Marnje s pečico in rožmarinovi hlebčki

12:53

_MG_7772


Selimo se. Na lepše, seveda. Ne bom še izdala podrobnosti, ampak v drugi polovici avgusta pričakujte kakšno majhno fotoreportažo:) Trenutno pa vedrimo (beri: se skrivamo pred vročino) na Koroškem, kjer zrak diši kot nikjer drugje in so barve bolj čiste. Ko tu pogledam Tadeja ali Lilo, se mi zdi, da sem ju prej gledala skozi zamaščena očala ...

Vam pa moram povedat, da me nekaj pri tej selitvi skrbi. V novem domu namreč ni električne pečice. Pečica pa je zame kot ... kaj pa vem, res osnovna oprema, no. Ampak se bomo že kako znašli. Mogoče pa jo dobim za rojstni dan (kakšna čudna rojstnodnevna želja, kaj?) ...

Trenutno pa sem kar se tiče pečice brezdomec, in si jo "sposojam" - enkrat pri tašči, drugič pri ... hm, stari tašči? Pratašči? ((Pra)Ba)Bici torej. In nobena ni takšna, kot moja bivša. Pečica namreč. Ne rečem, da je katera slaba, ampak v eni sem uspela premalo speči ribezove muffine (bili so kot eni taki čmoki), v drugi pa sem skoraj zakurila palačinke s skuto. Mi je pa jabolčni crumble čudovito ratal. (Kar je potrdila tudi zelo zahtevna jedka, katere identitete ne bom razkrila.;))

Tale rožmarinov kruh sem sicer spekla še v stari pečici in ko še ni bilo tako vroče. A klicu pečice se ne morem upreti niti v teh vročih dneh (se pa trudim), kaj pa vi? Če se mu lahko, si pač zacahnite tale recept za kdaj pozneje. Ali pa naj vam rožmarinov kruh speče kdo, ki se pečice ne zboji niti pri 35°C :) Je namreč zelo okusen, čudovito mehak in najbrž ne ravno nezdrav. Mislim, da super za poletna kosila, ko se ti ne da kuhati kaj drugega (a vidite to kontradiktornost? Prodajam vam kruh - pečen, ja, kuhala pa ne bi ... ts ts ts ... Moj najljubši Walt Whitman pravi: Do I contradict myself? Very well then I contradict myself, (I am large, I contain multitudes.) in to je sort of my moto.). Najbolje, da ga spečete zvečer, potem pa naredite prepih in greste ven, na koktajl pod zvezde, da se stanovanje shladi in se namesto tega segreje srce. Tako.

Rožmarinov kruh

recept malce prirejen po temle
1 paket suhega kvasa (7 g)
1 ČŽ sladkorja
2 JŽ olivnega olja
1 SK (250 ml) bele moke
1 1/2 (250+125 ml) SK polnovredne pirine moke
2 JŽ ali več svežega nasekljanega rožmarina
1 ČŽ soli
1/2 ČŽ grobe soli, sveže zmlete (ali solni cvet)
1 SK (250 ml) mlačne vode

rozmarinov kruh


Kvas in sladkor razmešaj v 1/4 SK mlačne vode. Počakaj nekaj minut.

Kvasu dodaj moko, 1 JŽ olivnega olja, večino rožmarina (nekaj ga prihrani za okras), fino mleto sol in zmešaj z 3/4 SK mlačne vode. Zmešaj, da se naredi testo.

Testo prestavi na pomokano površino in gneti 10 minut. Vem, zveni veliko, ampak hitro mine in je vredno truda. Poleg tega lahko temu rečeš lahka telovadba:)

Ko je testo dobro pregneteno, ga deni v z olivnim oljem pomaščeno posodo in pokrij s plastično folijo. Vzhaja naj vsaj 1,5 h oz. dokler ne podvoji svoje velikosti. Na tej točki sem ga jaz dala v hladilnik čez noč.

Vzhajano testo spet premesi na pomokani površini, oblikuj v kroglo in z nožem razdeli na 4 dele. Vsak del oblikuj v luštkan hlebček po sledečem postopku (ali na kak svoj izviren način, ampak meni je opis postopka olajšal življenje):
- testo pomokaj
- zvij zgornji in spodnji del navznoter
- zvij levi in desni del navznoter
- tako bo nastalo nekaj podobnega kvadratu
- (sedaj še kvadratni) "hlebček" naloži na lopatko in ga zvrni na s peki papirjem obložen pekač, tako da lepa stran gleda navzgor
- robove "kvadrata" zavihaj pod "hlebček", tako da bo nastal pravi luštkano okrogel hlebček, vreden svojega imena

Hlebčki naj vzhajajo 1,5-2h.

Pečico ogrej na 200°C.

Po 10 minutah peke hlebčke vzemi iz pečice, s čopičem premaži s preostalim olivnim oljem, posuj s sveže mleto grobo soljo (ali solnim cvetom) in preostalim nasekljanim rožmarinom. Peci še 10 minut oz. dokler niso lepo zlato rjavo zapečeni.

Postrezi s kakim odličnim domačim olivnim oljem in olivami. Ali pojej za malico s skledo sveže poletne solate, mmm.

You Might Also Like

8 komentarji

  1. Mmmmm, bi!!! Solato in hlebčke. Pa pečen krompirček tudi. Pa še kaj. A bežim od pečice. Dobra si,da zmoreš.
    Sem te že pogrešala! Uživajte koroški zrak! Velik specialitet tudi iz pečice!
    Se veselim novic, zagotovo so sladke...
    Pozdravček!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, hvala in hvala! Kmalu objavim kaj, kar ne vključuje pečice:)

      Izbriši
  2. Divno! I kruščić i fotografije! :) Pratim!

    OdgovoriIzbriši
  3. Oo, selitev. Komajkomaj čakam reportažo :). Ne glede na vročino se tudi jaz klicu pečice ne morem upreti. In tile tvoji rožmarinovi kruhki kar vabijo...:). Diši!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Lepo, da nisem osamljena v pečicoljubju:) Ti imaš vedno tako fine zeliščne zadevce (jasno, saj že ime bloga pove), tvoji piškoti z zelišči so me čisto očarali (čeprav, priznam, jih še nisem spekla - moram dobit spodoben timijan in sivko!).

      Izbriši
  4. Whaaaat, rožmarinovi hlebčki? Jaz sem nora na rožmarin, gre definitivno na to-bake listo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Me veseli, jaz sem tudi nora na rožmarin, ampak nimam pa veliko idej, kam ga vse vtaknit:), zato so tile kruhki super zadeva.

      Izbriši

Preberi tudi

Subscribe