Čajanka, polna rož, in jagodna pita

13:47

Če me poznate, že veste, da padam na čaj in čajanke. Čeprav to ne pomeni, da imam kaj proti kavi, brunchu in kultiviranim piknikom. Jap, pri piknikih se pokaže moj pravi snobovski jaz ... Ampak o tem, kdaj drugič;) Danes pijemo čaj, jemo piškote in pito. Ker je vsaka skrb ob čaju in piškotih veliko manjša ... Tokratno čajanko sem pripravila po navdihu iz spletne trgovine z darili 1001 dar.
Čajank je čisto premalo! Za svoj baby shower sem si zaželela čajanko in punci sta mi jo pripravili v stilu: z rožami, kapkejki, čokoladnim tartom, tremi vrstami čaja, obloženimi kruhki ... Čajanke so res fine za druženja, ko ne želiš, da alkohol prevlada. (Še vedno pa lahko imaš kakšno steklenico ruma pri roki). Pa poglejmo, kaj so elementi prav čajanke.

Kako pripraviti čajanko


1. Čaj

No, čajanka brez čaja bi bila precej žalosten dogodek. Fino je, če sta čaja vsaj dva: črni in zeleni, na primer. Nič pa ni narobe z belim čajem, oolongom, roiboosom, sadnimi in zeliščnimi čaji. Ponudiš lahko tudi limonado in celo koktajle.
Tokrat sem pripravila beli čaj z okusom vrtnice iz trgovine 1001 dar. Ker je tako pomladanski, da je veselje! Vsakič, ko ga pripravljam, vtaknem nos globoko v škatlo in vdihnem ... ah, pomlad, vrtnice in čisti užitek!

2. Hrana

Sendvički oz. obloženi kruhki so super, ampak za čisto vskadanje popoldanske čajanke, ki jih zahtevajo otroci (vsaj moja starejša hčerka), so sladkarije čisto dovolj. Piškoti so seveda nujni (za namakanje v čaj, seveda!), fini pa so tudi kakšni kolači, ajdov bananin kruh iz moje knjige, pite, tarti in sconi.

V 1001 daru sem si izbrala piškotke z earl greyem. Priznam, da je imela pri tem veliko vlogo embalaža - modra vzorčasta škatlica je lepa za v vitrino! In kar predstavljala sem si, da mi bo prišla prav za kakšne domače zeliščne čaje. Pričakovala sem okusne, morda malo presladke kekse, a ob prvem grižljaju sem kar zaprla oči. Prva beseda, ki mi je prišla na misel ob tem keksu, ki se je topil v ustih in jih polnil z ravno prav močno aromo bergamotke in črnega čaja, je bila: "božansko". T. je rekel, da so "strašno dobri", Lumpika (zdaj bom starejšo hčerko tako imenovala) pa je bila razočarana, da jih je tako hitro zmanjkalo ... Škatla pa je tako lepa, da jo bom definitivno obdržala.

3. Dekoracija

Imam novo obsesijo, veste, in reče se ji Outlander! Bi še kdo rad šel v Lallybroch? Serijo mi je priporočila prijateljica, s katero si deliva okus za štorije, in ko sem jo zagledala na Netflixu, sem jo morala seveda takoj preverit. Oh, in zdaj sem čisto noter padla ... Tako, da razmišljam o tem, da bi kupila šalco z napisom Sassenach ali Take me home to Lallybroch ali Dinna fash ... Joj prejoj. No, vsaj nisem tako daleč, da bi si hotela kupit medvedka s Clairino poročno obleko;))) Anyway, serija se začne, ko Claire prešine spoznanje, da še nikjer ni živela dovolj dolgo, da bi imela v lasti vazo. No, jaz imam nekaj vaz, in vse sem si kupila sama. Kar je hecno, saj je vaza res kul darilo, ampak se nihče ni spomnil, da bi si jaz, ki obožujem rože, lahko želela vazo.
Tudi tale prekrasna, velika vaza je prišla iz istega naslova kot čaj in piškotki. Namenjena je sicer tulipanom, ampak jaz sem vanjo dala narcise, ker jih je bilo vse polno okoli hiše. Hecno, kako nikakor ne grejo vsake rože v vsako vazo. Pravzaprav imam že dolgo v planu naučiti se kaj o teoriji šopkarjenja. Zanimivo se sliši tale knjiga. Morda še kdo priporoča kakšno? Če vas je zamikal noro rožičast predpasnik, ki ga nosim, ga poiščite tukaj (zdaj ga ni več, je pa tale).


4. Družba

Čisto sam pač ne moreš imeti čajanke - temu se reče, da piješ čaj, ne pa da imaš čajanko. Zadnje čase prirejam čajanke le za otroke in domače, a ni boljšega, kot čajanka s prijateljicami, recimo za kak baby shower, rojstni dan ali pa za dekliščino brez alkohola (ali z manjšim poudarkom na njem, ahem).


Ponarejena francoska jagodna pita

(za eno mini pito, pekač premera 16 cm)

120 g pirine ali emerjeve moke
ščep soli
50 g mletih mandljev
1 žlica mletih lanenih semen
3 žlice mrzle vode
60 g kokosovega olja
1 vanili sladkor

1 vrečka eko vanilijevega pudinga
4 dcl sojinega mleka
3 žlice trsnega sladkorja
prava vanilija v prahu (pol žličke)

300 g jagod

Pripraviš testo za pito, ga razvaljaš, daš v pomaščen pekač in postaviš za 10 minut v zamrzovalnik. Z vilicami večkrat prebodeš testo. Pečeš 20 minut na 180°C. Pustiš, da se ohladi.

Odmeriš sojino mleko in od hladnega vzameš 6 žlic, ostalo daš v lonec, na srednji ogenj in počakaš da zavre. Puding v prahu zmešaš s hladnim mlekom, dodaš sladkor in vanilijo v prahu. Ko sojino mleko zavre, odstaviš in z metlico vmešaš raztopljeni puding. Kuhaš 3 minute ob stalnem mešanju, nato odstaviš in pustiš, da se ohladi. Med ohlajanjem večkrat premešaš.

Ohlajen puding nadevaš na ohlajeno osnovo za pito. Nanj v koncentričnih krogih naložiš na pol prerezane jagode, s špičastim delom navzgor. Če jagode niso posebej sladke, jih še malce potrosiš s sladkorjem v prahu.

 

You Might Also Like

14 komentarji

  1. Oh. Cajanke. In pito moram poskusiti se ta vikend. Predpasnik je najlepsejsi.

    OdgovoriIzbriši
  2. Oh in sploh. Vedno tako vabljive objave, da spet ne vem... a najprej nabrat svež šopek cvetlic ali poiskat jagode... ali pripravit kar jabolčno pito :). Pa še predpasnik... nikoli jih nisem uporabljala. A glede na packe... ki 'poganjanjo' kot norice... bi res bilo smiselno nadeti si enega 'takšnega' nadljubkega.
    Zulejka, čajanka bo. Še danes. Hvala.

    Prijetne dni.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je bila čajanka? ;) meni se predpasniki kar množijo, in sem prav vesela. čeprav ga včasih pozabim nadet, pa imam tudi jaz popackana oblačila. ki jih imam že tako premalo;))

      Izbriši
    2. Bila, bila.... vreme je bilo kot nalašč. Ena s piškoti in klepetkom, druga obredna:), z jabolčno pito :)
      Pošiljam žarke. Danes jih pa je...in vabijo na sladoled:)

      Izbriši
  3. Kako lepa objava Zulejka! Kako lepe lepe fotografije! Prekrasno. In recept za pito mi je tudi všeč. Že dolgo nisem jedla pite, ker se nisem lotila veganskega testa. Margarin takih in drugačnih ne maram, kokosovega olja pa nekako nisem upala dat. Ali pride testo krhko?, tako bi si želela :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! <3 takole. Testo je solidno, ni pa tako krhko, kot bi si človek želel. Sem pa in the meantime, torej v času od objave do tega komentarja, odkrila eno testo, ki je res krhko in po naključju tudi vegansko! Gre pa takole: 1,5 skodelice moke (pol ostre, pol gladke), pol skodelice sončničnega olja (ali drugega z nemotečim okusom, morda olivnega ali repičnega?), 3-4 žlice sojinega mleka, slaba žlička soli (ali manj, če ste zelo neslani;)), 1 žlica sladkorja. (Skodelica ima 240 ml) Vse skupaj zmešaš in oblikuješ testo kar v pekaču, ki ga potem postaviš za vsaj pol ure v hladilnik (ne vem, a je ta korak bistven, moram še preverit). Jaz sem to testo uporabila za jabolčno pito, zato ga nisem pekla brez nadeva, ampak če ga bi za zgornjo pito, bi ga pekla nekje 20-30 minut na 180.

      Izbriši
  4. Super si tole spisala in predstavila (sploh fotke). Pri nas smo ljubitelji čaja, na žalost pa si čajanke nikoli ne umislimo ;9

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Saj čajanka je lahko ful na izi, s kupljenimi piškoti. Bistveno je le poudarit, da je to čajanka - in dejansko skuhat čaj. Moja starejša hčerka se že ekspertno pogovarja na čajankah;) (po lastni iniciativi, to ni bil kak moj snobovski cilj;))

      Izbriši
  5. Prvič, ko bo čas. Tulipane bom pa kar na vrtu natrgala. Kako čudovite fotografije. Lepo naj ti bo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A si?;) zdaj pa lahko že kaj drugega trgamo, na primer potonike, moje najljubše.

      Izbriši
  6. Odgovori
    1. A ti tudi gledaš? Predober, ne? ;)))

      Izbriši
    2. Joj. Na dah sem pogledala prvo sezono. Cisto imam zamegljen um se mi zdi. 😊 in razmisljam,da bi si kupila knjige. Ker je to prepocasen tempo (en del na teden) za mojo nestrpno duso.

      Izbriši

Preberi tudi

Subscribe