbriši
  6. O, hudo, Lainy! Bom vsekakor poskusila!

    OdgovoriIzbriši
  7. Achih: saj pravim, če res ne moreš živet drugje (ker ti denar ali kaj drugega to brani), potem moraš vsaj poskusiti vzljubiti svoj kraj. Verjamem pa, da je to kje drugje (recimo v bližini velikih tovarn ali kje, kjer sploh ni sonca in samo dežuje ipd.) precej težje kot pa v recimo Ljubljani ali na Seči:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Oooo kolk super post. Tudi sama se res rada sprehajam (te dni še posebej) po ljubljani in gledam naokoli kot kak turist. Ensoatvno je vedno nekaj novega za videt in na vsakem kraju drugačna viba.
    Ko smo že pri Parizu imam ravno prijatelje, ki so se preselili tja ... in so sedaj v fazi raziskovanja mesta ... mislim, da ju je Pariz že očaral. Komaj čakam, da grem na obisk!:)
    Ok, sem zašla, pa vendarle ... zanima me potem ko skuhaš oves ga zmiksaš s paličnim mešalnikom ali čim drugim?

    OdgovoriIzbriši
  9. Hvala, zdravilkaduha;) Oh, Pariz ... nisem še bila tam, je pa na vrhu liste krajev, kamor bi takoj šla.

    Oves pa dam v blender skupaj z vodo, to se zelo obnese. Blender je nasploh čudovita stvar (tem večji in močnejši, tem bolje:)), ne bi mogla brez njega. Ne vem, kako bi bilo s paličnim, se bojim, da ne preveč dobro. Mogoče pa ima kdo drug izkušnje s tem?

    OdgovoriIzbriši
  10. O, super, hvala za tele dobre ideje.
    sem se že hotela odpovedati jutranji kavi, ker ima ovseno mleko tako zasoljeno ceno, kravje mleko pa vse manj prija želodčku.
    Sicer pa sama vse miksam s paličnim-ker drugega nimam:) in se v redu obnese, mogoce je samo kuhinja malo bolj zapackana;)

    OdgovoriIzbriši
  11. Fino, da boš lahko še naprej kofetkala:) takole ovseno mleko te stane kakih 80 centov na liter, mogoče celo manj, tako da se res splača. Mislim, da mleko pride bolj "mlekasto" (kremasto ali kako bi rekla), če se res dobro premeša v blenderju.

    Upam pa, da ti bo ratalo tudi s paličnim (poročaj, da bodo še druge nadebudne kuharice izvedele;))! Sicer pa ti blender v vsakem primeru priporočam (za kak jubilej ti ga bo že kdo podaril a ne?:)), ker je res vsestranski.

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe