Sponzorirani video: Drugačen božič, tokrat zares!

13:16




Odkar imava otroke, se s Tadejem vsak december pogovarjava o pomenu decembrskih praznikov. Seveda si oba želiva otrokom pričarati čarobno vzdušje. Dokler so otroci majhni, je za čarobno vzdušje dovolj to, da je vsa družina doma, vse je čisto, pospravljeno in okrašeno, diši po piškotih in pomarančah s klinčki, potem pa pride še najboljši del: dariiiila! Ampak kako pričaraš čarobno vzdušje odraslim? Pogosto se nam zdi, da je praznični čas, ki bi moral biti poln pomena, poln veselja in plemenitih vrednot, pravzaprav čisto iztrošen.

1. Pravična delitev dela

V moji družini je delitev dela relativno enakomerno razporejena (celo otroci prispevajo svoj delež: voščilnice in okraske), v marsikateri družini pa levji delež priprav pade na ženska ramena, kar zabavno in spevno prikaže tale Lidlovvideo.


Če v tvoji družini delitev dela ni pravična, jo letos poskusi delegirati drugače. Vsak lahko prispeva svoj delež, in vsi se bomo počutili bolje! Samo otresti se moramo perfekcionizma in obsesije s kontrolo.

In kaj, če bi res rdečega božička zamenjali z modro gospo Božičko? Nič me ne bi motilo, če bi se kar naenkrat povsod pojavile belolase gospe, oblečene v modro (kot če bi Elsa ukradla božič kajne?). Sicer pa italijanska tradicija pozna gospo - čarovnico, ki obdaruje otroke na skoraj enak način kot naš Miklavž, le da se obdarovanje zgodi s 5. na 6. januar.




2. Voščila od srca

Dragi moji, kaj če bi si voščila letos napisali res od srca? Ne prosim vas za ročno izdelano voščilnico (čeprav je to res fina reč, še posebej, če jo izdelate z otroki), prosim vas, da si vzamete minuto časa, in mi napišete voščilnico, ki bo namenjena res meni in moji družini. Ni vam treba napisati soneta. Za trenutek se ustavite in pomislite, kaj bi mi res radi zaželeli. Prepričana sem, da bodo vaše voščilnice tako postale pravi mali zakladi. Še več, obljubim, da se boste tudi sami počutili čisto drugače, ko jih boste pisali. Bolj ... resnične.

3. Dobro počutje namesto dobre hrane

Veliko ljudi se v prazničnem času naravnost baše s hrano, potem pa se počutijo slabo (ste opazili, da se v tem času občutno poveča frekvenca reklam za razne tablete proti zgagi? Le zakaj ...). Resnici na ljubo si nas večina lahko kadar koli (morda ne vsak dan, lahko pa najbrž kateri koli dan) privošči sladkarije in druge priboljške, zato so izgubili svoj pravi pomen. Kaj pa, če bi enkrat letno uvedli tako imenovani francoski pristop in jedli res kvalitetno hrano polnega okusa, in le toliko, kot vemo, da je dovolj? In če smo že pri francoskem pristopu, ne pozabite na vino:)

4. Manj je več

Če bi res prišla sveta Klara in prevzela božič, bi gotovo rekla: manj daril. Santa Claus se zaradi podobnega zvena v angleščini najlažje prelevi v Santa Claro, a sveta Klara (Santa Clara) ima s Svetim Nikolajem (Saint Nicholas - Santa Claus) bolj malo skupnega. Nikolaj je služil kot podlaga za dobrega decemberskega moža, ki obdaruje otroke, ker je bil za svojega življenja znan po svoji navadi skrivnega obdarovanja, medtem ko je sveta Klara ustanoviteljica reda ubogih sester svete Klare, ki po njenem vzoru živijo v popolnem uboštvu. Zato bi najbrž tudi na obdarovanje gledala malce drugače in bi bolj poudarila druge vrednote.

Koliko daril dobijo vaši otroci? Varčni Američani na otroka porabijo okoli 200 dolarjev! Mene je kar vrglo, ko sem to prebrala na eni FB skupini, namenjeni prav ljudjem, ki so glede svojega proračuna premišljeni - koliko potem porabijo tisti, ki niso? Morda bom drugače razmišljala, ko bodo moji otroci starejši, za zdaj pa menim, da je dovolj, če je pod smrekico le nekaj daril, med njimi večina uporabnih.

5. Hvala namesto prosim

Ko sem bila majhna, sem vedno komaj čakala, da bom napisala pismo dedku Mrazu (takrat je bil bolj aktualen kot božiček), in sedaj mi je kar toplo pri srcu, ko opazujem Lumpiko pri tem pomembnem opravilu. Otroška pisma dobrim možem se začenjajo s prosim, in prav je tako. A odrasli bi lahko pisali pisma, ki bi se začela s hvala. In to samim sebi. Hvaležnost je eno najbolj pozitivnih občutij, ki si ga lahko skoraj vedno prikličemo in s tem naredimo nekaj zelo pozitivnega zase. Že več študij je pokazalo, da je negovanje občutja hvaležnosti (recimo pisanje "dnevnika hvaležnosti") povezano z boljšim psihičnim zdravjem. Saj ni težko: pomislite na tri stvari, majhne ali velike, za katere ste lahko danes hvaležni, in opazujte, kako se počutite.

To objavo sponzorira Lidl, mnenja in ideje pa so zrasli na mojem zelniku. Kot že veste, rada sodelujem z Lidlom; enkrat sem zanje spekla potico, lani sem pripravila vegansko večerjo za njihovo večkrat nagrajeno revijo Preprosto, sicer pa grem nekajkrat mesečno tja po vino - v Lidlu namreč vedno najdem (s francoskimi medaljami nagrajeno) francosko vino, kar je seveda nujna življenjska potrebščina, v decembru še posebej, hehe.

You Might Also Like

8 komentarji

  1. Zame je bil decembrski čas dolgo časa precej stresen, dokler se z družino nismo dogovorili, da vsak dobi eno praktično darilo. Sedaj naredimo spisek kaj kdo rabi in na koncu vsak dobi eno stvar, ki jo res rabi in to od vseh skupaj. Varčno in precej manj stresno :)

    Sicer pa meni pravo vzdušje pričara vonj po cimetu in pomarančah, sprehod s prijatelji med božičnimi stojnicami in pogovor ob kuhančku, predvsem pa sneg na katerega že nestrpno čakam :)
    Bom pa letos izprobala zahvalo sami sebi. Super ideja!

    Lep božični čas tebi in družini!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za mnenje, Nastasja. Tale vaša ideja za eno praktično darilo je pa res super! In čisto v duhu Marie Kondo, ki te je navdušila, kajne? Tudi tebi in tvojim lepe praznike, še posebej pa veliko zdravja!

      Izbriši
  2. Zulejka, hvala za tole razmišljanje! Lepo je prejeti kakšno presenečenje, ni nujno, da je to bogato darilo. Za to, da te osreči kaj nematerialnega, pa je treba odpreti srce!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Mojca! Kakšna se ti zdi izbira Santa Clare kot protiuteži Miklavžu/Božičku? ;)

      Izbriši
  3. Zulejka, zanimivo razmišljanje.
    Sama si nikoli ne dam preveč dela s tem, kaj bom, pa kako bomo... tisti drobci, ki jih pričaramo skozi leto in obogatijo...
    Tako se potrudim tudi preko teh dni.
    p.s. Krasne fotografije.
    Naj vam bo čarobno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za komentar, Sabina. Me veseli, da te ni zmotilo opozorilo pred objavo. Tudi tebi in družini želim čaroben božič!

      Izbriši
    2. Zulejka, neeeeeeee, jasno, da me ni zmotilo.
      Hvala.
      Si pomahamo;)

      Izbriši
  4. Mene pa res zanima, za katero francosko vino gre? :) Bi z veseljem zavila v Lidl. Vse dobro!

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe