Veganske vilinske tortice

09:14


Nigella, oh Nigella. Redkokdaj kuham po njenih receptih, ker niso ravno blizu mojemu običajnemu repertoarju. Ampak, kadar koli jo vidim, si mislim, da bi pa mogoče bilo pametno, če bi. Če namreč drži, da si to, kar ješ, potem Nigella kuha res prav odlično. Mislim, a ni fejst bejba? Če bom pri 56-ih zgledala tako, bom cel dan poplesavala. In vse zabelila s kupi masla, hehe. Njena zadnja knjiga, Simply Nigella (ni čisto nova, izšla je lani oktobra), pa se sliši in vidi tako obetavno, da me resno srbijo prsti, da bi jo kupila. Če ne za dobesedne prevode v kuhinjo, pa za inspiracijo. Izkazala se je namreč za kar dobro inspiracijo, vsaj v primeru tehle vilinskih tortic.

Glavni razlog, da se človek loti peke vilinskih tortic, so verjetno štiriletne deklice (mi zna kdo povedat, kako dolgo to traja? Saj ne, da me moti, samo firbčna sem). Seveda si moja mala želi za rojstni dan roza čokoladno torto, ampak vilinske tortice so taaako lepe, še posebej, če so naložene na dvonadstropno stojalo (lahko tudi kartonasto iz poceni trgovine kot je npr. Tedi). Kakšna je razlika med vilinskimi torticami in kapkejki, se sprašujete? Hm, nisem našla neke zelo verodostojne informacije, mislim pa, da so vilinske tortice bolj britanske, kapkejki pa ameriški, tudi v pristopu k oblivu/kremi. Ameriški kapkejki so zelo bogato namazani z umetelno nabrizganim nadevom na masleni-sladkorni osnovi (maslena krema ali kako se temu reče?), vilinske tortice pa so bolj kot ne le oblite in okrašene s kakimi mrvicami.
Tele vilinske tortice so izredno sladke, to je že treba povedati, ampak to je ena od tistih sladkarij, pri katerih si rečeš: sladkarija naj bo sladkarija. Ali si vi tega nikoli ne rečete?;) Zato je bila tudi sodba o njih pri nas doma deljena: hčerki zelo za, mož ne najbolj, tašča pa je celo rekla, da so božanske! Morda najbolje, da poskusite na lastnih brbončicah, hm?

Kakšna se pa vam zdi Nigella? Vas kaj mika njena knjiga?



Veganske vilinske tortice
za 10 tortic
(navdihnjeno po Nigelli)

100 g kokosovega olja
80 g kokosovega sladkorja
6 žlic aquafabe (slanica iz konzerve čičerike)
pol žličke jabolčnega kisa
100 g pšenične moke
2 žlici mletih mandljev
1 žlička pecilnega praška
1/2 žličke sobe bikarbone
vanilija v prahu
2-3 žlice rastlinskega mleka

Pečico ogreješ na 190°C.

V večji skledi zmiskaš kokosovo olje in sladkor. Doliješ aquafabo, mleko in kis, ter zmiksaš.

V drugi skledi zmešaš moko, vanilijo, pecilni in sodo, ter preseješ v tekoče sestavine. Dodaš mlete mandlje in nežno premešaš z metlico (ne miksati).

Nadevaš v papirnate ali silikonske modelčke za mafine.

Peci na 190 °C 20-25 minut oz. dokler niso robovi rahlo zapečeni.



Veganski royal icing

2 žlici aquafabe
250 sladkorja v prahu
vanilija v prahu
1 žlička limoninega soka

Aquafabo stepeš, da se začne lepo peniti, postopoma vsuješ sladkor in vanilijo, dodaš limonin sok in stepaš 10 minut. S tem poljubno na debelo premažeš tortice in posuješ z mrvicami. Lahko uporabiš tudi navaden ali obarvan royal icing ali pa poljubno tanko razmazan kokosov sladkorni preliv iz tega recepta za kapkejke.



You Might Also Like

3 komentarji

  1. mm, lepe vilinske tortice!Zagotovo njami, kot vse tvoje. A koliko časa traja? Po moje čisto odvisno , pri moji tamali že osem let, pri meni pa se je pred osmimi šele dobro začelo :)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala! in hvala za podatek o trajanju;) saj je prav lepo. ;) zdaj se mi še povsod prikazujejo mini vilinski vrtički, ki jih ljudje delajo - me kar mika, da bi tudi jaz!;)

      Izbriši
  2. Vile so ja nekaj tako čarobnega. Pri slaščicah in vrtovih ...v vsakdanjem življenju pa ... odvisno, ja... kakor pri komu. Pri nas jih več ni :). Je prišlo za hipec vmes in poniknilo...češ, to je otročje :)
    Zanimiva je ta ženska. Poskusim. Še danes. Dan je kot nalašč. Za čaranje.
    Prijetno čaranje tudi vam.

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe