Čudovite gianduja/nougat/noisette lučke (s kokosovim mlekom)

08:56

Veganske čokoladne lučke.
Sladoled! (Predstavljajte si, da to zakličem z navdušenjem moje skoraj dveletne hčerke; res, to je en tako lušten vzklik, pri katerem se s-ja skoraj ne sliši, sliši pa se resnično veselje).

Okej, čokoladne lučke niso moj najljubši sladoled per se, ampak ko sem pred dnevi brala en romančič, v katerem so ves čas glodali čokoladne lučke, so se mi pocedile sline (saj poznate ta pojav, literarno gurmanstvo). In ker sem v fazi, ko bi v vsako sladico vtaknila pražene lešnike, sem jih tudi v sladoled, v upanju, da bo podoben gianduiottom. Z rezultatom sem bila zelo zadovoljna, čeprav je bil bolj čokoladen od gianduiotta. Ampak nad tem se niti ne gre pritoževat, kajne?

Fotka je sicer ... meh ... ni bil tak dan, da bi se mi dalo čarati s talečim se sladoledom. Ampak mislim, da mi ne boste zamerili, saj se tudi vam mudi naredit ta sladoled. ;)


Čokoladne lučke brez mleka in jajc


1 pločevinka kokosovega mleka brez aditivov (jaz uporabljam Alnatura, iz DM)
100 g dobre temne čokolade
70 g lešnikov (raje jih spražite 100 g, ker jih boste pogrizljali ob delu)
1 JŽ medu (po želji izpustite)
vanilija v prahu (ali vanili sladkor)

Modelčke za lučke oplakneš z vodo.

Lešnike popražiš na malem ognju in oluščiš lupine s pomočjo krpe.

Čokolado stališ nad soparo, v mikrovalovki ali kar tako na malem ognju ob stalnem mešanju in budnem očesu (jaz to prakticiram brez problemov, čeprav tega pametni kuharji menda ne priporočajo).

Vse sestavine vržeš v blender in zblendaš v gladko zmes (kot en smoothie).

Naliješ v modelčke za lučke, vtakneš paličice in daš v zmrzovalnik. Če ti ostane še sladoleda, modelčkov pa ni več, ga lahko naliješ v manjšo škatlico s pokrovom in zamrzneš, ali pa v šalčko in daš za par ur v hladilnik - ven pride en tak krasen mousse-puding! (mogoče bom še enkrat napisala isti recept z drugačnim naslovom in drugačnim zadnjim korakom, torej ne zamrznit ampak ohladit kot mousse ...).

You Might Also Like

14 komentarji

  1. Hočem! Zdej si pa še meni sline pocedila, pa tako sem se pazil teh 28 dni.

    OdgovoriIzbriši
  2. Moja mi je dala izziv iz knjige Druga gasilska brigada (original Engine 2 diet). Neke vrste 28 dnevna preizkusna dieta, ki potem lahko postane način življenja. Iz jedilnika sem za 28 dni moral črtati še tiste stvari, ki so mi ostale od navadne hrane. Že tako se poskušava prehranjevati bolj zdravo, tole pa je po mojem mišlenju malo preveč orto, razen, če zaradi zdravstvenih težav tega ne smeš jesti. V bistvu je prvi teden brez vseh mlečnih izdelkov rafiniranega sladkorja in že pripravljenih izdelkov (vložena zelenjava, konzerve itd), drugi teden poleg tega še brez mesa, rib in jajc, tretji pa poleg prvih dveh še brez vseh olj (predstavljal si zdej vsak dan solato brez olja ali kaj podobnega, ali pa problem priprave jedi, kjer je treba na začetku ocvreti čebulo), šetrti teden pa smo vzdrževanje vseh prejšnjih teh tednov. Prva dva mi nista delala problemo (pogrešal sem edino kozji sir), tretji brez olja pa je bila že dobra preizkušnja. Ampak še sem tukaj ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hmm, zakaj pa brez olja? Tega nekako ne razumem. Solata brez bučnega olja, skoraj malo žalostno...

      Lučke pa zgledajo fenomenalne, so dodane na mentalno to-do listo.

      Izbriši
    2. Uf, dober si, da si sprejel izziv in se ga držiš! Tole brez olja je res ... uf. Kako se pa sicer počutiš na tej dieti?

      Anita, hvala;)

      Izbriši
    3. Zdej že za mano. V bistvu kakšnih posebnosti ni bilo, saj že prej nisem konzumiral takšnih zadev v velikih količinah. Mogoče je ukinitev mlečnih izdelkov še najbolj pozitivno vplivala.

      Izbriši
  3. Mmmmmnjam.
    Žal mi je, ne morem kaj bolj pametnega napisati. Se mi preveč slice cedijo. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehe, nič hudega, tudi takega odziva sem vesela;)

      Izbriši
  4. Mislim, da boš naše vzklike slišala kljub vsem ovinkom do Koroške:) Čeprav jih ni čez te otroške, tako ljubke, da se človek kar topi...
    Mi navadno pripravljamo sadne in bo tole okusna sprememba. Lešnikov pa spražimo celo vrečko ali dve:)
    Hvala!
    Pozdravček!

    OdgovoriIzbriši
  5. Oooo, Zulejka, super si! Obožuuuujem gianduio, in ker Svarun obožuje vse, kar nesem k ustom, bo tale lučka popolnoma sprejemljiva tudi za en njegov liz... poleti (najraje drugo leto, heh). :)

    Ravno sem kupila lucumo v prahu, pa se sprašujem če lahko zamenjam za med, in dodam še malo zmečkanih (namočenih?) datljev. Kaj praviš?

    Lep pozdrav s sila oblačne Primorske.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Upam, da se ti bo zdelo dovolj giandujasto. ;) Lahko pa poskusiš najprej z manj čokolade. Mislim, da lahko daš lucumo in datlje, čeprav po pravici povedano lucume sploh še nisem poskusila. Namesto medu lahko daš tudi javorjev sirup npr., lahko pa ga kar v celoti izpustiš.

      Koliko je zdaj star Svarun? Le privošči mu kak liz;)

      Izbriši
    2. Oh, ja jaz sem si pa včeraj prvič navdušeno privoščila (dobesedno; stane an arm and a leg) lucumo in sem jo do danes zjutraj zamenjala z medom že v treh stvareh. Zelo lepo diši, vonj me nekoliko na kaki spominja.

      Pravkar smo obeležili Svarunovih 6 mesecev! Mali, ali navdušen jedec. :)

      Izbriši
    3. Ja, saj zato si je pa še nikoli nisem privoščila;) je vredno, praviš?

      O, vse najboljše Svarun! Ja, za čokolado je pa najbrž res še prezgodaj;)

      Izbriši

Preberi tudi

Subscribe