Work In Progress: Dom

07:30


Dooolgo me ni bilo tukaj. Bila sem zelo zaposlena s klepetanjem s sorodniki, sicer pa tudi z ustvarjanjem doma:)

Skratka, z Zaplane smo se preselili na Koroško, na kmetijo, od koder je T. doma. Kot sem lani že omenila, so barve tukaj bolj sveže, čiste in jasne, zrak je pravi balzam, najboljša stvar pa so ljudje. Saj veste, Korošci so vedno za mušter bili:) Resno, tako prijaznih in srčnih ljudi se nisem spoznala. Samo upam lahko, da bo moje mnenje tako tudi ostalo ..


No, en del hiše smo zaskvotali in ga uredili po svoje. Kuhinja je že bolj ali manj taka, kot naj bi bila (mogoče pride še en pult-otok, pa meni se lušta predelati kakšno kredenco iz 50-ih, samo nisem prepričana, da jo lahko še kam vtakneva), v dnevni sobi pa je zaenkrat samo kavč, preproga in stranska mizica-pobarvana gajbica. Ko sva razmišljala o talnih oblogah, s katerimi bi prekrila te ne ravno lepe (in mrzle!) ploščice, sva najprej prišla na idejo ladijskega poda, ampak bi bilo treba iti preveč v višino, menda je "debel" (stropi niso ravno visoki, pa se nama je zdelo škoda). Potem je nekdo omenil laminat, pa sem bila proti, ker sem imela imidž v glavi, da so grdi (mislim, da sem si sicer predstavljala star linolej), potem sem videla, da so lahko prav lepi, a se zanj nisva odločila, ker iz njega še dolgo izhlapeva formaldehid - ne hvala. Podobno velja za ostale talne obloge (ali pa nama enostavno niso všeč), tako da nama je preostal le še parket, to pa je strošek za čez nekaj let.





Z veseljem vam pokažem, kaj sem/smo naredili, čeprav je dela še veliko (sploh pa bo to itak najbrž večni "work in progress"). Kuhinja je taka, kot sem si jo vedno želela, tudi če bi imela več denarja, bi bila najbrž enako majhna, saj manj pulta pomeni manj prostora za odlaganje umazane posode, skratka, prislili te v sprotno delo, kar je zame plus. Vse je iz moje ljube Ikee, zavesice namesto nekaterih vratc pa še pridejo, ko najdem primerno blago. Ta velik umivalnik je zakon (v njem bi lahko kopala dojenčka, če bi bilo treba), črna pipa tudi, lesen pult je čudovita reč (predvsem zato, ker ni tako občutljiv na vročino in PREDVSEM zato, ker je res lep. Se pa vanj hitro zažrejo stvari, kot je rdeča pesa ali bučno olje ...). Magnet za nože je zelo praktična reč, mi je pa bilo malce tesno pri srcu, ker je na paketu pisalo "mesarska oprema" ali nekaj takega. Ko smo postavili kuhinjo, sva začela razmišljati, da bi bilo fino imeti še več odprtih polic za stvari (in še ceneje ... ampak prej se nama je pač zdelo, da morava imeti zaprte stenske elemente). S pečico se še nisva čisto spoznali, ampak mislim, da si bova všeč.




Hladilnik je pravzaprav star hladilnik, kupljen na bolhi za 80 eur in prebarvan z barvo za kovino. Kar dobra alternativa tem dragim lepotcem. Najboljša zgodba pa je s tole črno stalažo ali kako se tej stvari reče - to je bila stalaža v šparu, niti ne vem, ali v trgovini ali v kuhinji, skratka, tast je nekako prišel do nje, potem pa je bila rabljena za skladiščenje v kleti. S T. sva mrzlično razmišljala o tem, kje bi (po možnosti zastonj) dobila še kako stvar za shranjevanje posode (ki je po mojem sploh ni veliko...), in nekega jutra pride T. iz kleti in mi začne navdušeno razlagat o tej zadevi. Bila je srebrna, in polna pajčevin (žal ni slike, ker sva jo hitro očistila s kirherjem in krpo) in neugledna, a sva oba videla potencial v njej. Vedno mi je bil všeč tak malo industrial chic, pa se mi je zdelo, da moram it čisto v rustikalnega, če smo že na kmetiji. No, pa je prišel industrial k nama oz. je bil že tu:) Na srečo je žlahta polna obrtnikov in stalaža je bila že čez par ur profesionalno posprejana s črno, jaz pa sem jo obdelala še z washi tapeki, ki sem jih enkrat zadela pri Katji. Sem si mislila, da bo všeč samo nama, a jo vsi hvalijo, kako praktična in kul je.


Tudi jedilna miza mi je grozno pri srcu. Bila je že v tej sobi, namenjena velikim družinskim srečanjem (poleg drugih, podobnih miz). Naredil je ni profesionalni mizar, zato ni ravno popolna, a to nama je nekako pri srcu. Wabi-sabi in to... Miza je iz borovega lesa, bila je polakirana s prozornim lakom, ki se je ponekod luščil. Na nekem blogu sem videla, da so družinsko jedilno mizo naoljili, in ideja mi je bila takoj všeč. Lak sem poskusila ročno odšmirglati, a je bil ponekod prav zažrt v les, kar mi je kapnilo šele potem, ko sem jo že  naoljila. Jah, prvič sem oljila staro mizo:) No, potem je Tadej na najini ljubi mizi skuril en sposojen tračni brusilnik, nakar sem jaz kupila novega in sva spet brusila. K obstoječim napakam sva dodala še ne najbolj spretno rabo brusilnika, tako da je miza dobila še nekaj vdolbinic po robu, pa kaj. In končno naoljila. Ah ... Ne vem no, meni je ta les tako lep ... In veste kaj, ko ga obrišem z vlažno krpo, zadiši po boru ... Upam, da bo še dolgo lep.


Za stare kmečke stole sem imela dve ideji, pobarvati belo ali pa vsakega v drugo barvo. Pa sem se odločila za belo, ker jo res enostavno prebarvaš v kaj drugega. Sedala pa so mi bila všeč lesena, in sem jih taka tudi pustila. Zaenkrat:) Nekoč bodo na njih najbrž kaki povštrčki. Ali pa tudi ne. Zaenkrat so belo-leseni kmečki stoli pomešani z ikeijinimi, kot je tale (pobarvan by me) na sliki.

No, to je torej zgodba o tem, zakaj tako dolgo nisem nič objavila. Kako se vam zdi?


You Might Also Like

28 komentarji

  1. Zelo skandinavsko! Vsec! :)
    Veliko dobrih jedi naj se skuha in spece v tej kuhinji...

    OdgovoriIzbriši
  2. Krasno! Kje ste nabavili kuhunjo in tepih?

    OdgovoriIzbriši
  3. res res res lepo! jaz sem podobno delala našo kuhinjo. in lesen, pooljan pult je zakon! priporočam oljanje 1x letno. in miza bo tudi ostala dolgo lepa, samo vsaj 1x na leto jo še pooljajta (naša je vrhunska, še vedno). kje so pa vse fine kuharske knjige? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Knjige so na stalaži, malo skrite, pa razmetane naokoli tudi:) še nimajo pravega, častnega mesta:)

      Izbriši
  4. Prečudovito! Ti si resnično prava umetnica! In selitev na Koroško - iz LJ? Te občudujem! Čisto zares. Pa nisem iz LJ - se ti sedaj počutim bližje kot prej;-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Jah, ko pretehtaš življenje v LJ (najemnina, Lilino odraščanje brez sorodnikov in narave ...), se ti zdi življenje v čisti, prijazni in bistveno manj stresni deželi pravo olajšanje. Pa ne rečem, da ne pogrešam Ljubljane včasih, še posebej zaradi ljudi. Ampak vsi gremo s trebuhom za kruhom ali za nosom za srečo.

      Izbriši
  5. Zulejka čestitam za novi dom! Že zdaj je lepo, kar slutim kako bo še fino!

    OdgovoriIzbriši
  6. Krasno, čudovito je! Res <3
    Te lahko vprašam, kje na Koroški pa si? Sama sem iz Slovenj Gradca.
    Lep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  7. Najlepš se mi zdi :). Pa toliko svetlobe, norooo! :) Prav luštno in cozy :). In bravo za selitev, jaz potihem tudi sanjam o le tej...

    OdgovoriIzbriši
  8. Iskrene čestitke za selitev, veliko, veliko veselja v novem življenju in vašem domiselnem, očkam in duši prijaznem domeku vam želim. Ploščice v kuhinji pa čisto ok izgledajo. Meni je vse zelo všeč!

    OdgovoriIzbriši
  9. Simpatično, domače, lepo si nakombinirala. Še posebej všeč mi je ogromna miza z delno prebarvanimi stoli. Si kar predstavljam na mizi vse dobrote, ki jih boste nakuhali pri vaši hiši. :) Srečno v novem domu!

    OdgovoriIzbriši
  10. Uuu kako fino gnezdo sta su uredila. Super, zanimiva in pogumna odločitev. Tudi midva sva se že precej poigravala z to idejo, da bi se preselila nekam, bolj na deželo in tudi na ta način prišla do cenejše nepremičnine. Komaj čakam da vidim kaj vse boš slastnega nakuhala tukaj notri. Vse je lepo, domače in toplo. Industrijska omarica pa odlično preseka rustikalen podeželski slog.

    OdgovoriIzbriši
  11. Sem te že res malo pogrešal. Čestitam za selitev. Mi je pa všeč, da si si tako lepo uredila kuhinjo. Tudi pri meni je sedaj prioriteta kuhinja, če se mi uspe kdaj preselit.

    OdgovoriIzbriši
  12. Perfektno!
    Tako skandinavsko domače.
    Upam, da bom znala tudi jaz tako lepo opremiti svojo hiško.

    OdgovoriIzbriši
  13. Wow, to bi pa lahko gledala in gledala. Komaj čakam še na ostale izlete po hiški (:

    OdgovoriIzbriši
  14. Čestitke za novo hiško in zelo lepo kuhinjo. :-) Želim veliko prijetnih kuharskih ustvarjanj in kramljanj ob mizi. T.

    OdgovoriIzbriši
  15. Oh, kako čudovita je!!!!
    Verjamem, da se boste na Koroškem dobro počutili ter vsak dan znova našli svojo srečo!
    In seveda preizkusili kaj okusnega izpod tvojih rok:) Mi pa tudi:)

    OdgovoriIzbriši
  16. Ojojjjjj kako čedno!!!!! Kar diši po eni piti :D

    OdgovoriIzbriši
  17. Čudovita kuhinja, všeč mi je prav vse :-) Veliko krasnih kuhanj :-)

    OdgovoriIzbriši
  18. jžšna, kolk je pa to ena luškana kuhinja!
    druga najbolj simpatična, kar sem jih videla. ker prva je moja ;) je pa skoraj identična tvoji. lesen pult, isto korito, enake ploščice (pomoje prov identiš), enake fuge, bele fronte, črna lajštica zgoraj... ja, dober okus imamo! ;)
    veliko užitkov pri kuhanju, upam, da nas boš še naprej razveseljevala z lepimi dobrotami. pa veliko sprošpčenih trenutkov v novem domu!

    OdgovoriIzbriši
  19. Na to sobo imam čudovite spomine - na pevske vaje, večerne karaoke in koroške dobrote, ki smo jih hrustali za tisto mizo! :) Res me veseli, da sta si v njej ustvarila tako prijeten domek. Čestitke in še naprej veliko uspeha pri kuharskih in DIY podvigih!

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe