Še eni čokoladno-lešnikovi veganski keksi brez glutena

15:02


Ko sem bila v OŠ, je bilo grozno popularno, da smo si govorili "ostani takšna, kot si" in razne izpeljanke tega. Ne vem, ali je to nekaj, kar se pač počne v OŠ ali pa je bila takrat nemara vsesplošna klima taka, da se je to pač govorilo. Ko sem zapustila OŠ, sem to floskulo slišala manjkrat, in bila sem prav olajšana, ko mi je enkrat ena bejba na kosilu rekla, da ji grejo na živce ljudje, ki so tako obožujoče zadovoljni s tem, kar so - zakaj pa ne bi bilo dobro, da se spremeniš? Nenazadnje smo ljudje bolj nagnjeni k temu, da se spreminjamo na boljše kot na slabše (čeprav to lahko pomeni, da smo za nekoga in do koga slabši, ker se z nami pač tudi odnosi spremenijo).




V zadnjih letih sem večkrat naletela na ravno obratno logiko, češ, nikoli se ne nehamo izboljševat, nikoli ne smeš bit zadovoljen s tem, kakšen si, ker si vedno lahko boljši. Obe logiki je pravzaprav lahko sprejeti, težko pa je iz njiju povleči tisto dobro, kar nosita v sebi. Ker sta formulaciji preveč enostavni in črno beli, se nam zlahka zgodi, da postanemo a) z vsem zadovoljni, leni in naduti, saj smo že dovolj dobri ne glede na vse; b) z vsem nezadvoljni, zlovoljni, deloholiki ali paralizirani od vsega, kar ni tako, kot bi moralo biti.



Šele pred kratkim se mi je posvetilo, kar vas večina najbrž že ve, ampak moram deliti s tisto manjšino, ki ji bo morda moja žarnica nad glavo kaj razsvetlila: obe misli je mogoče pripeljati skupaj in to le z eno tanko vrvico. Ja, res si v redu takšen kakršen si v tem trenutku, takšna, kakršna si bila takrat in takrat, in v redu boš tudi, kakršen koli boš nekoč v prhodnosti. Niso pa vsa tvoja dejanja, besede in misli "v redu", to lahko vedno izboljšaš. Lahko se opravičiš, lahko probaš popravit, predvsem pa lahko spremeniš to, kako misliš, govoriš in deluješ sedaj in v prihodnje. In še vedno velja, da si ti v redu, ker ti nisi vsako tvoje dejanje, beseda in misel. Te pa seveda oblikujejo in na svet vplivajo bolj, kot misliš, zato je prav in celo nujno, da si prizadevaš za čiste misli, prave besede in dobra dejanja. Zdaj moram samo še ugotoviti, kako imeti boljše misli, saj je misel tista, ki vodi vse stvari, ki jih rodi in oblikuje, no, pa saj veste, kaj je rekel Buda.




Po tem premisleku si zaslužimo piškot, kajne? Tile so pravzaprav predelava že znanih keksov, ki so vam bili precej všeč, če me spomin ne vara:)

Lešnikovo-čokoladni veganski keksi brez glutena

2 ČŽ mletih lanenih semen
2 JŽ riževega mleka
1 zrela banana

1 skodelica ajdove moke (okoli 120 g)
2 JŽ pravega kakava
pest praženih in nasekljanih lešnikov
1/2 ČŽ sode bikarbone
1/2 ČŽ pecilnega praška
1/2 ČŽ soli
100 g kokosovega olja*
1/2 skodelice trsnega sladkorja (okoli 100 g)
ščep vanilije v prahu






Mleta lanena semena zmešaš z riževim mlekom in speštano banano in daš na stran.

Vse suhe sestavine zmešaš skupaj, dodaš stopljeno kokosovo olje in vmešaš zgornjo bananino mešanico.

Iz mase oblikuješ večje kekse in jih položiš na s peki papirjem obložen pekač. Naj imajo dovolj prostora, saj se kar razlezejo.

Pečeš 12-15 minut na 180°C. 

* olja lahko uporabiš tudi precej manj, nekje do 50 g.





You Might Also Like

14 komentarji

  1. Mnjam, te pa jutri preizkusim:) Ampak krožnik je pa najboljši:D

    OdgovoriIzbriši
  2. Zulejka, ker hud krožnik!!
    ;-))))

    (lastna hvala se pod mizo vala)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Res je hud, a ne? ;) upam, da je ful vzdržljiv, skoz ga matramo:)

      Izbriši
  3. Vse je hudo.
    Krožnik, piškoti in fotke. Pa tista mala chubby rokica. <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, Anita! Ja, ko sem gledala tuje fotke s temi malimi rokicami, ki segajo po hrani, sem komaj čakala, da bom lahko tudi jaz tko fotkala. In evo me:)

      Izbriši
  4. jap, se strinjam z anito, vse je hudo. pod vse mislim tudi zapis, pa piškote in seveda fotke. paše ti sprememba okolja zulejka :), vse gre na bolje in lepše.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, Valentina! Ja, res mi paše! Se kar zahvalujujem za vse ...

      Izbriši
  5. Že v novi objavi sem komentiral krožnik, pa moram še tukaj. Res cool krožnik. Piškotki pa itak super.

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala tudi Jani in Db-ju, ne vem, zakaj ne morem odgovrit prav na vajina komentarja.

    OdgovoriIzbriši
  7. O super, pa imam še receptov za preizkusit, za te, zdravejše, piškotke. Sem namreč ravno eno verzijo napekla.

    OdgovoriIzbriši
  8. Te fotografije ti polepšajo dan :)

    Malka

    OdgovoriIzbriši
  9. Pečem, pa se mi zdi da je masa za piškote preveč oljnata.
    Je mogoče prišlo do napake pri količini kokosovega olja?
    Sem spekla enega poskusnega,maso pa dala v hladilnik. Poskusnega
    sem še vročega pojedla, zelooo okuseno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živjo, meni se je masa zdela tudi zelo oljnata, ampak rezultat pa super. Kekse sem priredila po tehle http://www.uglasena-kuhinja.com/2012/10/veganski-ajdovi-keksi-brez-glutena-in-s.html?showComment=1371029346569, te pa po tehle: http://foodloveswriting.com/2011/04/13/buckwheat-chocolate-chip-cookies/. Sem pa tudi sama zmanjšala količino olja v poznejših različicah, kar bom dodala v opombo.

      Izbriši

Preberi tudi

Subscribe