Kakavove masažne ploščice z ognjičem

08:00


Že na začetku letnega časa, ki smo mu svojčas rekli poletje in je bilo svojčas toplo in po morju dišeče, sem od mojega dragega PlanetaBIO dobila nepričakovano in zelo dišeče darilce - celo vrečko kakavovega masla, pa eno (morsko) zvezdo, no, silikonski modelček, z namigom na masažne ploščice. Masažne ploščice obožujem (najboljše do sedaj so mi bile tiste od Lusha), zato sem namigu sledila, a šele takrat, ko sem naredila svoje prvo ognjičevo olje iz svojega prvega ognjiča. Tako so nastale kakavovo-ognjičeve masažne ploščice, ki jih jaz uporabljam po tuširanju (upam, da me bo kdo tudi zmasiral s kako;)). Kuhanje kozmetike, sploh tehle simpatičnih in res proeprostih ploščic je prav zabavno!





Dišijo po čokoladi, na koži pa naredijo tako prijetno zaščitno plast, pri kateri nimaš občutka, da koža ne diha, hkrati pa se zdi, da je koža zaščitena pred izsušitvijo (idealno je, če si roke namažeš s tem, preden pomivaš posodo). Recept sem našla tukaj. Sedaj jih uporabljam predvsem za stopala in druge predele, kjer je koža res suha.

Ognjič je tako rekoč čudežna rastlina in naslednje leto ga bom posadila en hektar. Okej, ne vem, če se bo Tadej strinjal s tem ... Pripravki iz ognjiča delujejo antiseptično, protibakterijsko, protivirusno in protivnetno. Ognjič pomladi kožo, jo varuje in je primeren celo za najbolj občutljivo kožo. Pomagal naj bi celo pri aknah in krčnih žilah, pa pri opeklinah in celo ozeblinah. Skratka, ognjič v vsako kremo! "Blagodejne lastnosti ognjiča v veliki meri uporabljajo tudi v kozmetični industriji, posebno v naravni kozmetiki, kjer je glavna sestavina krem proti staranju. Njegove sestavine varujejo celice pred poškodbami zaradi prostih radikalov ter hkrati neguje izsušeno, pordelo, občutljivo, aknasto in poškodovano kožo", pravijo na Herbani.

Kakavovo maslo je prav tako polno antioksidantov, znano pa je po tem, da nahrani tudi globlje sloje kože, ne le povrhnjice. Zato naj bi bilo tudi tako učinkovito pri preprečevanju nastanka strij, uporablja pa se tudi pri dermatitisu. Če je vaša koža nagnjena k ogrcem, pa se mu raje izognite in uporabite karitejevo maslo. 


Recept za masažne ploščice iz kakavovega masla

70 g ognjičevega olja
70 g kakavovega masla
60 g čebeljega voska

Ognjičevo olje sem naredila tako, da sem cvetove pražila v oljčnem olju: v lonček sem nalila cca 100 g oljčnega olja in vanj nabasala toliko cvetov, kolikor je šlo. To sem na nizki temperaturi kuhala vsaj kako uro in potem pustila stati 24 ur (ali še dlje). Vem, to ni najbolj jasen recept, ampak tisti, ki sem jih našla za referenco, so bili tako različni, da nisem vedela, katero pot ubrati (preverite sami, na zgornjih linkih).

Nekaj ognjiča pa sem jih tudi namočila v oljčno olje in dala na sonce, ti bodo pristali v drugi pošiljki ognjičevega mazila. Aja, letos sem posejala tale ognjič, res je lep, ne vem pa, kako je z zdravilnimi lastnostmi. V ognjičevo mazilo je romal ta in še tisti bolj običajen, ki je že prej rasel na vrtu.

V ognjičevo olje sem vrgla čebelji vosek in ko se je stalil/stopil, dodala še kakavovo maslo. Nazadnje sem vmešala vanilijo v prahu, kar pa ni bila najboljša odločitev, ker je vsa padla na dno, pa tudi vonja ni pustila prav veliko. Bolje bi bilo uporabiti kako eterično olje. Tekočo zmes sem vlila v silikonske modelčke za mafine in pustila, da se strdi. Ploščice sem zapakirala v luštne vrečke s povoščeno notranjostjo (moje so iz Trgovine Popolna dekoracija).

Naslednjič bom poskusila uporabiti še manj voska, in po možnosti sojinega, saj sem videla, da se ga da naročiti iz ene slovenske spletne trgovine. Kakavovo maslo pa je nezamenljivo, zaradi njega masažna ploščica diši po čokoladi. Pa odišavila jih bom s sandalovino in ylang ylangom, kaj pravite na to?;)

You Might Also Like

2 komentarji

  1. Grem še danes v lov za ognjičem...
    Zulejka, hvalaaaaaa!
    Vedno spodbudiš! Mi imamo oranžno zvezdico, vedno polno čokolade :). Čas za spremembo....
    Povej, a ti si sedaj na Prevaljah? Tale kmetija... sem že videla slkico, pa nisem sploh kliknila nanjo, ker imam oskrbo od bliže meni:).... sedaj pa 'listam...'
    Ujemi vse svoje in vaše trenutke!

    Pozdravček!

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe