Fina pita z jabolki

07:00

Mali prstki.
Tole niti ni nevemkaj od recepta, bolj predlog, že spet. Videla sem jo, veliko veliko lepšo kot je moja (nimam pojma, kako je lahko tako lepo narezala in aranžirala jabolka, ah), pri očarljivi avtorici bloga Chocolate & Zucchini, in sem jo naredila za en tak impromtu posladek. Ker je bilo nenačrtovano, seveda nisem šla delat gotovo krasnega domačega listnatega testa, ki ga Clotilde omenja v receptu, vendar ga imam v mislih, oh ja, nekoč bom tudi to obvladala. (No, zaenkrat kot kaže nadaljujemo s serijo zgoljufanih receptov - v tem predstavljamo kupljeno listnato testo:)).

Ne vem no, tole tihožitje bi si dala kar na steno.

Res zelo tanka pita.
Torej, tarte fine aux pommes (hm, fina pita z jabolki?) je en tak idealen desert, ko se ti ne da kaj veliko čarat, bi pa vseeno nekaj za zaključit. Clotilde, ki sama naredi testo in zna lepo narezati jabolka, jo najraje je brez dodatkov. Mi pa se ne branimo smetane (nekateri zahtevajo repete, ahem. Pravzaprav so ljudje, ki verjamejo, da se da čisto vsako stvar izboljšati z dodatkom smetane in čokolade (po možnosti obojega) oz., da nobena sladica ni popolna brez vsaj enega od dodatkov. No, jaz se ne prištevam mednje). 

A je ajs? Ni ajs!

Fina pita z jabolki

zavitek listnatega testa
3 manjša jabolka
3 JŽ masla
3 JŽ sladkorja
ščep soli
(po možnosti bio) sladka smetana, stepena

Pečico nastaviš na 175 C.

Maslo stališ.

Listnato testo izrežeš v obliki kroga (pomagaš si z okroglim pekačem) in prepikaš z vilicami. Peki papir položiš na pekač in krog v velikosti testa premažeš s staljenim maslom in potrosiš s pravim trsnim sladkorjem. Testo položiš na ta krog.

Jabolka olupiš, izkoščičiš, in narežeš na čim tanjše kroge/krhlje (poskušala sem s krogi, a so se lomili, zato sem pristala na krhlje).  Naložiš na testo, posoliš s ščepcem soli in premažeš s preostankom masla. Pečeš cca. 30 minut oz. toliko časa, da se jabolka zmehčajo. Takrat jih potrosiš s preostalim sladkorjem in daš za 2 minuti pod žar, da zadeva karamelizira. Prosim, bodite bolj previdni kot sem bila jaz:)

Postrežeš še toplo z malce smetane.


Tu vidite, kako vzgojna in pozorna sem: rahlo zakurjena pita, v ozadju pa približno nič pojedenega kosila pred že praznim otroškim sedežem.

You Might Also Like

5 komentarji

  1. A veš, da če pri zadnji sliki ne bi dodala komentarja, jaz tega sploh ne bi opazila :D
    Tihožitje je pa res za na steno.

    OdgovoriIzbriši
  2. Takšne preproste pite so najboljše. Listnato testo pa mora bit vedno v hladilniku ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Mene ta pita takoooooooooo zelo pritegne, da jo naredim še te dni. Preprosto in zagotovo zelo zelo njami. In... smetana... Ah, nikoli se mi smetana ali čokolada ni zdela pika na i, zadnje čase pa... ja, okusi se spreminjajo:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Kolikor sem jaz brala in gledala kuharske knjige in oddaje, čisto vsak kuhar pove, da samo norci, ki nimajo čisto nič drugega za delat na svetu, delajo sami listnato testo. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Danes je še pa še teknila:)
    Lepo in sončkasto ter cartljivo jesen vam želim!

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe