Superhrana: Makakav (Kakav z maco)

21:45

_MG_0353
Kakav z maco. Super kakav ali makakav.
Branje je bilo od nekdaj moja prioriteta. Že preden sem znala brati. Če mojo mamo vprašate, kakšen otrok sem bila, vam bo najprej povedala, da sem ves čas hotela, da se mi bere. In potem bo rekla, da podnevi nikakor nisem hotela spat ...

Tudi Lila podnevi ne spi ravno kot kak zimski medved. Zato moram njeno spanje izkoristiti za sekundarne prioritete (če kaj takega obstaja), torej, branje. Pod roke mi je namreč (pa ne po naključju) prišla Murakamijeva 1q84, težko pričakovana, zelo zajetna in na tankcenem papirju natisnjena. Sicer me ni tako očarala kot njegove prejšnje, a brati pač ne morem nehat. Lahko si mislite, da mi gre branje ene 26x počasneje kot nekoč, ko še nisem imela svoje družine.

Takole med Lilo in Murakamijem ter še tu-in-tam-kakšno-zadevo imam bolj malo časa za blog. Si pa pripravljam tale napitek iz mace, za katerega me je navdihnila čudovita Sarah, potem, ko sem se končno (ob spodbudi in priporočilu neke gospe pri blagajni DM-a) opogumila in maco kupila. Že omenjena Sarah pravi, da maca pomaga premagovati stres in stabilizira razpoloženje. Gospa pri blagajni DM-a mi je zaupala, da ima zaradi mace več energije in urejeno menstruacijo. Skratka, dobre stvari. Kakšnih čudežnih efektov sama sicer še nisem začutila, se mi pa fino zdi, da se lahko hkrati razvajam in skrbim za svoje zdravje.

Pa vi, uporabljate maco? Se že počutite kot super ljudje?

Recept za en kakav z maco (makakav)

_MG_0348recept je prirejen po temle
2 dcl ovsenega napitka (ali drugega rastlinskega mleka)
1 ČŽ mace*
2 ČŽ kakava
2 ČŽ Cobio kokosovega sladkorja s cimetom
ščep solnega cveta
malo muškatnega oreščka
malo ingverja v prahu
ščep eko vanilije v prahu

Ovseno mleko segreješ.

Medtem, ko se greje, zmešaš vse suhe sestavine v skodelici.

Priliješ malo toplega mleka in mešaš z vilicami (trust me on that one).

Doliješ še preostanek ovsenega mleka in pomešaš. Cheers!

*Če na maco niste navajeni, začnite z eno čajno žličko ... Ima še kar en specifičen okus, ki se ga je treba navaditi.


You Might Also Like

14 komentarji

  1. Jaz je še nisem sprobala - priznam, da imam malo odpora, ker je prijateljici bilo bojda po njej zelo slabo, pa tudi okus je menda vse prej kot njami... Mogoče se pa sedaj opogumim. Me je pa tvoj link na FB na Sarino predavanje vzpodbudil, da sem ta teden prvič naredila domače manjdljevo mleko.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slabo? Ojej. No, jaz nič kej veliko ne vem o teh stavreh, mogoče pa je je prehitro zaužila preveč? Ali pa je bilo zaradi razstrupkjanja, recimo? Ali pa enostavno maca ni za vse ...

      Okus ni nevemkaj, zato pa ga lepo zaviješ v kakav in začimbe;)

      Drugače pa super, za mandljevo mleko! Sarino predavanje je super, čist premalo ga upoštevam. Takoj jutri grem kupit rjav riž! ;)

      Izbriši
  2. Pokonzumirala sem skoraj celo vrečko mace, pa nisem opazila, da bi kaj vplivalo name. Oziroma: zgodilo se ni nič od tega, zaradi česar vsi tako zelo hvalijo to korenino. Ne vem, ni vsaka stvar za vsakega, name očitno nima učinka. Je pa tako, da moraš menda izbrati prah, ki je namešan iz treh mac: vijolične, rumene in še ene... ne spomnim se katere.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zanimivo, tega nisem slišala. Meni so rekli, da mora bit pakirana na mestu, kjer je obrana al neki tazga ...

      Izbriši
  3. Zulejka, hvala za knjigo, Sarah:) in kakav!!! Če bom dodala Maco še ne vem...Mi je bljak... Morda pa se še enkrat vdam in poskusim v tvoji različici:)
    Prijetne dni!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Poskusi, če jo imaš doma. Pa magari sam pol žličke, v vsem tem kakavu se bo pa ja zgubila:)

      Izbriši
  4. Delam si točno tak kakav, samo brez sladkorja in brez mace. Meni se zdi super in se po njem tudi super počutim. Zame je superhrana kombinacija kakava, ingverja in muškatnega oreščka - vedno me spravi v boljšo voljo - mace zaenkrat ne rabim, očitno ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehe, super, da ti je že to dovolj! In kar brez sladkorja? Pogumno!;) No, kokosov je itak samo zdravje ... ;)

      Izbriši
    2. Ja, brez sladkorja, ker uporabljam rižev napitek, ki je že sam po sebi sladek. Kokosovega sladkorja pa še nisem poskusila: ima kaj okusa po kokosu? (tega namreč obožujem;)

      Izbriši
    3. Kokosov sladkor nima okusa po kokosu, ampak bolj nekako po karameli, zanimivo. Ma ful je dober! In verjetno najbolj zdrav nadomestek za sladkor (ne vem, mogoče je stevija bolj? ampak ta mi ima mal čuden priokus).

      Izbriši
  5. maco sem preizkusila v smutijih, uravnala sem si menstruacijo za kakšno leto, sedaj ko je ne jem več, zaradi čiste lenobe, pa menstruacijo izgubljam. res pa da sem že srečala abrahama in ne morem pričakovati, da bom imela menstruacijo v nedogled. res pa je, da ko jo izgubiš, se telo hitreje stara.
    tudi počutila sem se fino, tako da jo le uživaj naprej...kakšno lepo ime si dala svojemu napitku....makako si se spomnila?:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zanimiv podatek. Jaz menstruacije 8,5 mesecev po porodu še nimam, pa je nič kaj ne pogrešam;) ampak ja, vem, da je dobro, da nekega dne vendarle pride;)

      Izbriši
  6. Recept zveni slastno in fotografije so super!
    Lp

    OdgovoriIzbriši
  7. ker sem lenobalena si maco priviščim kar v kapuslah (pa še nje okus mi ni ravno po godu)
    sem pa vseakor bolj "živa" odkar mi reče dobro jutro

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe