Limonin kolač s skrivno sestavino

10:53

Bil je čas, ko sem lahko brala bloge. Krasno obdobje. Sicer večina ljudi pravi "real life more important", ampak saj to je tudi real life (pa čeprav tuj in le delček njega). Večino avtorjev in avtoric sicer poznam le virtualno, ampak so  mi kot prijatelji. Vesela sem, ko se zaročijo, raznežim se, ko dobijo otroke, kupim njihove knjige in sanjarim, da bom šla na kakšno njihovo delavnico.


In če bi lahko spoznala le eno blogerko v real lifeu, bi to bila Molly. Povedala sem vam že, da je knjiga Molly Wizenberg: A Homemade Life ena mojih najljubših, in to po več kot treh letih še vedno velja. Njeno pisanje je res krasno, in je najbrž tudi ena najbolj izobraženih, razgledanih blogerk, kar jih boste srečali. Pa tudi ena tistih, ki imajo sicer fabulozno (najbrž to ni slovenska beseda, ampak ta mi pride na misel) življenje, a je zelo prizemljena. Mislim, ob sobotah bere The New Yorker in hodi na delavnice lončarstva in poezije.
V njeni knjigi je precej vegetarijanskih receptov, najbrž tudi zato, ker je njen mož (bil?) vegetarijanec, veganski pa mislim, da ni noben. Recept za limonin kolač ima prav posebno mesto, saj sta se z možem spoznala prav zaradi njega (in to preko bloga, resno!). Gre za klasičen francoski recept, z veliko jajc in jogurta, začuda pa v njem ni masla. To je tak vsakdanji kolaček, ki mu rečejo babičin kolaček in spominja na naše jogurtovo pecivo - v originalu se vse meri v jogurtovih lončkih. Že dolgo sem razmišljala, kako bi ga veganizirala. In potem se mi je utrnila ena ideja: čičerika! Prisežem, da ne bi nikoli uganili. Kolaček je nekoliko bolj gost od klasičnega, ampak krasen za k čaju ali kavi. Če vam je ostalo kaj oranžata, ga vmešajte v testo, meni je zelo všeč:)

Veganski limonin kolač



250 g moke
nastrgana lupina ene limone
2 žlički pecilnega praška
ščep soli
120 g sladkorja
pest ali dve oranžata (po želji)
125 ml navadnega ali vanilijevega sojinega jogurta
125 ml olja blagega okusa
150 g čičerike iz konzerve s tekočino vred (pol/pol po teži)
sok pol limone

za preliv (po želji):
60 ml limoninega soka
100 g sladkorja v prahu

ob postrežbi (po želji)
granatno jabolko

Suhe sestavine zmešaš v skledi. Olje, sojin jogurt, limonin in čičeriko zmiksaš v kremasto zmes.
Primešaš k suhim sestavinam in preliješ v pomaščen in pomokan pekač. Jaz uporabim mini pekač za šarklje ali klasičnega za štruce. Pečeš 35-45 minut na 180 °C.

Medtem, ko se peče, zmešaš preliv iz limoninega soka in sladkorja. Če ti ni všeč ideja, da bi kolač zalili s sladkorjem, ga le nežno psujte z najtanjšo plastjo sladkorja v prahu in zraven postrezite semena granatnega jabolka.

In, si upate dati čičeriko v pecivo? ;) Če je dobra za španske vetrce, potem je najbrž tudi za takale peciva, se vam ne zdi? Jaz je gotovo nisem zadnjič vtaknila v pecivo ...

You Might Also Like

13 komentarji

  1. Saj večino teh veganskih zadev oziroma kolačev se da spečt iz takšnih sestavin, za katere nikoli ne bi pomislil, da bi iz njih pekel. Izgleda zanimivo. Meni so še boljši tisti, ki so iz bušk, ker pridejo še bolj sočni.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, ne vem, zakaj mi je ta kolaček delala težave, ampak vse kar sem se spomnila, da bi dala namesto jajc, se mi je zdelo, da bi preveč vplivalo na okus, čičerika pa sploh ni;) Bušk? Kaj je to?

      Izbriši
    2. Aja, napača ;) Bučk sem mislil ;)

      Izbriši
  2. Pa je res zanimiv recept. In blog. Ja, fino je malce pokukat naokoli...
    Sama sem včeraj namočila adzuki... sedaj pa kopljem za tvojim receptom....
    Bom konec tedna poskusila še ta kolač...
    Sončni žarek na Koroško!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Si našla recept? ;) jaz že doglo nisem imela adzukija, ampak nazadnje sem ga vtaknila v brownieje. skupaj s stevijo, domačo. je bilo tumač zame;) amapk tast, diabetik, je z veseljem pojedel;)

      Izbriši
    2. Našla:). Tega tvojega...Kot namaz... Ga včasih namažem na pirin krug, ali naredim malce bolj kašasto maso, pa ga jem skupaj z ajdovimi hrustljavimi kosmiči ali pa... kar se spomnim in imam pri roki. Stevia?! Hm, mene ne pritegne, čeprav mi je všeč v eni belgijski čokoladi. Sama včasih uporabim brezov sladkor. Ta mi je čisto bolj ljub:).
      Pozdravčki!

      Izbriši
  3. Hm, mene pa zanima, kako da si se odločila ravno za čičerko in ne čičerkino moko?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Avtor je odstranil ta komentar.

      Izbriši
    2. Najprej sem nameravala dati le čičerikino slanico, ker se dobro obnese kot nadomestek beljakov in celih jajc, ampak potem sem si rekla, zakaj pa ne še malo čičerike, bo dodala še malo globine in pomagala ohranit sočnost (to ni znanstveno potrjeno, le z mojim občutkom);) nameravam sicer še stestirat brez čičerike, samo s ponarejenim snegom (pa čeprav v originalu ni sneg, ampak samo jajce).

      Izbriši
  4. Sem spekla že dva kolačka.Tudi neveganom je zelo všeč.
    Priporočam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hej, me zelo veseli! Hvala, da si priporočila! <3

      Izbriši
  5. Šele danes sem ga spekla.... nam je všeč. Zelo. Ponovimo...
    Sončni žarki na Koroško!

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe