Hrustljavi muesli ali granola z datlji

00:00

_MG_7169

 A poznate crunchy muesli? To je tista stvar, ki se pretvarja, da je muesli in da je torej zdrava, v sebi pa skriva na kupe sladkorja, mleka v prahu in slabih maščob. Pa še kakšno umetno barvilo in umetno aromo za povrh. Kar je pri crunchy muesliju res spooky, je to, da te zasvoji. Nekoč sem imela neko slabo, tesnobno obdobje, in spomnim se, da sem si takrat kupila crunchy muesli brez sladkorja. In ga potem jedla na faksu, tako na skrivaj iz vrečke. Nisem se mogla ustavit! Potem sem preučila njegove sestavine in sklenila, da ga nikoli več ne kupim.


_MG_7181
 Ko pa sem ugotovila, da obstaja nekaj, čemur se pravi granola in jo hipiji sami delajo doma (hipija očitno prepoznaš po tem, da objema drevje in si cmari svojo granolo), sem bila zelo hepi. Prvič zato, ker sem jasno hipi (občasno objemam drevesa), drugič pa zato, ker obožujem hrustat hrustljave stvari že za zajtrk, lahko pa tudi za malico in včasih sredi noči (ja, dojenček does that to a person).

Če imate kaj hipija v sebi, priporočam tole simpl granolo. Meni se zdi tako mediteransko-bližnjevzhodna, zaradi olivnega olja in datljev, pa mandljev in medu... Ne vem pa točno, kam spadajo v tej sliki bučna semena, so pa izredno okusna in pri pečenju dobijo super teksturo oziroma hrustljavostnost (vem, da to ni beseda... ampak to je točno to!). Če mislite, da hipija v sebi nimate, priporočam v branje The Dharma Bums (imajo jo pa samo na germanističnem oddelku FF, se bojim). Preden to preberete, ne morete vedeti, ali ste hipi ali ne. Je pa res, da sem pristranska, saj sem bila hipi že v drugem razredu OŠ (leta 1993; takrat to sploh ni bilo moderno, mind you).



Granola za hipije (in druge)

(približno pol kile; za napolnit veliko dozo za shranjevanje iz Ikee ali velik kozarec za vlaganje, ki je ostal od Etine rdeče pese)


_MG_7174 2 SK ovsenih kosmičev
1/2 SK celih mandljev
1/2 SK kokosove moke
2 pesti bučnih semen
1 JŽ kakava
1/4 ČŽ soli
3/4 ČŽ cimeta
vanilija v prahu

1/2 skodelice datljev, narezanih na majhne koščke

1/4 SK javorjevega sirupa
1/4 SK olivnega olja
2 JŽ medu



Pečico ogreješ na 150 °C. Pekač obložiš s peki papirjem.

V veliki skledi zmešaš suhe sestavine razen datljev, v manjši pa tekoče.

Zmešaš oboje skupaj.

Enakomerno razporediš po pekaču, daš v pečico za 30 minut.

Vmes 2-3X premešaš.

Ko je granola "pečena", jo z lopatko nekoliko pritisneš ob pekač in pustiš, da se ohladi.

Spraviš v lepo dozo iz Ikee in porabiš v roku dveh tednov.

Ampak itak je bo prej zmanjkalo. :)


_MG_7203






You Might Also Like

19 komentarji

  1. Mjam mjam mjam! Pa še vse sestavine (razen javorjevega sirupa imam doma!
    + Tale tvoja objava čisto sovpada z mojo vikend izkušnjo. Pri fantu sem se nažirala s temi muesliji in ko sem brala sestavine sem bila prav zabavno zgrožena, koliko cukra je dejansko not. Pa zgledajo tako zdravi, hehe :D
    No, in sem razmišljala, da moram pogledat na netu za kakšno domačo, po možnosti bolj zdravo verzijo, in glej ti to!
    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živjo, Beba! Ja, cukra je ogromno, ampak še hujši so pa tisti brez sladkorja, saj imajo neka sladila, ki (vsaj name) čudno vplivajo;)

      Izbriši
  2. MUNČ,MUNČ,MUNČ.
    To pa je REEEEEES EVERGREEN!!!
    MLJASK!

    OdgovoriIzbriši
  3. Hahaha, krasen post :). Hipiji! :) Okusno tole izgleda, zelo okusno :).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, Ana! (saj se prav spomnim, da si Ana?:)) pa ti, si kaj hipija ali nič?;)

      Izbriši
  4. Prav imaš :).
    Moj dragi pravi, da sem včasih še preveč :). Hipija, namreč. In ja, poznam objemanje dreves in nošenje najboljših fotrovih hlač na zvonec:). Malce hipija moraš biti :).

    OdgovoriIzbriši
  5. Mmmmm, kako okusno!!!! Tist' o hipiju pa... kaj pa vem... bi morala prebrat knjigo:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Obožujem granolo - na sto in en način. Tale z dateljni mora biti pa ekstra.

    OdgovoriIzbriši
  7. waw...to je pa prava energijska bomba za kolesarske izlete:)...uf, tako slastne in super recepte delis z nami!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živjo, Ajda! Ja, mislim, da je super za kolesarske izlete, hvala za idejo:)

      Izbriši
  8. To je pa točno tisto, kar sem iskala te dni, da bi pojedla! Angleži imajo lep izraz za to "craving for".
    Ravnokar spečeno (brez kokosa, več kakava, dodatno še pest sončničnih semen in z agavinim sirupom namesto javorjevega), je ODLIČNO! Vsekakor zame velja rek, da gre ljubezen skozi moj vegansko-vegetarijanski želodec ^v^

    OdgovoriIzbriši
  9. Živijo,zdi se mi super popestritev mojih misli zajtrkov. Sem spustila jabvorjev sirup, dodala več medu in malo olja. Glede olivnega olja sem malo skeptična za zajtrk - kKaj bi lahko bilo še drugo vezivo namesto olja? Mleko se prehitro pokvari...mogoče kakšna ideja. Hvala!
    Sicer pa odlično prezentirani recepti. Se že veselim novih. lp, Nina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala in dobrodošla! ;) Namesto olja nasploh ali olivnega olja? Meni se je zdelo olivno super, saj se ga ne čuti, vseeno pa nekaj doda k okusu, pa zdravo je... Ampak če ti olivno olje ni kul, poskusi s kokosovim, sončničnim, z bio maslom (če ga ješ seveda)... Sam ne z bučnim:)

      če pa ti ideja o olju nasploh ni všeč, pa lahko uporabiš jabolčni sok ali jabolčno čežano, to sem videla, da se uporablja v granolah. Tudi v tem primeru bi vseeno dodala vsaj malo kakega kvalitetnega olja, mislim, da je pomembno zaradi hrustljavosti. Poročaj, kako uspejo eksperimenti!;)

      Izbriši
  10. Priredila recept malo po svoje (primerno za lergike na semena in orescke, sladila z agavinim sirupom, dodala repicino olje (slucajno je bilo pri roki)in med in na koncu koscke cokolade.
    Fenomenalno.

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe