Kaj jesti s falaflom: pilaf in toum

10:53

To je bil pilaf. V ozadju ploščata falafelčka alnatura.

Mogoče ste dobili vtis, da jaz pri hrani ne goljufam. No, to ni res. Čeprav mi večina že pripravljenih jedi ni všeč, pa z veseljem sežem po mešanici za falafel, tisti od Alnature (DM). Sem sicer že naredila falafel from scratch, ampak je bilo še kar packasto, pa nič bistveno boljše. Zato je pripravljena mešanica, ki jo samo zmešaš z vodo in oblikuješ v kroglice-polpetke, zame prav super opcija. Tokrat sem se prav potrudila in poiskala, kaj jesti s falaflom. Poleg pita kruha, zelenjave in tabulija (o prvem in zadnjem kdaj drugič) so izkušeni falaflojedci omenjali še pilaf, jed z rižem in začimbami, in toum, neke vrste česnova majoneza, bi rekla. 

Moj prvi pilaf


Variant pilafa je o-g-r-o-m-n-o in nad mojo super poenostavljeno bi se pravi poznavalci gotovo zgražali, a meni je bila izredno okusna. Bom pa še raziskovala to področje;)

(za 3-4 osebe)
2 majhni skodelici riža
3-4 skodelice vode 
2 ščepca soli

2 JŽ olivnega/kokosovega olja 
1 ČŽ sladkorja
1 majhna čebula, nasekljana
 večji korenček, narezan na tanke palčke ali grobo nariban
2 pesti mandljev
1 pest pistacij
1 pest rozin
cimet
kardamom
zvezdasti janež


Basmati riž skuhaš kot ponavadi (jaz dam 1 del riža in 1,5-2 dela vode, dam na velik plin, ko zavre, dam na najmanjši plin, solim in pokrijem. Kuham, dokler vsa voda ne izhlapi, potem odstavim in pustim posodo še 10 minut pokrito). 

Mandlje in pistacije nasekljaš in popražiš.

Čebulo v veliki ponvi popražiš na olju, da postekleni. Potrosiš z žličko sladkorja in dodaš korenček, pražiš par minut, da se korenček malo zmehča, nato dodaš rozine in začimbe. Pražiš še kaki 2 minuti, potem dodaš riž, dobro premešaš in zaliješ z malce vode/juhe, le toliko, da se riž ne prime (recimo pol deci, po potrebi dodaš še malo). Pokriješ in kuhaš kakih 5 minut. Poskusiš, po želji soliš in začiniš.

Posuješ z nasekljanimi praženimi mandlji in pistacijami.


Toum (nekaj kot česnova majoneza)


Zadnje čase naletavam na negativna mnenja o česnu; prebrala sem že, da naj bi imel "nižje energije", kar koli že to pomeni, in, da naj bi (naravni antibiotik) škodil prebavi, kot antibiotiki, ki vam jih predpiše zdravnik. Osebno to težko verjamem, ker me česnova juha ali česen na pici ali tale česnova majoneza prav razveseli in poživi. 

Na Nizozemskem sem s falafli vedno jedla pita kruh, solato in "česnovo majonezo", ki je res super stvar. Čeprav nisem nikoli delala majoneze ali česa podobnega, sem se kar lotila tele česnove omakice, pa je kar ratala, čeprav sem recept nekako ... ignorirala. Dejansko sem najprej poskusila z možnarjem, ampak ni šlo nikamor, zato sem zgoljufala in šla po palični mešalnik, kar priporočam tudi vam (ali pač multipraktik, blender ...).

Ideja je, da česen zdrobiš, dodaš sol, in po žličkah dodajaš olivno olje in limonin sok. Delala sem po tem receptu (količine čisto ok, mogoče preveč limone, in uporabite mikser, razen če ste profi v možnarjih), le da sem na koncu uporabila dvakrat toliko česna (ali še več). Meni se je zdelo, da je česna premalo, ker mi ni kapnilo, da se kremasta tekstura zgodi zaradi emulzifikacije, ne zaradi količine česna. ;) Rezultat je bila nekoliko manj gosta omaka (ali pa tudi ne), a zelooo česnasta. Ampak meni je to všeč (Tadeju tudi). Bom pa naslednjič naredila vse tako, kot je treba in je na dolgo in široko napisano v tem odličnem postu, ki sem ga takrat spregledala ali pa se mi ga ni dalo brati, ahem. Toplo priporočam v branje (količine v receptu pa so kar velike).

Aja, zelekasta barva je zaradi olivnega olja. Če hočete belo, uporabite repično olje. In fotkano ni z mojim fotičem, ker se mi je spraznila baterija. Kako profesionalno, kajne?

Pa vi, delate kdaj falafel? Iz vrečke?;) Kaj pa jeste zraven?


You Might Also Like

14 komentarji

  1. Obožujem falafel. Res. Sem že poskusila Alnaturinega in ni slab. Sicer ga pa delam sama. Saj je res kar nekaj packanja, amapak končni efekt je pa čisti užitek. Sem pa pred kratkim odkrila na ljubljanski pokriti tržnici arabsko trgovinico, kjer prodajajo maso za flafel. Khm, moram priznati, da je precej boljša kot moja. Zraven ponavadi jemo česnovo majonezo ali razne jogurtove pomake. Tzatziki, jogurt s tahinijem (tudi tahini v tej trgovinici je božanski) in razno vloženo zelenjavo. Ok, naslednjič bo pa zgleda treba poskusit pilaf ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uf, zakaj je lj. tržnica tako daleč! Po katerem receptu pa delaš, mogoče mi bo pa bolj všeč? ;)

      Izbriši
    2. Z veseljem :)
      25 dag čičerke namočiš čez noč, še bolje pa kar 24 ur. Dobro odcediš in zmelješ. Dodaš:
      srednje veliko drobno nasekljano čebulo,
      šopek nasekljanega peteršilja,
      svežo meto,
      žličko mletega kumina,
      sol,
      poper,
      pol žličke jedilne sode

      Recept, ki ga imam, vsebuje tudi malo moke in jajce, gospod iz arabske trgovinice pa mi je povedal, da to dvoje v pravi falafel ne sodi. In resnično ni potrebe. Za oblikovanje kroglic dodamo malo vode, po občutku. Kroglice na hitro ocvremo v vročem olju. A ja, jaz včasih dodam v maso tudi malo sezamovih semen. Meni ena najljubših jedi. Upam, da vam bo všeč!

      Izbriši
  2. Jaz pa niti falafla še nisem ne jedla, ne pripravila. Moram v šoping. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. No, potem lahko morda začneš s tem predpripravljenim, in če ti bo všeč, se lotiš packanja;) mogoče nam bo avena zaupala svoj recept ...

      Izbriši
    2. Vsekakor.
      Glede na recept si približno predstavljam kakšen okus naj pričakujem.

      Aja, jaz pa tahini pripravim kar sama. Simpl ko pasulj, pa še dolgo stoji v hladilniku.

      Izbriši
  3. Oo, super recept. Bo treba kmalu poskusit :)
    Jaz sem delala falafel do zdaj 2x, zraven pa naredila paradižnikovo omako. Je bilo kar ok, ampak bo treba delanje mase še malo potrenirat :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaz bi jo morala definitivno potrenirat, je pa res tale od alnature dovolj dobra, da se mi mogoče sploh ne bo dalo ... ;)

      Izbriši
  4. Tudi sam se že delal falafel in ravno tega od Alnature - čist zadovoljivo. Sem z izdelki Alnature zelo zadovoljen.

    Avena, hvala za info, bom v soboto preveril v pokriti tržnici.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaz sem presrečna, da obstaja DM in Alnatura, praktično vse mi je všeč, razen, presenetljivo, njihove prosene kaše in mediteranskih polpet;)

      Izbriši
    2. Mediteranskih polpet še nisem vzel, proseno kašo pa imam doma, ker je bila zadnjič v akciji, ampak je še nisem probal.

      Izbriši
    3. Zakaj pa ti ni všeč prosena kaša iz DMa? Jaz sem bila kar zadovoljna z njo doslej. Meni pa njihova rdeča leča ni najboljša. Se prehitro razkuha in ji manjka okusa...

      Izbriši
  5. Sama se jih še nikoli nisem lotila, a ko prebiram tole... jasno, da bi jih že sedaj nekaj snedla, pa četudi brez priloge:). Mislim, da se ne bom dolgo obotavljala.
    Alnaturo pa imam tudi jaz rada, tako in drugače. Malce me je presenetilo, ko sem ugotovila, da so nekatere stvari v Nemčiji cenejše kot tu, a tako Alnatura trgovina, kot njihovi proizvodi so mi všeč. Upam, da jih še več zaide k nam.
    Pozdravček!

    OdgovoriIzbriši
  6. Zulejka, mene si pa s tole česnovo omakico začarala :) Sem prebrala vse te članke in videe, ki si jih podala. Zagotovo preizkusim! Hvala, hvala :))

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe