Hvaležna za jutranjo kavo

06:30


Dragi moji, moram vam povedat nekaj neverjetnega. Imam službo. No, da malo zmanjšam šok, naj povem, da je le do konca leta in preko javnih del. Pa vendarle. To je vsekakor velika sprememba zame. Težko težko je biti stran od moje male (vedno večje!) Lile, pa čeprav vem, da je v najboljših rokah. 

Težko je tudi biti spet zaprt (v urnik, v zaprte prostore) in soočen z raznimi butastimi stresi. (Za ozadje naj povem, da je svoboda skoraj najvišje na moji lestvici vrednot. In da kortizol delam kot za stavo ob najmanjšem dražljaju. Buah.) Mi pa resnično ni hudega; nimam veliko dela, ko si vzamem pavzo, lahko grem v čudovit park, poln starih dreves, in seveda, plačo dobim;)

Je pa še ena smotana stvar tu v službi. Slaba kava! Iz avtomata, kakopak. Sicer smešno poceni, ampak mislim, da sem prav zaradi te brozgaste mešanice emulgatorjev, sladkorja, mleka v prahu in kofeina, dobila cmok v grlu. Tak dobesedni in zelo beden. A kdo ve, o čem govorim?

In tako sem si začela nosit svojo kavo s sabo. To ima sicer eno pomanjkljivost, saj ni čisto sveža in ravno prav vroča, ampak je pa vseeno veliko boljša, kot zgoraj opisana čorba.

"Recept" za kavo

A zdaj vam bom pa še recept za kavo napisala? No, zakaj pa ne? Včasih si naredim malo posebno, in sicer me je zanjo navdušil vedno topel, prijazen in navdihujoč (a včasih kar malo preveč cheesy) Mind Body Green. V moko-kafetjero za espresso dam vodo (enkrat sem pozabila, in ta napaka me bo očitno stala 700 EUR, ne morem preboleti), tri žličke kave (po eksperimentiranju s sparovo in dm-ovo bio in starbucksovo etiopsko sem nazaj na navadnem barcafeju) in dodatke: npr. kakav, suh cvet čajne vrtnice, lističe mete, cimet, vanilijo, kardamom … Ko je kava kuhana, moke-kafetjere za vsak slučaj ne odložiš na pult (enkrat sem pozabila, in ta napaka me bo, kot kaže, stala 700 EUR, ne morem preboleti - še enkrat!), naliješ kavo v majhen kozarček s pokrovom, doliješ mandljevo/lešnikov/kokosovo mleko, za ekstra boost dodaš kanček kokosovega olja, zapreš in neseš s sabo. Aja, če imaš daleč do službe, se najbrž splača investirati v mini termosko. 

Še eno osladno, pa vendarle ljubko priporočilo, ki sem ga dobila od zgoraj omenjene neo hipi strani: da bo kava ritual v pravem pomenu besede, ji dodajmo duhovno dimenzijo, v mindbodygreen primeru, ki sem ga posvojila, je bila to hvaležnost - spomniti se treh stvari, za katere si to jutro hvaležen (dokler ne poskusiš, se sliši bolj cheesy kot potem, obljubim:)). To je bilo sicer lažje in lepše, ko sem svojo precious kavo pila iz danske rožaste šalčke in gledala, kako se Lila igra z babico pod staro lipo ali v vrtu, polnem rož. Ampak tudi v majhni smrdljivi fotokopirnici brez oken in ob kavi iz recikliranega kozarčka lahko človek najde kaj dobrega, za kar je lahko hvaležen: za to, da Lili ni treba v vrtec, dokler je še tako majhna, za svojo pismenost in za pinterest, recimo.

Kakšna pa je kava pri vas v službi? Bi jo raje vzeli od doma? Jo sploh pijete?

You Might Also Like

17 komentarji

  1. Hej, najprej čestitke za službo - četudi do konca leta, četudi preko javnih del - iz tega se zna razviti še kaj;-)
    Tudi jaz se pripravljam na odhod v službo in imam velik knedl že od tega. Kav iz tistih velikih avtomatov pa ne pijem, saj kot si sama napisala, so polne raznih "svinjarij". Smo si v oddelku lupili mini kavni aparat na kapsule, pa sem se tudi tega navedičala, tako da sem že razmišljala o tem, da si jom skuhala doma in potem počasi skrala med vožnjo v LJ (sklepam, da se tebi ni potrebno iz Koroške voziti v LJ - srečnica).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, hvala. Jaz se vozim kakih 20 minut do službe, ni tako daleč:) A to pomeni, da se ti voziš iz Koroške v LJ? Upam, da ne, to je res dolga pot:/ kakor koli, najbolje je, da si kavo pripraviš sama doma, pol je res taka, kot mora bit, a ne?;)

      Izbriši
  2. Kavica je res obred in tudi jaz bi brez obilice pene težko začela dan. Ja, sem pristaš kapučinov z goro pene. Nimam logične razlage:). je pa super ideja, da malo začiniš kavico.
    Še vprašanje: a v moko za espresso daš vodo? A to daš v kavni aparat? Ko imam čas, namreč uporabljam Illy kafetjero in potem posebaj, ročno naredim peno.

    OdgovoriIzbriši
  3. Moka=kafetjera. :) in obilico pene popolnoma razumem! Si pa zanjo le ob posebnih priložnostih vzamem čas:) Da se jo naredit celo s sojinim mlekom (z riževim ne bi niti probala;))

    OdgovoriIzbriši
  4. Boga žvauka ;)
    Super za službo (ena izkušnja/priložnost več), škoda za kavo (kava iz danske rožaste šalčke zna biti neprecenljiva).
    Jaz kavo pijem samo v službi. Imamo kapsule, ki so mi kar ok (sem preverila, presenetljivo nima notri nekih nepotrebnih 'svinjarij'), za spremembo pa si večkrat skuhamo biobarkafe in ga zalijemo z ovsenim mlekom.
    Se pa zgodi, da mi zjutraj zaradi naglice ne uspe spiti obveznega zelenega čaja, pa ga prelijem v mini stekleno flaško in odpeljem proti službi.
    Če ne bi imela niti mašince na kapsule niti koharčka, bi si omislila el.grelec vode, prelila vrelo vodo čez biobarkafe (spregledala dejstvo, da kava ne 'pride še enkrat gor'), ko se zoc posede prelila v dansko rožasto šalčko, zalila z ovsenim mlekom in voila! ;)
    Obilo prijetnih kofetkanj želim!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mja, ne morem si tega privoščit v službi. Ma sej je tudi tko v redu:) a biobarkafe je v redu? Jaz sem slišala bolj slabe kritike...

      Izbriši
    2. Hja, meni je fina. Meni je bila ta normalna, rozna, preveč zažgana, malo na kislo mi je vlekla. Ta bio je pa bolj blaga, ima mi pa fin okus. Samo cena me moti ;) Sparova bio mi pa ni sedla...

      Izbriši
  5. Čestitke za službo. Po napisanem, ti ni ravno hudega.

    Na srečo ne pijem kave. Po pričanju mojih sodelavcev je tista iz avtomata zanič tako kot povsod. Si jo pa včasih skuhajo sami, vendar pa je odvistno kdo jo kuha, ker nekateri naredijo tako močno, da žlica stoji pokonci v skodelici.

    OdgovoriIzbriši
  6. Uf, mene je tudi tale moka za ekspreso zmotila. Pojma nisem imela kaj to počneš.
    Zdaj mi je tudi bolj jasno zakaj te je to stalo 700 eur. Si uničila štedilnik?
    Meni so te kapsule in kavomati za domačo uporabo nedoumljivi. Samo en kup nepotrebnih stroškov in kradljivcev prostora v kuhinji. Če pa rabiš samo eno luštno kafetjero.

    Jaz pijem tudi le Barcafe (ta zelenega, pazi, ta roza te lahko hitro spet košta kakih 700 eur). Včasih kak illy za posladek. Pena pride bolj redko v poštev ker iz nehomogeniziranega mleka ne rata. Za na pot pa sem si spomladi kupila v Nami tak kjut porcelanast lonček, z roza gumico naokoli in roza pokrovčkom. Ampak zaenkrat ga še nisem uporabila. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uničila sem pult, no 2 kvadratna centimetra tega, ampak stanodajalci so hoteli zamenjat ves pult v celi kuhinji - ene 8m pulta; sicer so dobrosrčni privolili, da ga jaz plačam le pol, da je prišlo do 750 eur pa so nabili še vse mogoče nemogoče stroške zraven. To so naši vrli slovenski kapitalisti, up našega gospodarstva in vsesplošne dobrobiti. Iz nehomogeniziranega mleka ne rata? Svašta. Iz sojinega pa:) za ovseno in mandljevo pa še ne vem.

      Čaki, zakaj te lahko roza barcafe drago stane?

      Izbriši
    2. Ker je predrobno mleta in ti zamaši kafetjero in ti ta eksplodira.
      Stroški: beljenje, nova kafetjera, po možnosti še kake razbite ploščice, napa. Če imaš res nesrečo pa še opekline in kak zlom ali bohnedajšekajhujšega.

      Sem na lastne oči videla posledice. Takrat je šlo samo za beljenje, na srečo je lastnica ravno stopila ven.

      Izbriši
    3. o porkadijo!
      jaz tudi roznega uporabljam za kafetjerco! nisem imela pojma, da se kaj takega lah zgodi.
      no, zdaj dajem tega bio, samo po moje je isto fino zmleto...

      Izbriši
  7. Najprej čestitke za službo. Tudi jaz v službi pogrešam kavo, tisto pravo, ne iz avtomata :) Je pa tudi kava v službi kljub vsemu lahko obred, če jo piješ z dobrimi sodelavci.

    OdgovoriIzbriši
  8. čESTITKE ZA SLUŽBO :-) Mi smo v sl. tudi eks. s to brozgo iz avtomata, imeli dost in šli v nabavo elek. đezve - podobno kot lgrelnik vode le da je v obliki đezve. Zavre tik tak shuhaš ene 4 kavice in to je to.Zdaj smo tudi bolj diciplinirani okoli pitja - zjutraj in ob 12 in basta :-)

    OdgovoriIzbriši
  9. Oh, Zulejka, superca za službo!!!! Kljub vsem čarom ob malčkih in drobnarijah, ki nam jih ženskam ne zmanjka, je pač treba...
    Kava... ker nikoli nisem mogla popit v miru in ob uri, ko bi želela, in ker je kava bila vedno bolj bljak kot v užitek, sem si za zjutraj omislila guarano. A ker imam takoooo rada kavo, si, kadar lahko, privoščim brezkofeisko Arabico, kot kapučino s sojinim mlekom in je njami. Meni se nobeno drugo rastlinsko mleko ne speni.
    Sem pa takrat, ko je bila na MBR ojava za recept za kavo, 'preštudirala' vse od a do ž. Zanimiv je svet kave in kofetkanja...
    Vse dobro na novi poti!

    OdgovoriIzbriši
  10. Tudi jaz se pridružujem čestitkam za službo :-)
    Ker pa že sprašuješ glede jutranjih kofetkarskih navad: ukinila sem pravo kavo (beri tisto z zocem) in presedlala na kavo z dodano Ganodermo lucidum, ki ne draži želodca in ne zakisljuje organizma, a vseeno poživlja (brez nervoze in tresavice) + prispeva ekstra super duper bonus(e) v obliki proti-bakterijskega, -virusnega in protiglivičnega delovanja, spodbuja imunski sistem, znižuje nastajanje holesterola v jetrih, zavira vnetne procese, skratka ni da ni. In lahko jo celo pijem črno, kar je totaly unheard of zame. Seveda pa zraven sodi še obvezno mečkanje ene ali druge mačke, včasih celo obeh hkrati (potem zmanjka rok za skodelico).
    Po tem celostno zdravilnem obredu (tudi mačje predenje deluje pozitivno na telo in duha, see: http://visual.ly/healing-power-cat-purrs !) sem pripravljena na dan in vse kar ta dan prinaša!

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe