Francoski prebranac ali cassoulet

22:44

Včasih gledam dobre nadaljevanke, ki so življenju tako podobne, da je že strašljivo. Včasih gledam dobre nadaljevanke, ki imajo z življenjem skupno le kompleksnost, večplastnost likov in nobene obljube, da na koncu (kaj to sploh je, gospod G.R.R. Martin?) zmaga dobro. In včasih, priznam, zavijem v svet, kjer se vse konča dobro  (ampak je treba na poti tja tudi kako solzo potočit).

V temle zadnjem svetu povprečno zgledajoče ženske v srednjih letih zaprosijo tall, dark and handsome Francozi ... in jim za Valentinovo hočejo pripraviti cassoulet (sicer pozabijo namočiti fižol eno noč prej, ampak kdo bi jim zameril pri tistih mišicah). Hja, no, ta gospod me je spomnil, da imam nekje spravljen recept za cassoulet, ki sem ga že zdavnaj hotela deliti z vami, pa nekako ni prišel na vrsto, potem pa nisem bila več zadovoljna s fotko, in sedaj je že malce napačen letni čas (vsaj na papirju! Pri teh temperaturah bi si človek najraje skuhal joto ... ). Skratka, nesojeni cassoulet bom kljub vsemu delila z vami, ker je to krasna jed za k solati in vinu (jah, tak je vrstni red, ne obratno ... :))

Veganski cassoulet

za 2-3 osebe
malce prirejeno po Skinny Bitch: Ultimate Everyday Cookbook

400 g kuhanega belega fižola
1 JŽ olivnega olja
3 JŽ margarine alsan (ali masla, če niste vegani)
1 por, naobročkan
1 korenček, nakockan
1-2 stebli zelene, nakolobarčkane
1 strok česna, nasekljan
pehtran in timijan, po možnosti sveža (jaz sem upoabila suha, in je bilo ok), po okusu
1-2 lovorjeva lista
1 skodelica juhe
30 g drobtin
sol, poper

Najprej skuhaš fižol. No, najprej ga namočiš čez noč in potem skuhaš:) Ali pa ga enostavno kupiš, veliko konzervo. Jaz sem imela en zmešan domač fižol, od katerega se je en del razkuhal (neverjetno, ampak resnično), drugi pa je bil lepo kuhan. Zato cassoulet ne zgleda tako teksturirano, kot je običajno, ampak meni je bila njegova kremastost pravzaprav všeč.

Na 1 JŽ olivca in 1 JŽ masla popražiš zelenjavo, da se nekoliko zmehča, dodaš zelišča in nazadnje fižol. Zaliješ z juho in vmešaš 1/4 vseh drobtin. Vse skupaj kuhaš 20 minut, občasno pomešaš in po potrebi doliješ vodo/juho. (Če se mudi, lahko manj, ampak psssst, ne povejte nikomur.) Poskusiš, če je dovolj slano in začinjeno in po potrebi dodaš sol ali začimbe.

Medtem segreješ pečico na 180°C. Stališ preostalo maslo/margarino in vmešaš vanjo preostale drobtince.

Fižol sedaj flikneš v keramično posodo*, primerno za peko v pečici (nekoč sem zadevo spekla kar v litoželeznem loncu, v katerem se je kuhala - manj za pomivat!) in pokriješ s folijo (ali pokrovom, ki pride zraven keramičnega pekača) in pečeš 25 minut. Potem odstraniš folijo/pokrov, posuješ z maslenimi drobtinami in pečeš še toliko, da se drobtine lepo zapečejo (recimo 10 minut).

* še bolj luštno in francosko bo, če boste jed razdelili v tri manjše keramične posodice






You Might Also Like

8 komentarji

  1. Zulejka, hvalaaaaaaaaaa! Sem šla brskat in odkrila rdeč rižol. Še danes ga namočim...
    Vam pa želim pomladen, romantičen, otroško nagajiv in iskriv dan!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne vem, kako bo z rdečim fižolom, ampak slabo najbrž ne more bit:) Nenazadnje sem tudi jaz mešala belega, sivega in pisanega. Si spekla potem to reč?;)

      Izbriši

    2. Seveda sem in pravkar čakamo na novo porcijo... Sem danes ponovila. Por mi jo je zadnjič malo zagodel, ker je bil doma le en in v sredini cel trd:(, a nam je vseeno več kot teknilo. Tako, da nam bo danes še bolj:)
      Naslednjič poskusim še z belim fižolom.
      Hvala ti za vse luštne in zanimive ideje!

      Izbriši
  2. O, nobel recept. MI fižol pozimi zelo veliko kuhamo in na podobne načine (kar imamo pač od zelenjave v hladilniku + obvezno čebula),pripravljenega imamo zelo radi, samo mi mu rečemo kar, 'mamicin prebranac' :))
    Glede temperatur je pa res, mi smo še kar na zimski hrani :))

    OdgovoriIzbriši
  3. Zanimiv recept, ki ga bo treba probat.

    OdgovoriIzbriši
  4. To bi bil mogoče bolj francoski prebranac kot pasulj... Prebranac je namreč za razliko od pasulja brezmesna jed, ki se zapeče v pečici. Pasulja pa se ne peče v pečici.
    Drugače pa - danes smo doma sprobali (moj fant, ne jaz) tvoj recept za burgundsko obaro z rdečo peso. "Malo" jo je priredil, dodal malo azuki fižola, en krompirček in sojino meso (a' la mleto), par paradižnikov in zadeva je bila bombastično dobra! Nikoli nisem tončo vedela kaj početi z rdečo peso, okisana skuhana je dolgočasna, zdaj končno vem, kako jo bom jedla od zdaj naprej. :) Hvala za odlične ideje!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, Nevah, sem mela v mislih prebranac, pa napisala pasulj morda me bo izučilo: pisat po 22h, neprespana! ;) Me veseli, da sta bila zadovoljna -izboljšave se slišijo fantastično!, ideja pa je vendarle od Green Kitchen Stories, jaz samo širim ljubezen:)

      Izbriši
  5. Obožujem fižolove jedi v vseh oblikah. Hvala za še eno dobro idejo, sigurno pride v kratkem na vrsto.

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe