Še drugačen zeleni napitek: Matcha latte s sojinim mlekom

07:00

Matcha latte s sojimim mlekom.
Kot ponavadi z blogom zamudim vse praznike, kar pa ne pomeni, da jih tudi v resničnem življenju. No, St. Patrick's Day (ki ga "praznujem" le zato, ker sem kot študentka rada šla v kak Irish Pub, hihi) sem čisto slučajno proslavila z napitkom, ki ni bil pivo ali viski, je pa bil zelen in ni bil smoothie, ampak njami zvarek iz rahlo trpkega japonskega čaja in rahlo sladkega in precej kremastega sojinega mleka. Nič kaj irskega, kajne? Važno, da je pomlad in da je zeleno!

Matcha je moj najljubši čaj, in kadar koli gre kdo na Japonsko, prosjačim za paketke matcha čaja. Pravzaprav so mi všeč vsi japonski čaji, ki sem ji poskusila, ampak matcha pač zmaga. In eden meni najljubših načinov, kako ga pripraviti, je v obliki matcha latte, torej s spenjenim mlekom po vzoru latte macchiato. Kadar koli sem v Ljubljani, hočem v Čajno hišo, da si naročim svoj priljubljeni "matcha latte s sojinim mlekom, pa če lahko malo močnejšega, prosim" (nekateri ljubljanski prijatelji so me že siti s tem ... ).

Če imate priložnost iti v Čajno hišo na matcha latte, please do. Če pa vam je malo predaleč, tako kot meni, si ga lahko pripravite doma. Seveda boste za to potrebovali dragoceni zeleni prahec, poleg tega pa še tole luštno čudežno napravo za ustvarjanje spenjenega mleka (ne vem, kakšno je njeno uradno ime, se pa dobi v bolje založenih trgovinah, sploh na Primorskem). Ko jo je sestra prvič prinesla domov, nisem verjela, da bo kaj s spenjenim mlekom, toliko manj s sojinim, pa je bilo, oh ja, in še bolje kot v marsikaterem kafiču! Vem, da s sojimi mlekom deluje (jaz najraje uporabim Alpro iz DM-a, ker ima najbolj blag okus), z riževim ali ovsenim pa ne, za mleka iz oreščkov pa še ne vem. 

Na levi lahko vidite creamer lonček in polito razpenjeno mleko.

Matcha latte s sojinim mlekom

1-2 ČŽ matcha čaja
2 dcl sojinega mleka
malo vroče vode (ne vrele)
ščep matcha čaja za dekoracijo
ščep kakava za dekoracijo (po želji)

Matcha čaj daš v visok steklen kozarec in raztopiš v vroči vodi. 
Sojino mleko segreješ, naliješ v lonček za penjenje (napolniš do nekje 1/3), preostanek pa v koazrec s čajemm. Zdaj lahko "stolčeš" mleko (moja sestra predlaga, da šteješ do 80, potem zamenjaš roki in še enkrat, čeprav ponavadi je že prej dovolj in začne "kipeti"). Potem z dnom lončka nekajkrat z občutkom udariš ob leseno desko (mogoče je ta korak mističen in nepotreben, ne vem, a jaz raje naredim tako). Spenjeno mleko naliješ v kozarec s čajem, pri tem si pomagaš z žlico. Peno posuješ s ščepcem matche in ščepcem kakava. Uživaš.

A vidite tri barvne plasti?;)


You Might Also Like

14 komentarji

  1. Tole pa izgleda zares odlično. Ta japonski čaj sem do sedaj probal samo enkrat in je res dober.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je to res najljubša pijača, vsaj kar se jih zdaj uspem spomnit;)

      Izbriši
  2. Še nikoli nisem pila matcha čaja. Grem pa enkrat do dvakrat na leto v Čajno hišo in naslednjič bom sigurno naročila tole. Me firbec matra. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pokusi, poskusi! Imajo varianto s kakavom ali brez. Jaz ponavadi naročim brez, je pa oboje dobro. Če imaš seveda rada malce trpek okus zelenega čaja, ampak v tejle kombinaciji se res tako lepo zaokroži ...

      Izbriši
  3. Zanimivo napisano in zlo mikavno za probat. Kako je ime creamerju in kje točno bi se ga dalo dobiti? Nora na peno namreč:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Uf, ne vem točno, kje bi se ga dalo kupit in kako je dostopen na različnih koncih Slovenije. Vem, da ga na Primorskem imajo v skoraj vsakem večjem Mercatorju oz. trgovini, kjer se prodaja posoda. Najbolje je kupit keramičnega ali kovinskega (menda obstajajo tudi plastični). Če boš spraševala prodajalce, vprašaj kar za lonček za penjenje mleka (zgleda kot lonček/šalčka s takim hecnim stožčastim pokrovom, pod katerim je mrežica in ena ročica ... slika: https://www.google.si/search?q=lon%C4%8Dek+za+penjenje+mleka&espv=210&es_sm=122&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=cngpU5HRB-vmywO1_4LIAg&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1024&bih=655#facrc=_&imgdii=_&imgrc=o6mTHJhCGpezYM%253A%3BqWhhF5b-o9X8VM%3Bhttp%253A%252F%252Flh4.ggpht.com%252F_q3MHr2ks1Lg%252FSX5NqNqlgII%252FAAAAAAAAKYM%252F0UbbS3Xbpts%252Fs640%252F02.JPG%3Bhttp%253A%252F%252Fchef.blog.siol.net%252F2009%252F01%252F27%252Fkava-ampak-ne-barcaffe%252F%3B640%3B480)

      Izbriši
  4. Ne vem, kako zelo mi bi meni teknil trpek okus, a v tvoji varianti in postrežbi je zelooooooooo mikavno!
    Jupi za peno:). Meni je po vseh eksperimentih penjenja... najbolj posrečeno uspelo z Alnaturinim mlekom, ki tudi ni premočan, pa le z eno vrsto kokosovega... pa mi je točno ime sedaj ušlo iz glave.
    Uživaj v svoji pijački! In... na zdravje pomladi!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Če ti je všeč zeleni čaj, bi ti bil tudi tle;) poleg tega je nekako slajši, zaradi mleka in kakava ... Lahko pa seveda dodaš sladilo po želji:)

      Izbriši
  5. Kašna lušna stara žlička!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, a ne? Ne vem, kako bi prišla do več takih ...

      Izbriši
  6. mmm, ta, zadnja fotka - mikaven napitek za razvajanje pa sonce v ozadju... mmm ;)
    super zgleda.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaaa! Pomlad je tu! Ne morem verjet, koliko bolje se počutim ob tem spoznanju;)

      Izbriši
  7. Mmm, odlična ideja. A lahko v Čajni hiši ta čaj tudi kupiš, ane? :)
    To za delat pene na mleku sem pa jaz kupila kar v Merkurju, če komu pomaga..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lahko, je pa precej drag ... Če ti ga lahko pošlje/prinese kdo z Japonske, izkoristi:)

      Izbriši

Preberi tudi

Subscribe