"Sushi" v skledi

11:00

"Sushi" v skledi. Tako simpl.

Ah, ko bi bil moj svet vedno tako poln deadlineov, bi bil moj blog bolj poln objav. Ja, tudi mene daje težka prokrastinacija (se po slovensko sploh lahko tako reče?), morala bi namreč napisati članek in še kaj prevesti, pa iščem vse mogoče druge stvari, ki bi jih lahko naredila. Ampak tale recept si res zasluži, da ga podelim z vami ... Res!

To je namreč sushi brez rolanja in jaz imam sushi grozno rada. Ok, sushijev obstaja cela vrsta in zdaj se ne bi spuščala v teorijo (morala bi jo najprej preučiti), ampak če je Heidi Swanson tole poimenovala Sushi Bowl, potem je to sushi v skledi. V tej krasni skledi se torej znajde cel nabor mojih najljubših sestavin: riž, nori alge, sezam, avokado, tofu, sojina omaka in wasabi. Njamsi! In po japonski hrani se vedno počutim tako sveže in polno energije. Kaj pa vi?


Veganski "sushi" v skledi


(za 2 osebi)

riž
1 skodelica okroglozrnatega/sushi riža
1,5 skodelice vode
ščep ali dva soli

preliv
1 JŽ limoninega soka
sok pol pomaranče
1 JŽ agavinega sirupa (ali rjavega sladkorja)
lupina pol limone
1 JŽ riževega kisa
1 JŽ sojine omake

za zraven
1 list pražene nori alge (če vaša ni popražena, jo popražite v ponvi, da iz vijoličastočrnorjave postane zelenkasta)
2 JŽ praženega sezama
pol avokada (ali kar cel:))
200 g tofuja

wasabi
sojina omaka (shoyu)



Riž skuhaš kot običajno.

Medtem, ko se kuha, pripraviš preliv. Sok limone in pomaranče zavreš skupaj z agavinim sirupom. Dodaš rižev kis in sojino omako, kuhaš še kakšni dve minuti. Vmešaš naribano limonino lupinico.

Tofu narežeš na tanke palčke in popečeš na olivnem olju, malce soliš.

Avokado narežeš na palčke/rezine/krhlje/kolute, kar koli že.

Riž zmešaš z dvema žlicama preliva oz. po okusu tudi več. Z njim napolniš dve skodeli in nanj naložiš tofu in avokado. Pokapaš z malce preliva in potrosiš z natrgano praženo nori algo in praženim sezamom (nekaj te mešanice prihraniš in ponudiš v dodatni skodelici).

Ponudiš s sojino omako in wasabijem.




You Might Also Like

8 komentarji

  1. Hej hej. Najprej naj pohvalim novo podobo. Sveža, luštna in simpl. Prav všeč mi je. Glede recepta pa hvala, bom to mojemu Natanu naredila, on je tudi nor na suši. Tudi meni izgleda tole slastno, same fine sestavine, kako drugače kot lahkotno in fit, bi se pa lahko počutil človek ob takšnih dobrotah.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala, Valentina! Če se ti ne bo dalo čarat s pomarančnim in limoninim sokom, bi bilo po mojem tudi samo z riževim kisom prav luštno. Upam, da bo tudi Natanu všeč:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Zulejka, hvala! Zagotovo preizkusim tole prej kot suši, ki ga še nisem jedla:), ker mi zgleda zeloooooooo okusno!

    OdgovoriIzbriši
  4. Živjo! Super sladke fotkice in lušten receptek:) Zanima me samo, kje je moč kupiti alge?
    Hvala za odgovor.

    OdgovoriIzbriši
  5. Živjo Fridica, alge lahko kupiš v večjih merkatorjih ali trgovinah z zdravo hrano (ala Kalček, VitaCare ...). Srečno!

    OdgovoriIzbriši
  6. Sama sem zadnjič delala klasiko sushi, ker pač ribe še jem (ampak sam prosti ulov) http://mjauqi.blogspot.si/2012/02/28/susi-sushi/ se pa da vse predelat, zato tudi veggi suši prav pride:D lp

    OdgovoriIzbriši
  7. Lepo si naredila! Vegetarijanski in veganski sushi se da dobit v vsaki sushi restavraciji, kar je res super. Je pa drago. Včasih ga narediva doma, in tale varianta je res praktična, ker ni treba rolčkat:) Ko se naučim vložit daikon in ingver, bo pa sploh krasno:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Suši me še nikoli ni zamikal... a tole .... simple in njamsi. Čisto slučajno sem pred dnevi kupila tubo wasabija, alg pa že celo večnost nisem jedla... Zulejka, hvala za namig in okusen recept!
    Topel pozdravček in... velik prevajalne volje!!!! Cartljivih trenutkov pa naj ne zmanjka:)

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe