Samo en majhen solatni predlog

19:58

Solata s štrucarjem, surovo rdečo peso in praženimi bučnicami.

Drage moje, dragi moji,

kako ste kaj? Upam, da uživate v barvah jeseni in ste polni pozitivne energije. Ugotovila sem, da nimam entuziazma, da bi bila še enkrat brucka, šla še enkrat čez sito izpitov, neprijetnih profesorjev in neumnih predmetov, in vse to brez naivnosti brucke in brez peer podpore in pritiska. Ne, ne hvala. In tega ne bi mogla ugotoviti, če ne bi poskusila. Šele takrat, na tretji uri matematike (brrr), me je v vsej svoji veličini oblilo zavedanje, kaj vse je bil študij - in to, pozor, študij mojih sanj (=primerjalna književnost; o zaposlitvi seveda ne sprašujte), kjer ni bilo nobene matematike, da o fiziki ne govorimo. No, do konca ure sem vendarle počakala in celo razmišljala, če bi oddala domačo nalogo (ja, domačo nalogo; phhh) ali ne, potem pa sem z lahkim korakom faksu obrnila hrbet.


Lahke korake boste delali tudi vi, hehe, če si postrežete s tole solatko (še posebej, če bo to edino, kar boste pohrustali:); zame, priznam, ni bilo). Upam, da imate tudi vi kakšen tako lep krožnik (jaz sem ga dobila zastonj, ker ima napako - ta "napaka" pa mene spominja na oblaček ... ah wabi-sabi estetika ... ). 

Solatni predlog z rdečo peso in bučnimi semeni

radič štrucar
sveža rdeča pesa
pest bučnih semen/na osebo
oljčno olje
kvalitetna sol (nikar ne šparajte pri soli! Najbolje je uporabiti kar solni cvet, če ne pa vsaj mleto morsko ali himalajsko sol)


Upam, da se boste znašli brez natančno določenih količin. Če pa jih nujno potrebujete, poskusite z eno majhno glavo štrucarja, eno srednjo peso, dvema ščepcema soli in jedilno žlico oljčnega olja (za bučnice pa je količina že navedena).

Radič narežeš na primerno velike kose, opereš. Surovo rdečo peso olupiš in nastrgaš. Bučna semena suho prepražiš, da zadišijo in pričnejo pokati. Zmešaš skupaj in začiniš z oljčnim oljem in soljo. Najbrž bi bilo prav fino tudi s kakim dobrim bučnim oljem in, če si ne predstavljate solate brez kisa, z nekaj kapljicami balsamica.

You Might Also Like

10 komentarji

  1. Žal mi je za tvojo matematično izkušnjo! Matematika je najverjetneje luštna le na predšolski... Verjamem, da uloviš sanje drugje! Hvala za namig!Pesa letos še ni obiskala naših krožnikov. Pražene bučnice... To pa to :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ojoj Zulejka, si zelo jasno predstavljam tole tvojo izkušnjo. Pred kratkim se mi je dogajalo nekaj podobnega, ti bom malo bolj obširno razložila ob kaki vroči čokoladi ali pa čajčku :) Si pa ti tole super elegantno izpeljala, sprejela dejstva in pomahala tisti stavbi v slovo! Mene je še nekaj časa kljuval občutek krivde in podobne bedarije.
    Zelo lep krožnik in še barva se ujema s solato.

    OdgovoriIzbriši
  3. Jaz sem kar navdušena nad peso, in to predvsem surovo, tako da res priporočam, da jo povabite na obisk:)

    Valentina, me prav zanima, kaj se ti je dogajalo! Moja slaba vest je trajala približno ene 4 minute. Mogoče bi bilo vseeno bolje, če bi trajala dlje, saj se bojim, da je to znak razkrajanja mojega superega;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ne, ne, se ne strinjam. Mislim, da je to prej znak odločnosti in sigurnosti, da je nova (druga) pot prava. Ta moj občutek krivde mi gre blazno na jetra. Ne vem, to je najbrž nekaj prirojenega. Enkrat bom za vselej opravila s tem!

    OdgovoriIzbriši
  5. čisto sem pobesnela za tvokim kr0žnikom....povej kaj več. plizzzz


    faks, ha, je čas za šolanje in je čas, ko je to čisto mimo...če je sadaj mimo, who cares, ko bo spet, če bo, če bo entuziazem in želja in zagon, Bo in če ga ni tudi v redu.

    OdgovoriIzbriši
  6. danes mi j e vroke prišla fina nova knjiga Mehiška kuhinja (Mladinska knjiga) avtorice Špele Mihelač de Magana in njenega moža (Slovenka poročena v Mehiko) vredna ogleda, ker je tudi luštna na pogled (čeprav ne bi nikoli izbrala glossy papirja), če je še ne poznaš, prelistaj.

    OdgovoriIzbriši
  7. Matilda, krožnik je delo Aleša Gregla, ki živi pri Kortah. Če se ne motim si s Primorske? ;) no, torej se lahko odpraviš kar k njemu na dom po kak tak unikaten krožnik. Ti dam cifro?;) Lahko pa ga tudi vprašam, kje vse jih prodaja. Meni so njegove stvari blazno všeč.

    OdgovoriIzbriši
  8. Aja, knjigo bom o priliki prečekirala, hvala!

    OdgovoriIzbriši
  9. hvala, bom vesela številke in še kakšne infvormacije (sem iskala tvoj mail, pa ga ne vidim)

    OdgovoriIzbriši
  10. Moj mail: zulejka.javersek(at)gmail.com. Hm, najbrž bi bil čas, da ga dodam nekam na stran;)

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe