Sladoled iz črnega sezama + GIVEAWAY!

14:12



Trgovina Popolna dekoracija ima spet darilčka za vas, tokrat čisto poletno obarvana: rumeno-bele šalčke za sladoled+lesene žličke za zraven! Če tudi vas prijatelji, tako kot mene, nagovarjajo, naj naredite sladoled party, potem jih res nujno rabite:)

No, jaz sem jih tokrat napolnila s sladoledom, po katerem so se mi že dolgo cedile sline: tistim iz črnega sezama. Klasika japonskih restavracij, sicer pa ga najbrž težko kje najdete v trgovini. Črni sezam pa se kar najde v raznih bio trgovinah oz. trgovinah z zdravo hrano (ali velikih centrih).

Najprej potrebujete maslo iz črnega sezama, ki je super stvar, tudi kar tako, za žličkat;)



Maslo iz črnega sezama (kuro neri goma)

200 g črnega sezama
ščep soli
olje nevtralnega okusa (sezamovo, repično), 1-3 JŽ

Črni sezam daš v pekač in v pečico, ogreto na 150°C. Pražiš 10 minut, vmes enkrat premešaš.
Če imaš super dober blender, ga lahko morda zblendaš kar brez olja.

Čer imaš povprečen blender/multipraktik, je bolje uporabiti nekaj žlic olja nevtralnega okusa; olje dodajaš postopoma, pač najmanj kot je potrebno.

Miksaš in vsake toliko postrgaš kremo s sten mikserja (blenderja/sekljalnika/multipraktika), dokler ne dobiš paste, podobne tahiniju. Zapreš v steklen kozarček in hraniš v hladilniku. Meni je dobra tudi kar na žlico, sicer pa jo lahko uporabiš v japonskih sladicah, na primer spodnjem sladoledu.



Sladoled iz črnega sezama

400 ml sladke smetane (po možnosti bio)
2 JŽ črnega sezamovega masla
2 JŽ mletih sezamovih semen
7 JŽ agavinega sirupa oz. po okusu
ščep soli
par kapljic limoninega soka

Vse sestavine zmešaš, ohladiš in daš v ohlajeno posodo aparata za sladoled (pač po navodilih za uporabo).

Črni sezam je bolje dodajati postopoma (najprej samo eno žlico ...), da ugotoviš, kako intenziven okus ti odgovarja.

Meni je sladoled najboljši direkt iz avtomata, nekateri pa priporočajo, da ga prej še za par urc zamrzneš. Okrasiš s semeni črnega sezama in meto, npr.

Če imate radi še bolj kremaste sladolede in se nič ne bojite dela z jajci, je tukaj recept.





Giveaway!

Če se vam je zluštalo (tudi) tehle luštnih sladolednih šalčk in žličk, odklikajte v Trgovino Popolna dekoracija in si oglejte poletne lepote, pod to objavo pa pustite komentar, v katerem nam vsem zaupajte, kateri sladoled bi pa vi najraje postregli v njih!

Čez en teden, 23. junija, bom izžrebala 3 nagrajenke/nagrajence, ki bodo prejeli komplet papirnatih šalčk in lesenih žličk, kakršne vidite na teh slikah.

You Might Also Like

34 komentarji

  1. Hmm tole pa ni zame :D Sem bolj za sadne :D Trenutno, ker je že sezona: banana+črni ribez <3 <3 <3 Zdajle bi ga, če bi bilo kaj tapravega vremena mmm :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Joj, karkoli ... tudi sama nisem sadni freak, ampak bolj čokoladast. Če pa gre za varianto vanilije in jagod, oja to pa. Mislim, da se bi v prekrasnih pisankah znašel kar vanilijev sladoled z vročimi jagodami. NJmaammaaAAAA! ;)

    Ksenija

    OdgovoriIzbriši
  3. Misliš, da bi šlo s kokosovim mlekom tudi?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kokosovo mleko mi je za v lučke super in perfektno, v tovrstnem sladoledu (ne sicer točno tej kombinaciji) pa se mi ni tako obneslo, pa ne vem točno, zakaj taka razlika. Mogoče pa črnosezamove lučke?;)

      Izbriši
  4. Kot v vse ostale skodelice pri meni, bi tudi v te šalčke šel kar čokoladni sladoled =)

    OdgovoriIzbriši
  5. Jaz bi verjetno postregla še eno japonsko klasiko, in sicer sladoled iz zelenega matcha čaja;) Ob priliki pa sprobam tudi tale tvoj recept, ker se sliši in izgleda super okusno!

    OdgovoriIzbriši
  6. Jaz pa bi v njih postregla sladoled z okusom stracciatelle. Z velikimi koščki dobre čokolade :)

    OdgovoriIzbriši
  7. jaz bi postregla kar tega mmm <3

    OdgovoriIzbriši
  8. Tale sladoledna objava je kot telepatija - imela sem te namreč že namen zagnjavit, če delaš domače sladolede :-) Jaz sicer nisem navdušenec sladoleda, vendar bi letos kar vse požrla, vse mi diši, jojprejoj! Kupljeni so mi presladki, tako da zdaj eksperimentiram po svoje, delam nekakšne smetanovo-jogurtne zmrzline z okusom sadja (jagode, češnje, v skrinji imam še lanske zaloge aronije,...).

    Tale recept izgleda slasten, mogoče malo preveč kaloričen glede na moje porcije :-) Sezamov sladoled vedno izbrem tam nekje v stari Ljubljani, njamsi :-)

    Kakšen strojček imaš? Jaz delam tako, da maso jemljem iz zamrzovalnika in v fazi zmrzovanja večkrat premešam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imam strojček iz Lidla, zdajle ga imajo menda tudi v Hoferju, ali pa Delimano v Sparu, skratka, za 20-30 eur je čisto ok;) tudi jaz sem delala takole z mešanjem, ampak je iz strojčka vendarle boljši (razen če imaš zelo švoh zmrzovalnik, potem je tudi ta način super, uporablja ga moja mama). kadar hočem hiter in predvsem zdrav sladoled, naredim tudi jaz mix banan in zmrznjenega sadja, za pravo razvajanje pa mora bit zraven ali smetana ali kokosovo mleko. Tale je kar kaloričen, ampak kaj če ga postrežeš z zmiksano zmrznjeno banano, za volumen?;)

      Izbriši
    2. Aha, torej tile nizkocenovni strojčki niso brezvezna kuhinjska navlaka :-) tak občutek sem namreč dobila ob prebiranju nekaterih forumovskih debat na to temo, ko so mnogi pisali, da mora imeti strojček lastno kompresorsko enoto, sicer ni nič...

      Aja, namig za čokoladni sladoled: zadnjič sem ujela na TV izdelavo domačega sladoleda, gospa je svetovala, da se za polnilo pri tej različici uporabi avokado, ki poskrbi za še bolj poln in kremast okus.

      Izbriši
  9. Sladoled iz kokosovega mleka (dve sestavini - koko. mleko in vanilija v prahu), z jagodami iz vrta, nadrobljenimi lešniki in mandeljni, mogoče še kakšno kakavovo zrno zraven, da zaobjame vse okuse:) mmmmmmm...to bi, ja...mmmmm :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. In nič sladila? Vsa čast! Priznam, da bi pogrešala nekaj, vsaj stevijo, sem čisto presladkosneda;)

      Izbriši
    2. Mogoče kakšno banano za sladilo, ampak jagode iz vrta so takoo sladke, da se sladila niti ne pogreša :)

      Izbriši
  10. Sladoled iz zmrznjenih banan in domačimi malinami (jagodami, ribezom, murvami...) s koščki temne čokolade...Mnjam. Še nikoli pa nisem poskusila sladoleda iz sezama, tako da mogoče pride na vrsto ta.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako ga rada delam tudi jaz, kadar hočem zdravo varianto, no čokolade nisem dala zraven, bo treba probat kdaj:;)

      Izbriši
  11. Še nekaj za na listo SPROBAT.
    Drugače pa delam domače sladolede iz zmznjenega sadja (banana-malina je sedaj hit)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jap, jaz tudi, ampak jaz to jemljem kot malico, ne desert, hihi. In ti imaš zgleda srečo pri meni, spet ti je ratalo:)

      Izbriši
  12. O, waw. Tega bom pa v kratkem sprobala ker se že dolgo spogledujem s črnim sezamom v zdravi trgovinci.. :)

    Amapk v tehle lončkih bi pa najbrž ponudila kar gianduio, oz lešnikov sladoled, mmmm. Ali pa breskovega z grškim jogurtom in medom, ustvarjenega po občutku.. njam!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lešnikov je moj najljubši, se mi zdi ... ;) sem probala tudi iz grškega jogurta naredit, z medom in limonino lupino - heavenly! Si predstavljam, da je z breskvami krasno dopolnjen!

      Izbriši
  13. To si me zopet pritegnila! S popolno dekoracijo in zanimivim sladoledom.
    Poskusim zagotovo. Črn sezam je meni vedno pika na i za dekoracijo, tole pa... Mikavno.
    Sicer pa... kaj pa vem, v teh bi postregla morda kokosov, s koščki čokolade. Le recepta še nisem dodelala:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A kokr straciatella? Te še nisem probala naredit, za dodat na listo:)

      Izbriši
  14. Borovničev sladoled - mandljevo mleko, kokosova krema, kokosovo olje, vanilija v prahu, borovnice, borovničeva marmelada mnjami <3

    OdgovoriIzbriši
  15. Definitivno sladoled okus pehtran!

    OdgovoriIzbriši
  16. Mmmm, borovnicev sladoled, domaci, recept se iz mojega otrostva. O, kako bi se prilegel.
    Lep dan vsem!

    OdgovoriIzbriši
  17. Joj kako so lepe fotografije! Grem se jaz v boj za šalčke in če jih dobim, v njih postrežem domač bananin sladoled, doma bodo sigurno zadovoljni :))

    OdgovoriIzbriši
  18. V teh fletnih šalčkah bi postregla domači malinov-vanilijev sladoled (kokosova krema/mleko, domače maline, stevia ali drugo sladilo + burbonska vanilija --> zmiksaš + zamrzneš) :D

    OdgovoriIzbriši
  19. jaz bi postregla kar frozen jogut s svežim sadjem...mljask

    OdgovoriIzbriši
  20. Popolna dekoracija nikoli ne razočara. :) V teh šalčkah bi pa postregla pistacijev sladoled.... mmmmmm ;)

    OdgovoriIzbriši
  21. en in edini, vreden vsakega greha, je mangov ... zmrznjeni mango koščki, zmiksani in malce smetane umešane ... mmm mm mmm

    OdgovoriIzbriši
  22. Midva sva tudi trenutno navdušena nad preprosto kombinacijo banan in malin z dodatkom keroba sicer pa tale sladoled iz črnega sezama zgleda odlično! :D

    OdgovoriIzbriši
  23. Jaz bi postregla kar bananin sladoled, doma narejen...čeprav se tudi čokoladnega ne bi branila. :)

    OdgovoriIzbriši
  24. Hvala za vse komentarje, res so mi v inspiracijo!;)

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe