Kako otrokom podtakniti rdečo peso in še trije drugi triki

09:43

Mafini z rdečo peso.

No, tale naslov se ne sliši prav prijazno in sodobnovzgojno, ampak seriously, če otrokom podtikaš nekaj, kar je dobro zanje v nekaj, kar se njim zdi dobro, je to po mojem win-win situacija. Čokoladni mafini z rdečo peso. No, "podtikanje" vam bo seveda uspelo le, če imajo tudi vaši otroci radi mafine in čokolado.

To je bil torej prvi trik, rdečo peso zapakiraj v obliko mafina in zamaskiraj s čokolado.

Drugi trik: kam s pulpo, ki ostane po stiskanju soka iz rdeče pese? V mafine. Ali pa bi morala formulirati drugače: pulpa ni odpad. No, moram priznati, da to morda ne velja za vse sokovnike, morda so vaši tako dobri, da iz pese iztisnejo še zadnje kapljice soka, in vam ostane le rdeča žagovina, ki ni za drugam kot za na kompost. Ampak če imate povprečen sokovnik, bi moralo tole delovati. Aja, seveda lahko namesto pulpe uporabite tudi drobno naribano rdečo peso.



Tretji trik: če ti zmanjka mleka, ga pač narediš. Seveda govorimo o čudoviti stvari, ki se ji reče rastlinsko mleko, in tudi ni prvič, da sem ga naredila, sem ga pa prvič naredila tik pred zdajci, brez predhodnega planiranja torej, in prav zaradi tehle mafinčkov. In prvič sem ga naredila iz sončničnih semen! Preprosto zblendaš 1 kavno skodelico sončničnih semen in 4 enake skodelice vode. Za uporabo v mafinih niti ni nujno, da mleko precediš (v tem primeru ga zgolj potrebuješ nekoliko več). (Če se vam ne da ubadati s tem, lahko seveda uporabite rastlinsko mleko, ki ga imate pri roki.)

Četrti trik: kako nekomu za darilo prinesti mafine in biti pri tem res fensi? Nič lažje, oblecite jim ogrinjalca:) (Naj vas spomnim, da jih lahko tudi zadenete, če se pridružite nagradni igri, ki jo pripravljam skupaj s Trgovino Popolna dekoracija!)



Mafini z rdečo peso in čokolado

250 g moke (pol pirine, pol bele)
2 ČŽ pecilnega praška (vinski kamen)
ščep soli
8 JŽ pravega trsnega sladkorja
5 JŽ kakava v prahu
1 JŽ chia ali lanenih semen, zmletih
300 ml rastlinskega mleka
4 JŽ olivnega olja
50 g temne čokolade, nasekljane
200 g pesine pulpe/naribane pese


Veganski mafini.


Model za mafine obložiš s papirčki ali silikonskimi modeli.

Pečico nastaviš na 190 Celzijev.

V veliki skledi zmešaš vse suhe sestavine (prvih šest).

Dodaš mleko in olje, premešaš le toliko, da dobiš enotno zmes (preveč mešanja - gumijasti mafini!).

V testo nežno zamešaš pesino pulpo in nasekljano čokolado.

S pomočjo žlice testo nadevaš v model za mafine.

Pečeš na 190 stopinjah približno 15-25 minut (ali so pečeni, preveriš z zobotrebcem, kot ponavadi). Nič se ne bom pritožila, če mi boste sporočili, koliko časa so se vam pekli! (V moji pečici so rabili kar 25 minut).




You Might Also Like

14 komentarji

  1. Mmmmmmm...... sliši se super! M. je razlagal, da mu je mama skrivala peso v smoothie in rekla, da je jagoden. Še en trik ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehe, jaz sem Lili poskusila dati v malinovega, pa ni delovalo;) (name bi! Maline mi čisto prikrijejo okus pese. No, mogoče ji pa kaj drugega ni bilo všeč)

      Izbriši
  2. Super! Nekaj podobnega sem tudi že jaz delal.
    Glede soka, pa sem jaz naši tamali na začetku govoril, da je sok rdečih pomaranč ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa je verjela? Si zamešal pomarančni sok zraven? Ne vem no, Lila nikakor ne nasede (pravzaprav ima sedaj tudi do smoothiejev nezaupljiv odnos, ko je bila manjša, pa je z veseljem pila moje zelene zvarke ...)

      Izbriši
    2. Poleg drugih sokov imamo včasih zjutraj sok pesa-jabolko-limeta ali limona. Limeta in limona prikrijeta (ubijeta) okus po pesi (tisti, ki ga imenujejo okus po zemlji).
      Ko sem ji prinesel sok, sem ji samo pokazal pomaranče, pa je verjela.

      Izbriši
  3. Hi, hi... kaj pa to:
    Moj najstarejši z veseljem poje rdečo peso, muffina pa niti povoha ne.

    Jaz pa zelenjavo najraje skrivam v kremne juhe in v mleto meso. :)
    Čeprav mi je to bolj za izziv pri kakih izbirčnih odraslih obiskih, ker pri mojih otrocih s tem ponavadi ni težav.

    Če se pa kaj zmišljujemo imamo pa pravilo "trikrat moraš poskusiti, če ti potem še vedno ni všeč, ti potem ni treba več jesti". :)

    Juhej, nisem še zamudila nagradne igre... jeeee


    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anita, you are blessed;) ne vem, jaz sem tudi mislila, da moja hčerka pač ne bo izbirčna, ker jaz pa ja znam dobro pripravit vse te stvari ... Ampak se pač tko obrne, da ima najraje čokolado in palačinke. Seveda jo pripravimo, da poje tudi kaj drugega (secret weapon: bučno olje!;)), predvsem pa mora biti zelo lačna (zato jo "gonimo" naokoli po svežem zraku:)).

      Zdej mi pa prosim razkrij, kako si dosegla, da otroci upoštevajo to pravilo o 3x poskušanju? Ne vem, mogoče je Lila še premajhna, da bi ga razumela? Jaz je ne morem pripravit, da bi kaj probala, nekaj vidi in reče "ni doblo", in pol ni variante, da proba (če bi, bi ji bilo pa ziher všeč, ker so ji recimo posamezne sestavine všeč in ker "je doblo"). Zaradi tega se počutim kar malo kot zguba na prehranjevalno-vzgojnem področju.

      Joj, izbirčni odrasli! Ti so moja ahilova peta. Res, kar zavijam z očmi, če kakega srečam. Kako jim ni nerodno?

      Izbriši
  4. Zulejka, hvalaaaaaaaaaaa!
    Naša deklica se je zadnje čase zaradi ljubkih, kot si jih ti poimenovala, oblekic za mufine, čist' navdušila nad njimi. Rdeča pesa pa ji najbolj ne diši. In tale trik bo pri nas super uspel Le sama moram biti v kuhinji:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Upam, da ji bodo všeč - poročaj!;)

      Izbriši
    2. Poročam!
      Res pa ti že celo večnost pišem o našem zadovoljstvu nad lučkami! Mislim, da se jih do konca sezone ne bomo preobjedli:)

      Izbriši
  5. Mmm, super mufinčki! Sicer pa naši radi pijejo sok pesa-jabolko. Ta kombinacija vedno deluje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bom probala ob priliki, čeprav nimam veliko upanja. No, pesin sirup (zelo sladek, medexov) pa kr spije .. mogoče pa bo;)

      Izbriši
  6. Zulejka, njami so!!!!
    Pripravili sva jih s prirejenim domačim kokosovim mlekom, vmes sem, kot mame znamo, dodala naribano peso in... lahko si misliš, kako zelo so teknili. Ponoviva!
    Pozdravček in... prijeten vikend!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ti mafini so res TOP! :) Hvala za odličen recept! Kmalu jih spet pripravim!

    Prijeten vikend :)

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe