Španski vetrci brez jajc

10:30

Zadnjič sem se sprehjala po svojem FB in naletela na noro in nepričakovano povezavo na video o tem, kako narediš sneg iz čičerikine vode. Mislila sem si, da je morda potegavščina, a zvenelo je preveč preprosto, da bi odignorirala. Žal sem svojo čičeriko tisti dan že pojedla (in voda v kateri je bila kuhana, je šla dol po odtoku, kakšna izguba!;)) In tako sem šla naslednji dan po antibiotike (ni šlo brez njih) pa po en kozarček kuhane čičerike (ni treba, da je ravno pločevinka). 

Veganski nadomestek za beljak 

Čudežno vodo sem odcedila v skledo, čičeriko pa shranila za chano masalo po receptu iz prej omenjene knjige. Lahko pa bi naredila tudi kari s čičeriko, domači humus, čičerikino juho ali pašto s čičeriko.  Čičerikino vodo sem dala za nekaj časa v zmrzovalnik, potem pa začela miksat. In skoraj takoj se je spenila, in ni bilo dolgo, ko je iz nje nastal pravcat sneg, prav tako kot iz beljakov. Na tej točki je dišal po čičeriki, ko pa sem dodala sladkor in vanilijo, se je vonj nekako porazgubil. In v gotovi masi ni bilo več sladu o njem, v samih keksih pa itak ne. 
Ves čas se mi je zdelo, da sem priča nečemu čudežnemu. Kot če bi ugotovila, da ima plevel okus po mangu. Zakaj deluje, se še ne ve natančno, kot tudi nihče drug, apparently. Kolikor razbiram, deluje tudi domača voda od kuhanja čičerike, in pravzaprav tudi voda od ostalih stročnic. Priporočljivo je zadevo ohladiti. V originalnem receptu je vodi dodan vinski kamen, ki se uporablja tudi pri miksanju beljakov, da stabilizira beljakov sneg. Namesto vinskega kamna lahko uporabiš tudi limonin sok ali beli kis. Sladkor je treba dodajati postopoma. Kokosov sladkor zelo verjetno ne bi deloval. Bi pa bilo za poskusit s fino mletim rjavim sladkorjem. Vanilija je vsekakor zelo dobrodošel dodatek, in ne skoparite z njo.   

Recept za španske vetrce ali puhaste bele kekse brez jajc

sestavine
voda, ki jo odliješ iz ene 400 g konzerve čičerike
1 žlička limoninega soka ali vinskega kamna
250 ml sladkorja v prahu
pol žličke vanilije v prahu

Pečico ogreješ na 100 stopinj/ventilator ali 110 stopinj. 2 pekača obložiš s peki papirjem.

Od čičerike odliješ vodo v manjšo plastično skledo. Čičeriko prihraniš za poznejšo uporabo. Vodo ohladiš (15 minut v zmrzovalniku ali kakšna ura v hladilniku).

Miksaš, dokler ne nastane precej gost sneg, podoben beljakovemu snegu. To bo najbrž v 3-5 minutah. Dodaš limonin sok ali vinski kamen ter nekaj sladkorja. Spet miksaš in postoma dodajaš sladkor v prahu, pomešan z vanilijo v prahu.

Z beljakovo maso napolniš dresirno vrečko in nabrizgaš lepe španske vetrce. V tem jaz sploh nisem izurjena. ;) Lahko jo tudi zajemaš z žlico in polagaš kupčke na peki papir.

Pečeš (bolj sušiš) 2 uri na 100-110 stopinj, nato še 1h pustiš v pečici, da se ohladi.

Pohrustaš ob konkretni grenki kavi ali uporabiš v drugih sladicah ... Več o tem v prihodnjih dneh;)

You Might Also Like

41 komentarji

  1. Ja jo ponavadi sama kuham. Si že poskusila tudi iz take vode narediti? Je treba kaj zgostiti?
    Sicer pa super, španske vetrce obožujem. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bom poskusila v kratkem!

      Izbriši
    2. Evo dve leti pozneje se spomnim odgovorit:) ja, če delaš iz domače kuhane čičerike, je treba zgostit, ampak ne vem točno, koliko, se pa da najt podatek na FB skupini, ki jo omenjam v objavi.

      Izbriši
  2. Mogoče bi se tole dalo ponucat za Pavlovo torto - aktualno mnogim zdaj, ko se začenja sezona jagod.
    Blazno interesantno, sicer veterc ni moj tip sladkiša :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Noro! Hvala, ker deliš z nami. Poskusim obvezno :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Kaj? Sem na hitrco pogledala, da ni to kje stara objava iz kakšnega prvega aprila :D
    To moram obvezno sama probat :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, jaz sem tudi mislila, da je nateg, ampak ne, je prava čarovnija! Upam, da ti uspe, pa saj mora, če se držiš navodil! ;)

      Izbriši
  5. Evo sem se lotil zadeve in ugotovil, da vanilijin strok, ki jih imam namočene v rumu uniči sneg in nastane samo zelo sladka krema. Verjetno je problem majhna količina alkohola, s katero se napije strok.

    Če bo katera delala, naj uporabi vanilijo v prahu, tako kot Zulejka ali pa vanilijev akstrakt na brezalkoholni bazi.

    Sem pa za foro maso vseeno zlil na peki papir in spekel. Speklo se je čist uredu, oblika je bila bolj ploščata, okus po sladkorju (nisem zasledil okusa čičerike).

    Upam, da komu pride prav ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Jaz pa čakam na info, kako se obnese voda z doma kuhano čičeriko. Imam namreč en predsodek do pločevink :-/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je treba probat, a ne ;)

      Sem pa našel stran, kjer je to opisano in izgleda da gre

      http://www.vegelicacy.com/recipe/406/vegan-meringues-from-chickpea-brine

      Izbriši
    2. Čeprav je dobra fora, pa gre kljub vsemu preveč časa (kuhanje 1.5 do 2 uri + peka cca 40 do 1.5 ure) in energije za stvar, ki ima samo polno sladkorja. Pa sem bil včasih največji ljubitelj šamšnit, ki so v bistvu ista zadeva - polna belega sladkorja, sedaj pa mi ne paše več. Je pa res dober nadomestek za tiste, ki se vegansko prehranjujejo in si zaželiljo te vrste sladic, za katere se nam je zdelo, da smo prikrajšani.

      Izbriši
    3. Ma če itak kuhaš čičeriko za kosilo, pol ni taka reč. Načeloma bi se strinjala s tabo, ampak imam soft spot za španske vetrce;) Šamšnit sicer še nisem probala, si pa predstavljam, da je krema podobna tisti v šamrolah, katerih pa jaz nisem marala ...

      Izbriši
    4. Ja to je res. Če pa kuhaš samo zaradi sladice, potem pa pomoje ni vredno.
      Saj šamšnite in španski vetrci so zelo podobna zadeva, s tem, da so vetrci prepečeni in delani s sladkorjem v trdi obliki, pri šamšnitah pa uporabiš slakorni sirup (voda+full sladkorja) in potem to vmešaš med beljake. Pride podobna masa, s tem, da so vetrci bolj puhli, pri šamšnitah pa je masa gosta. Cukra za popi...t, sam ko sem bil mulc, je pa pasalo ;)

      Izbriši
    5. Meni se z doma kuhano čičeriko ni obneslo. Morda ne bi smela stran zlit prve vode oz. kuhat kar v vodi, v kateri se je namakala čičerika...

      Izbriši
    6. Z doma kuhano ciceriko mi je prav tako uspelo. Je pa res, da preden sem mela cajt stestirat sem jo nela nekaj dni v hladilniku:-) prav tako je uspelo z rjavim nemletim sladkorjem :-) aja je pa potrebno preracunat kolicine...jst sm dala 160g cicerikine vode, dva vanilijeva sladkorja in cca 5 zlic rjavega sladkorja:-)

      Izbriši
    7. Z doma kuhano ciceriko mi je prav tako uspelo. Je pa res, da preden sem mela cajt stestirat sem jo nela nekaj dni v hladilniku:-) prav tako je uspelo z rjavim nemletim sladkorjem :-) aja je pa potrebno preracunat kolicine...jst sm dala 160g cicerikine vode, dva vanilijeva sladkorja in cca 5 zlic rjavega sladkorja:-)

      Izbriši
    8. Odlično, me veseli, ne vem, zakaj nisem že prej komentirala!;) to bi morala biti spodbuda za vse ostale ;)

      Izbriši
    9. Urška, kaj pa tisto, kar je vloženo v kozarec? V DM lahko kupiš čičeriko v kozarcu in njena slanica prverjeno deluje:)

      Izbriši
  7. Zulejka, že grejemo pečico in stanovanje:). Poskusila z vodo iz konzerve in čakala, kaj se bo zgodilo. Pa se je :). Za posladkat današnji dan...
    Ko bom kuhala čičeriko, pa poskusim še s tisto tekočino. Škoda bi jo bilo odliti:). Danilo, ja, res je nekaj cukra, a vendar... za tu pa tam...pa če malo manj... pa če za šamšnite kokosovega uporabiš.... Saj si mojster:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaz sem poskusila od doma kuhane čičerike vodo, ampak se ni naredilo ... Ne vem, mogoče bi morala dlje stat čičerika v njej? Je tudi ta domača voda manj sluzasta na pogled kot tista iz konzerve. In če kdo ne mara konzerv, lahko vedno kupi čičeriko v kozarčku, jo imajo v DM, recimo. kokosov sladkor pa najbrž ne bi deloval, ker se ne stopi!

      Izbriši
  8. Super! Kar ne morem verjet! Ampak očitno deluje tala čarovnija. Sicer se jih tudi jaz ne bom lotila iz istega razloga kot DB, ampak, se da tak sneg porabit še za druge stvari, če ravno kuhaš čičeriko. Meni včasih sneg kar manjka, priznam, v kakih rahlih sladicah.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, jaz tudi nameravam preizkusit še v kaki drugi sladici. Sej če to presladko čarovnijo uporabiš na kakšni kisli sladici, se najbrž vse uravnovesi in uglasi;)

      Izbriši
  9. Veš, kaj je pa meni všeč?
    Ime!
    Španski vetrc!
    Najlepše ime za jed sploh (pa teh vetrcev sploh ne maram :)

    V bistvu niti ne vem, če je zadeva ista, a močno mi gre na živce, ko je sedaj povsod polno meringov, španske vetrce pa smo pozabili???

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, mislim, da je kar ista zadeva, oz meringa bi bila nadpomenka, saj ni nujno v obliki keksa, lahko je na piti etc. Meni je tudi ime čist pravljično;)

      Izbriši
  10. Tudi jaz sem danes to poskusil narediti doma, in sicer iz vode, ki sem jo prihranil po kuhanju čičerike. Zadeva se NI niti približno posrečila. S stepanjem je res nastal beljak (jaz bi temu sicer prej rekel pena), ki je brez težav ostal v posodi, ko sem jo obrnil na glavo. Mogoče je bila napaka ta, da sem ob sladkorju v prahu dodal sok ene limone in pol (čeprav je bila zadeva na videz še vedno enako kompaktna). Skratka, po vsega nekaj minutah pečenja je bila na dnu pekača le še lužica.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni se je zgodilo enako. :/

      Izbriši
    2. Povejta kaj več, da se kaj naučimo iz tega. Sta uporabila domačo tekočino od čičerike ali kupljeno? Sta kar koli drugega spremenila? sta pogledala na FB skupino Vegan meringue - Hits and misses? Tole se mi sliši, da je bilo morda preveč limone. A sladkorja si dal toliko kot piše?

      Izbriši
  11. Jaz sem uporabila domačo čičeriko, ampak nisem vedela koliko tekočine je v pločevinki, potem sem pa malo ''od oka'' delala.
    Bom enkrat zmerila, koliko tekočine je v pločevinki, da imam potem za mero. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni z vodo od doma kuhane čičerike tudi ni uspelo. Enkrat sem zmerila, pa mislih, da je bilo okool 1,5 dcl ali malo manj. Bo pa fajn vedet bolj natančno. Mi je pa bolje ratalo s čičeriko iz DM kot iz spara.

      Izbriši
  12. Kot rečeno, sem delal z vodo od čičerike, ki sem jo sam kuhal. Ko sem vodo stepal (gotovo pol litra), se je sneg ustvaril samo na vrhu in sem ga z žlico prenesel v drugo posodo. Nekje sem bral, da bo sneg v redu, če se s stepanjem v sneg spremeni vsa voda. Sladkorja tudi nisem dodal toliko, kot piše, ampak le toliko, da sem prekril okus po čičeriki.
    Bom drugič probal z vodo kupivne čičerike. Če se mi ne bo dalo delat vetrcev, pa zdaj vsaj vem, kako priti do lepe pene, ki se jo lahko uporabi za kapučin ali pa na kakšni sladici v kozarcu ipd.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim, da je v vodi od kupljene čičerike v konzervi več škrobov in lecitinov ali česarkoli že, ker tako dolgo stoji v njej, da se zato bolej naredi ta sneg. Sladkor je pomemben ne le zaradi sladkobe in da prekrije okus, ampak tudi zaradi same gostote. Morda se ga da deloma nadomestit s koruznim škrobom. Folk dela čuda in pol s to čičeriko, toplo priporočam, da si ogledaš skupino na FB: https://www.facebook.com/groups/VeganMeringue/?fref=ts

      Izbriši
    2. Tudi jaz sem jih delala z vodo kupljene čičerike in so po končanem sušenju/pečenju na pekem papirju ostale samo še lužice. Malček sem brskala po tej skupini in odkrila en namig. Mogoče bi pomagala nižja temperatura pečice. Sem pa jaz namesto vaniljevega sladkorja uporabila ekstrakt. Mogoče je krivo tudi to.

      Izbriši
  13. Aja, pa še eno vprašanje ... pečico si nastavila na ventilator ali samo, da greje spodaj in zgoraj?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ne znam si razložit, zakaj so ti ostale lužice;) sem pa videla, da so marsikomu, na tisti skupini. a drugače si upoštevala vse? ohladila slanico? dala točno toliko sladkorja? sušila vsaj 2h? ja, vsaka tekočina zna bit problem, bolje, da uporabiš suho vanilijo. pečico sem po mojem rpobala obe varianti, najbrž je ventilator boljša.

      Izbriši
    2. Ja, vse točno po receptu. Bom stestirala ponovno brez ekstrata in javim kaj je nastalo. Hvala glede pečice ;)

      Izbriši
    3. Anja, si morda še enkrat stestirala?

      Izbriši
  14. Živijo,

    poskusila sem narediti vetrce pa je vse lepo uspelo, dokler jih nisem dala v pečico. Bili so čvrsti in lepe oblike, v pečici pa so se sesedli in nastale so samo lužice. Kaj bi lahko bilo narobe? Hvala za pomoč.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ste karkoli spremenili? Recimo razmerje sladkorja? Ste kaj dodali? Višja temperatura pečice? Ste uporabili čičerikino slanico od doma kuhane čičerike ali tiste iz pločevinke? Jaz vedno delam tako, pa mi je do sedaj vedno uspelo - razen, ko sem dodala kakav ...

      Izbriši

Preberi tudi

Subscribe