O talentih ... in kokosovi grickariji

13:22


Do nedavnega sem živela v upanju, da se bo nekega dne pojavil nekdo, ki bo odkril moj talent. Saj veste, tako kot grejo zgodbe supermodelov: "z mamo sem pila vročo čokolado, ko me je ustavil predstavnik modne agencije bla bla in čez nekaj mesecev sem pristala na naslovnicah", le da bi mene odkril založnik, skrivnostni mentor skrivnostne veščine ali kar sam Albus Dumbledore. Takrat bi se moje življenje obrnilo na bolje, vse bi gladko steklo, kar naenkrat bi imela dovolj denarja in občutek smisla v življenju.







No, to se seveda še ni zgodilo. Sedaj tudi vem, da se ne bo. Po pravici povedano, je to eno velikansko olajšanje! In kako sem prišla do tega življenjsko pomembnega zaključka? Nič spektakularnega se ni zgodilo, le eno pravo knjigo sem prebrala: 8 to be great. Avtor Richard St. John je razbil moje otročje sanje o odkritju skritega talenta, ko je na zelo enostaven način opisal, kako je za uspeh na katerem koli področju potrebno veliko vztrajnega trdega dela. Talent je sicer dobrodošel, a ni ključen (nekje drugje sem potem slišala, da je talent le 5 ali morda 10% uspeha).

Sedaj se mi ne more zgoditi, da bi ob prvem neuspehu vrgla puško v koruzo z izgovorom: "Itak nisem nadarjena za to, brez veze, da vztrajam", ampak si lahko rečem, da je treba samo vztrajati, vaditi, poskusiti znova. Ko bi vsaj to ugotovila že pred desetimi leti ali še prej! Pa sem celo imela odličen zgled doma ...

Če ste starši, torej otrokom nikar ne govorite "nadarjen si/nisi nadarjen", ampak "vztrajaj, poskusi znova, vaja dela mojstra". Saj res, še celo reče se, da vaja dela mojstra - ne pa talent!

No, zdaj vam pa dam še en receptič za povrhu.


Kokosova grickarija


Grickarija je izraz, ki sem ga spoznala šele pred kratkim in mi je strašansko všeč. S T. sva v petek gostila nekaj prijateljev in jaz sem pripravila tele slane krekerčke in grisine. Nekaj jih je bilo z makom, nekaj s sezamom, nekaj z zelišči, ampak najboljši so bili tisti s kokosom. Delala sem zelo na pamet, zato predlagam, da se pri doziranju kokosa tudi vi zanašate na občutek za filing:)




sestavine:
500 g bele moke
3/8 l - 1/2 l mlačne vode
zavitek suhega kvasa
1 ČŽ sladkorja
4 zajetni ščepci soli
nekaj grobe morske soli (po okusu)
kokosovi koščki/opilki/ostružki (cca. 1 čajna skodelica oz po občutku)
4 JŽ staljenega kokosovega olja Cobio

Moko zmešaš s 4 ščepci soli in kokosovimi ostružki (torej ne z moko, ki smo je bolj navajeni, temveč z večjimi koščki). Mlačno vodo zmešaš z 1 ČŽ sladkorja in s kvasom. Zamesiš testo in pustiš, da vzhaja na svojo dvakratno velikost (kakšne pol ure do 40 minut). Testo spet premesiš, razdeliš na dva ali tri dele in ga razvaljaš na pomokani površini. Pomažeš s kokosovim oljem in posuješ z grobo soljo, ki jo z dlanmi vtisneš v testo. S piškotnimi modelčki izrežeš v želene oblike, zložiš na pekač, obložen s peki papirijem in pustiš, da vzhaja 15 minut, nato pečeš 15 minut na 200 °C oz. dokler ne dobijo lepe zlate barve (po želji jim pomagaš do nje tako, da za 5 minut vklopiš žar).

You Might Also Like

6 komentarji

  1. Lenčka, Veganska po-iz-kušna20. junij 2011 ob 18:16

    Sem že mislila, da boš pisala o tistih tadrugih talentih in sem ko se mi je odpirala stran že mislila, kako bom slišala kakšno kritiko o njih hehe.. me je že malo skrbelo, koliko zamujam odkar nimam tv-ja pa očitno temu ni tako ;)

    Se strinjam. Talente ima vsak izmed nas, a vztrajno delo je tisto, kar nas razločuje. Potrpežljivost in vztrajnost je moj moto. Včasih pa zna življenje fino ponagajati, in takrat ti tudi talenti in trdo delo bolj malo pomagajo. Ampak če imaš vizijo, potem prebrodeš.

    Drugače pa sama pravim, največji talenti nikoli niso odkriti, kar je tudi prav. Večina talentov, ki je odkritih, v življenju ni nikoli srečna, kar nas uči tudi zgodovina. To so ljudje, ki izredno obetajo, a jih slava pogoltne in uniči. Sem potlej raje hlapec kot graščak.

    Še nekaj sem se spomnila, ko si ravno govorila na začetku, kako nekdo pije kavo in ga odkrijejo. Nekaj podobnega se je zgodilo moji prijateljici v srednji šoli. Slučajno je nakupovala in hop do nje prileti ena ful pomembna gospodična in biznis se je začel.

    A v današnjem času težko že razkriješ kateri je tisti res talentirani. Kdor hoče in ima sredstva ter orodje je sposoben prekašati tistega, ki tega nima, a ima neko iskro. Se nauči in spelje ter je vedno v prednosti.

    Ne glede na to s kolikomi talenti je nekdo obdarjen, na koncu je pomembno, da skozi življenje greš zadovoljen. Če na koncu delaš nekaj v čemer uživaš, potem si po mojem mnenju dosegel in izpolnil že del poslanstva. A večina ljudi si niti ne pusti toliko časa, da bi odkrili, kaj zares želijo... a to je že druga zgodba.

    Lp

    OdgovoriIzbriši
  2. Lenčka, lepo!
    Zulejka - še ena dobra ideja, ki jo je vredno poskusiti!

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala, Gourmet!

    Ja, Lenčka, to je res pomembno, da odkriješ, kaj te izpolnjuje in v tem potem vztrajaš. Ampak celo, če si vzameš čas, je še vedno za marsikoga (beri: zame) težko - treba se je namreč odločiti za eno stvar in ostale postaviti na stranski tir, ali kot pravijo prevajalci: "od-ločitev za eno varianto je ločitev od vseh ostalih možnosti", ločitve pa so težke ...

    OdgovoriIzbriši
  4. Kako pašeta skupaj kokos in sol? Se lepo izteče? Ali je čuden okus?

    Glede *talenta* pa se strinjam, da vaja (+posluh) dela mojstra bolj, kot ga dela talent.
    A, zame je pomembneje delovanje od izdelka -tj. ETIKA! (spoštovanje-sočutje-modrost)
    Ker cilj je tako ali tako votel. Napolni pa ga *pot* ^_~

    OdgovoriIzbriši
  5. Achih! Meni se zdi, da kokos in sol dobro pašeta skupaj, zato sem tudi objavila ta recept;) (slabih receptov ne objavim;), no, vsaj po mojem mnenju).

    OdgovoriIzbriši
  6. Lol, sej ni fora, da bi bil slab recept. Le zanimalo me je, če se potem lepo obneseta okusa. Konkretneje me je zanimalo, kateri od dveh prevlada na koncu.
    Tofu na kokosovem olju mi namreč ni všeč. Zato, ker imata obe sestavini močno aromo in se potem trkneta. Vsaj po moje.

    Je pa res, da je moj okus tak, da mu kokos tekne bolj sladek, kot slan. ^_~

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe