Solata s črnim fižolom in avokadom

13:31

Solata s črnim fižolom in avokadom.

Če se želiš opreti pretežno ali celo zgolj na rastlinske vire beljakovin, je dobro poznati čim več različnih vrst stročnic. Predvsem pa je dobro vedeti, kaj z njimi počet ... Mene recimo čili iz črnega fižola sploh ni prepričal. Pravzaprav me še noben čili do sedaj ni. Mogoče, ker ima ponavadi paradižnikovo mezgo med sestavinami, ta mi pa ne paše s fižolom. Tako, sploh ne. Zato pa nenavadno fino pašeta skupaj črni fižol in avokado. Pa kumarca! Ok, res ni najboljši čas za kumarce, ampak tele angleške al kako se jim reče, so nenavadno okusne za ta letni čas.

Solata s črnim fižolom in avokadom

(predjed za 3-4, s popečenim kruhom večerjica za 2)
1 majhna skodelica suhega črnega fižola
pol zrelega avokada
1/3-1/2 sveže kumare
nekaj suhih paradižnikov v olju (4,5)
3 mlade čebule
oljčno olje
sol
balzamični kis in kajenski poper, po želji

Črni fižol v vintage krožniku. "Smeti" na mizi so moka, ki je ostala tam od priprave domačih testenin, jaz pa sem jo v naglici kar ignorirala. Ah ja.

Črni fižol namočiš čez noč (vsaj 12h), nato daš kuhat v nesoljeno vodo. Ko zavre, odliješ vodo in doliješ svežo. Kuhaš kakšno uro in pol oz. dokler se fižol ne zmehča. Malo pred koncem kuhanja soliš.

Zrel avokado narežeš in olupiš. Kumaro narežeš na poljubno majhne koščke (npr. na rezine, ki jih potem razčetveriš). Suhe paradižnike narežeš na majhne koščke. Mlado čebulo očistiš in nasekljaš. Vse zmešaš s fižolom ter začiniš s soljo in oljčnim oljem.

Jaz kisa nisem uporabila, ker mi je solata včasih všeč brez njega, vendar bi kak dober balzamični kis odlično pasal zraven. In malo sveže mletega čilija ali kajenski poper, če si za vroče. Postrežeš v lepem starinskem krožniku;) (Hvala, M.!)

You Might Also Like

6 komentarji

  1. Ja res izgleda slastno! Ker sem za vroče, bom jaz dodala še mal kajenca :). Sem ravno v kuharskem elementu zadnje čase, tako da bom tole gotovo poskusila.

    OdgovoriIzbriši
  2. A ne da paradižnik in fižol ne gresta skupaj?! :)
    Te kombinacije še nisem poskusila, a zveni zanimivo. Ob priliki poskusimo!

    OdgovoriIzbriši
  3. Kje se da kupit črn fižol?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaz sem ga na[la kar v najblizjem merkatorju ... Vso sreco!

      Izbriši

Preberi tudi

Subscribe