Recenzija knjige Simpl sladice + hrustljave ajdove rezine

12:47

Že pred nekaj časa me je Eva Žontar, simpatična punca z bloga Evkaliptus, razveselila z novico, da je napisala knjigo. Knjiga ima sila obetaven naslov: Okusne, veganske in zdrave simpl sladice iz petih sestavin ali manj (no, na kratko in na veliko le Simpl sladice).

Knjiga je ljubkega manjšega formata, z mehko platnico. V njej je vsak recept (teh je 55+5;)), pospremljen s fotografijo, v knjigi pa najdeš tudi kar nekaj nasvetov za bolj zdravo in srečno življenje. Všeč mi je recimo njen nasvet, naj sladice jemo kot obrok. Sicer s tem ne misli, da jih lahko pojemo toliko, da zadostujejo za obrok (škoda;)), ampak poziva k temu, naj bodo sladice tako zdrave in polne hranil, da si jih lahko privoščimo kot obrok (npr. presni štrudelj za zajtrk). Eva je namreč tudi certificirana svetovalka na področju zdrave rastlinske prehrane. Ampak trenutno je pravzaprav svetovna popotnica (kar ne morem verjeti, kakšen krasen avtodom sta si naredila s partnerjem! Sedaj se oglašata iz Južne Amerike - res kul, kajne?).

Knjiga Simpl sladice je razdeljena na poglavja Osnovni recepti, Zajtrki & granole, Presne rezine, tortice & rulade, Piškote, kroglice & ploščice, Pečene biskvite, mafine & piškote ter Sladice v kozarčku. V njej najdete vse od navodil za izdelavo vsestransko uporabne datljeve paste, rolad in palačink iz dehidratorja, presnih granol do pudingov. Vse seveda brez dodanih olj, rafiniranega sladkorja in sestavin živalskega porekla. Zelo fina knjiga za vse, ki se radi sladkate, pa bi radi ostali zdravi (ali celo postali, če boste pridno upoštevali Evine številne nasvete v knjigi!).

Z veseljem bi preizkusila vse recepte, a žal nimam dehidratorja, ki je nujni pripomoček za marsikateri recept v tej knjigi. Seveda pa je tudi kar nekaj takih, pri katerih ga ne potrebuješ. Na primer hrustljave crispy kocke, v katerih nastopajo ajdovi hrustljavčki (te lahko po Evinem receptu naredite sami s pomočjo dehidratorja, jaz pa sem imela kaljeno ajdovo kašo Pegan).



Hrustljave ajdove rezine

(iz knjige Simpl sladice)

1/3 skodelice* temnega tahinija
4 jušne žlice kokosovega sladkorja ali datljeve paste
3/4 - 1 skodelica ajdovih hrustljavčkov

preliv
1 skodelica izkoščičenih, namočenih datljev
3/4-1 skodelica vode

*Skodelica drži 235 ml.

V skledi zmešaš tahini in kokosov sladkor ali datljevo pasto. Dodaš ajdove hrustljavčke (postopoma; če uporabljaš datljevo pasto, jih bo treba dodati več). Dobro premešaš in na peki papirju iz "testa" oblikuješ 2-3 cm visok kvadrat; moj je bil sicer bolj pravokotnik in tanjši, zato sem kocke preimenovala v rezine;)). Kvadrat zaviješ v peki papir in postaviš za kako uro v hladilnik.

Datlje namočiš za nekaj ur. Odcediš. Z malo vode zmešaš v blenderju, da dobiš gladek preliv. S tem premažeš ajdovo podlago. Postaviš v hladilnik za pol ure, nato narežeš na 4-6 kock/rezin.

*opombe:

Jaz sem imela malo premalo tahinija, zato sem dodala žlico kokosvega olja, kar ni najbolj v skladu z Evino filozofijo. Je pa vseeno zelo okusno. Upam, da mi bo oproščeno:)
Vsega preliva nisem namazala na rezine, ker mi je bilo bolj všeč, da je malo bolj tanko namazano. Preostanek bom porabila kot datljevo pasto.
Jaz sem si svoje rezinice posolila z mini ščepcem Danilove pikantne himalajske soli, kar je zame res odlična kombinacija, saj sol uravnoteži sladkost datljev, čiliji pa dodajo pikico na i.

Vas mikajo?

You Might Also Like

6 komentarji

  1. Hm, me mikajo, ja. Celo veganski sušilnik imam, samo ni mi jasno, kako kaliti ajdo. Najbrž ne do kalčkov?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Oprosti za pozen odgovor. Ajdo kališ do mini kalčka, ne sme pa bit tako dolg kot recimo sojin:) skratka, toliko, da se pojavi. Mora pa to bit zelena ajda, saj to najbrž veš. (Rjava, "kaša", je toplotno obdelana in ne kali.) Vedno pa jo lahko poiščeš že nakaljeno, tale od Pegana je super (imajo jo v hipermercatorjih, to vem, pa najbrž še marsikje).

      Izbriši
  2. Hej, njun blog sem odkrila šele pred kakšnim mesecem in me je njuna kuharska knjiga kar zamikala. Ampak nikoli ne kupim kuharske knjige, če je ne morem prej prelistat in preverit ali večina receptov odpade zaradi eksotičnih sestavin ali pripomočkov. Imam preveč slabih izkušenj (in neuporabljenih kuharskih knjig) Sem imela očitno (glede na tvoj zapis) prav. Tudi jaz nimam dehidratorja!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Škoda, da te je moj zapis odvrnil. Ti pa priporočam, da si jo sposodiš v knjižnici, če jo imajo, ker recepti brez sušilnika so res vredni preizkušanja!

      Izbriši
    2. Hej N,

      pri receptih z dehidratorjem lahko dehidrator vedno nadomestiš z običajno pečico (nastavljeno na najnižjo temperaturo in z vklopljenim ventilatorjem). Tudi kaljena ajda se zelo lepo (in še hitreje) posuši v pečici, tako da se vse da. :)

      Hvala za zapis, Zulejka! :)

      Eva

      Izbriši
    3. Kul! To sem že slišala, ampak si še nisem upala poskusit. Imaš kako objavo na to temo? Mogoče veš, kakšna je primerjava porabe elektrike sušilnik vs. pečica?

      Izbriši

Preberi tudi

Subscribe