Bučke, kokosovo mleko, limonina lupina, bazilika in hoja po vrvi

22:57

Ja, takle mamo. Včasih sta tudi dva na mizi.

Od te neznosne vročine imam ves čas občutek neopredeljive treme, od tega pa, da me bo vsak čas pobralo. Zvečer me je T. peljal brat v park Kodeljevo. Hlad pod debelimi drevesi me je kar presenetil. In hlad tal. In kako prijazni so lahko do konca izklesani fantje, ki v parku vadijo hojo po vrvi (ta reč ima ziher neko drugo, zelo nobel anglosaško ime, a ga kdo ve?). En takle izklesan fant je hodil po vrvi, pa pritečeta dve dekletci, kot iz skandinavskega filma o otroškem prijateljstvu. Gospod Izklesani ju vljudno pozdravi in vpraša, če želita poskusiti. Višja, svetlolasa deklica v modri oblekici se takoj sezuje, liziko potisne v roke zagoreli prijateljici in stopi na vrv. Gospod Izklesani jo drži za roko, ko mala graciozno lovi ravnotežje in nazadnje skoči spet na tla. Prijateljica ji poda štafeto, in zaletavo stopi na vrv, pa kaj hitro izgubi ravnotežje. Nerodno ji je, in hoče stran, a ne Svetlolasa je navdušena. V drugo se tudi Zagorela elegantno sprehodi po vrvi.

Potem pride barbika s črnimi lasmi in očitno prijateljica Izklesanega, in poskuša prepričat svoja dva ofucana psa, ki spominjata na zavese iz 70-ih (pasemska, ne mešančka; pa brez zamere, če je kdo prepoznal svojega ljubljenčka;)), da bi hodila po vrvi. Mogoče sta pasme puščavski vrvohodec? Kakor koli, to jima ne uspe. Tudi Barbika se oprime roke gospoda Izklesanega, pa se na njej kar vse ziblje in hitro pristane na tleh. Ji pa vendarle gre bolje kot njenemu puščavskemu vrvohodcu.

Potem se dekletci še kar nekaj časa, vse dokler se ne stemni in ju mama ne pokliče na pico, sprehajata po vrvi, gospod Izklesani pa ju kar drži za roko in je videti neverjetno potrpežljiv.

Ko se sprehodim po hladni travi in se nad nami začnejo spreletavati netopirji, se končno malo razhladim. Bom kar tu končala tole zgodbo o hlajenju, dokler ima še srečen konec.

Bučke v omaki s kokosovim mlekom in limonino lupino (in proseno kašo)

Tole je ena fina, enostavna jed in bučk imate gotovo vsi na pretek. Super paše s proseno kašo, pravzaprav sem jo prav s tem namenom, namreč pasati k proseni kaši, tudi izumila. Kokosovo mleko jo naredi rahlo dekadentno, limonina lupinica in bazilika pa prineseta fin poletno mediteranski vetrček v pregreto kuhinjo. Kljub vsemu pa je tole dokaj nežna jed. Ravno prav za poletje.

Okus tele omake z bučkami je bolj živahen, kot daje slutiti slika, posneta v naglici (in lakoti).
za dve osebi:
1-2 bučki
1 JŽ kokosovega olja
2 stroka česna
pol skodelice kokosovega mleka
lupina pol limone (naj bo bio)
bazilika (suha ali sveža, po okusu)
sol (recimo 2 ščepca oz. po okusu)
+ 1 skodelica prosene kaše, ki jo skuhaš v 2 skodelicah vode s ščepcem soli

Bučke narežeš na kolobarje, lunice, kockice, kar ti je ljubše. Česen nasekljaš. Oboje skupaj vržeš na ogreto kokosovo olje (v ponvi ali voku, seveda), malce popražiš, soliš in zaliješ s kokosovim mlekom. Dodaš limonino lupino in baziliko in kuhaš par minut (2-3), nato poskusiš, če je dovolj slano/limonasto/bazilikasto, in po potrebi dodaš kaj od naštetega.

Postrežeš s proseno kašo. Ne goljufat s kakim rižem (čeprav bi pasal zraven), nekdo mora pojest proseno kašo!;) ps: prosena kaša ima veliko beljakovin in še enih zadev, ki so dobre za lase in nohte (če to ni dobra novica!), pa še naravno brez glutena je.

You Might Also Like

12 komentarji

  1. Jap rečemo mu slackline. In točno isti scenarij se dogaja vsako sredo v Parku Tabor. In vsakič si želim bit mala deklica, ki bi lahko gospodiče izklesane celo popoldne držala za roko ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Tole bo pa zame! Sprobam! Ker obožujem kokosovo mleko, bučke in baziliko in ker se že nekaj časa spravljam nad proseno kašo...

    OdgovoriIzbriši
  3. Takemu štriku, po katerem se hodi, se reče enostavno gurtna. Je pa super, to pa.

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala Barbara in Fatima, za tole terminološko pojasnilo. Ja, si predstavljam, da bi bilo fino bit majhna deklica, včasih:)

    Gourmet, prosena kaša je njami;) mislim, da res paše v tole kombinacijo, vsaj za moj okus. Drugače pa sem jo pred kratkim jedla pri eni gospe, ki je v proseno kašo kanila nekaj kapljic lanenega+oljčnega olja, in je dišalo kot po tartufih, kaša pa je bila odlična (pa mislim, da je itak imela neko super bio domačo).

    OdgovoriIzbriši
  5. Zanimivih idej z azukijem še nisem sprobala, žal. Tole pa je fantastično! Hitro, simple in njami.
    Hvala!
    Pomežikec

    OdgovoriIzbriši
  6. Joj Zulejka kolk je tale tvoj šopek luštkan. Bučke in prosena kaša pa tudi mamljive, še en recept več ki si ga moram dodat na seznam "sprobaj". Mimogrede, sladki namaz iz fižolčka od zadnjič me je čisto očaral....res ne vem kdaj bom vse to. Morala te bom angažirat za en šnel kurs zdrave in domiselne kuhe :-). Fajn objava, všeč mi je zgodbica z vrvohodcem.

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala lepa, Valentina, izkušena šopkarica:) mislim, da sem za kak kurs še čisto preveč zelena. bi se pa sama takoj prijavila na tvoj kurs šivanja igrač! (pa še česa, najbrž)

    OdgovoriIzbriši
  8. Super, ravno sem razmišljala kako naj porabim kokosovo mleko. Hvala.

    PS. Prvič tukaj. Zelo lepo!

    OdgovoriIzbriši
  9. Hvala, Anita! In me veseli, da lahko nekomu pomagam porabit kokosovo mleko;)

    OdgovoriIzbriši
  10. Super je bilo. Seveda zgolfano. S kuskusom in brez bazilike. Sveže nisem imela, posušena pa niti ne spominja na baziliko. Sem pa zvečer kupila proseno kašo, za naslednjič. :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Hvala Zulejka za ta recept! Upam, da bom s tem boljšo polovico prijetno presenetil, seveda v primeru da mi uspe! :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Anita, hvala za feedback! Prepričana sem, da je tudi s kuskusom super. In res je ni čez svežo baziliko, ampak mojo je na žalost nekaj napadlo (take sive pikice je dobila in se začela sušit:( boga...).

    Gospod iz Kuhinj, hvala lepa!;) in res upam, da je uspelo, pa da je bila boljša polovica zadovoljna!

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe