Solata iz vrtne kreše s pečeno cvetačo

13:15


Sem hotela napisati kaj pametnega k tejle zelo simpl solati, pa ne pride skupaj. Torej bo tole zapis le o solati. Iz kreše. Kreša mi raste kot podivjana, z veseljem vam je dam za kako solato, če pridete na obisk. Moja mama je krešo pripravljala le v solati s kuhanim krompirjem in oljčnim oljem, kar je bilo vedno taaaako dobro, še posebej, ker je bila kreša ena prvih svežih zelenih stvari na vrtu spomladi, in je po dolgi zimi res teknila. Zdajle je sicer že vse zeleno, in to že nekaj časa, a na Koroškem še vedno jemo (tudi) krešo.  


Ker mi je bila krompirjevo-krešina solata tako pri srcu, sem si mislila, da je nič ne more nadomestiti, a sem se, ko je zmanjkalo krompirja, spomnila na cvetačo. In to pečeno! Mislila sem si, da bo njami, a je bilo še boljše od pričakovanega. 

Solata iz vrtne kreše s pečeno cvetačo


2 šopa kreše (1 šop=kolikor je lahko primete v eno roko;))
1 majhna glava cvetače
oljčno olje
solni cvet
jabolčni ali balzamični kis
cvetki drobnjaka (po želji, za okras)


Pečico segreješ na 230 stopinj.

Cvetačo opereš in narežeš na majhne cvetke, začiniš z dvema žlicama oljčnega olja in dvema ščepcema soli (po občutku ...). 

Pečeš 20 minut oz. dokler ne postane lepo rjavo zapečena (le toliko, da se pozna, ne pa cela rjava, seveda;)).

Medtem krešo opereš, narežeš na približno 2 cm dolžine in dobro odcediš.

Pečeno cvetačo zmešaš s krešo in začiniš s solnim cvetom, oljčnim oljem in kisom. 



You Might Also Like

8 komentarji

  1. Zulejka, tale zapečena cvetača že z naslovom privabi. Zanimiva kombinacija!
    Ne vem, zakaj sem pričakovala kakšen recept s češnjami:), a tole je čist' fajn! In zagotovo češenj še ni v izobilju. Tiste prve pa so za pozobat....
    Ampak kreša?Tolikooooooo? Jaz pa se podam v lov za njo. Poročam, če jo kje staknem.
    Pozdravček!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehe, upam, da bo kak recept s češnjami, ampak pri nas še niso zrele (še kak mesec, po mojem...), prve podarjene pa smo pozobali en dva tri!;) Bodi pozorna, to je vrtna kreša, ni isto kot vodna kreša-kalčki (http://en.wikipedia.org/wiki/Garden_cress). Če ne dobiš kreše, uporabi drugo zelenje, saj te gotovo mika poskusit pečeno cvetačo;)

      Izbriši
    2. Zulejka, hvala! Ja, češnje.... najslajše taprve, a vedno teknejo:)
      Solata pa... z vrtno krešo bi bilo zelo preintenzivno:):):). Zato pa nisem prepričana, če jo sploh najdem. Na celjski tržnici je še nisem odkrila. Prerešetam še danes....
      Have a nice day!

      Izbriši
  2. Včasih je res težko napisat kaj inovativnega glede recepta, poznam te momente zadrege =). Je pa res fajn recept, osvežilen! In tako lepe fotografije!

    OdgovoriIzbriši
  3. Jaz sem pa šele pred kratkim poskusila surovo cvetačo in ugotovila, da je odlična.
    Zelo podobna kot redkvice.
    Pečena je pa tudi odlična.

    OdgovoriIzbriši
  4. Pečeno cvetačo večkrat pripravim, kar v ponvi in potreseno z mešanico začimb, pa precej pekočo. Krešo pa uporabljam samo kot kalčke. Moram ob prvi priliki pogledat na tržnici, če jo najdem. Je res še nisem opazila. Vse tvoje recepte preiskusim, tudi ta ne bo izjema.

    OdgovoriIzbriši
  5. Že po fotkah je odlična solatka, kaj šele, da bi jo lahko jedel.
    Pa še polovične fotke so mi všeč, ravno toliko odkrivajo kot skrivajo.

    OdgovoriIzbriši
  6. o fin recept. jaz imam letos prvič vrt in ta prva zadeva, ki je za jest je vrtna kreša. je še nikoli nisem jedla, sem slišala, da jo dajejo v sendviče in kot dodatek solatam. zdaj je ravno prav velika, da jo porežem in tvoj recept je kakor naročen!

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe