Zelenjavni žepki z indijskim pridihom

13:53


Obožujem indijsko hrano! Vse, kar sem indijskega jedla, je bilo seveda v Sloveniji ali pa na Nizozemskem, do Indije še nisem prišla, tako da je morda moje doživljanje indijske hrane popačeno. Ko po kakšni hrani hrepenim, je skoraj gotovo azijska, pač indijska, japonska ali tajska. Upam, da kmalu pride čas, ko si bom te kulinarike lahko ogledala, povohala in okusila tam, kjer so doma. Do takrat pa sanjarim o tistih nekaj jedeh, ki sem jih poskusila v Maharaji v Ljubljani.

Ena izmed njih je samosa, ki sva jo s prijateljico naročili konec nekega zelo pestrega dneva, ki se je prevesil v kar zanimivo noč, ahem. In ja, to je bilo lani, ne pred petimi leti (namig: še obstajajo dogodivščine, tudi potem, ko imaš otroke).

No, ko sem potem čez nekaj mesecev spet sanjarila o indijski hrani in je ravno prihajala na obisk zgoraj omenjena prijateljica, sem v stari Krišnovi kuhinji našla recept za samose. Ker nisem imela čisto vseh začimb, sem jo naredila malo po svoje. Pričakovala sem punt otrok, ampak sem doživela druge vrste revolucijo: z veseljem sta jih jedli!

(Mimogrede, imate kakšno res dobro indijsko kuharico? Jaz si ogledujem tole in tole, ne morem se odločiti med "indijsko kuharsko biblijo" in čudovitimi fotkami ...)

Zelenjavni žepki

400 g bele moke (pol lahko nadomestiš s polnozrnato)
1/2 žličke soli
100 g raztopljenega masla/gheeja/kokosove maščobe
150 ml hladne vode

2-3 srednje veliki krompirji (200 g)
1/2 cvetače (200 g)
200 g bio zmrznjenega graha*
2 žlici oljčnega olja
pol čebule (tega v originalu ni)
1 žlička orientalskega kumina
1/2 žličke semena grškega sena
1/2 žličke nastrganega ingverja
1 žlička kurkume
1/2 žličke mletega koriandra
1/4 žličke mletih klinčkov
1/2 žličke mletega cimeta
2 žlički soli (ali manj)

repično ali rafinirano kokosovo olje za cvrtje


Iz prvih 3 sestavin narediš drobljenec, nato dolivaš vodo in narediš testo. Pregneteš ga v kepo, jo poškropiš z vodo in pokriješ s čisto vlažno kuhinjsko krpo. Pustiš počivati.

Krompir olupiš in narežeš na zelo drobne kockice.

Cvetačo nastrgaš ali zmiksaš.

Čebulo olupiš in drobno nasekljaš.

Na olju popražiš čebulo, nato grško seno; ko potemni, dodaš ingver in začimbe v prahu, pražiš nekaj sekund.

Dodaš krompir in pražiš 4 minute, nato dodaš cvetačo in pražiš še 4 minute. Ves čas mešaš. Dodaš grah, malo vode (2 žlici oz. po potrebi) in pokriješ. Na malem ognju kuhaš 15 minut oz. dokler se krompir ne zmehča. Poskusiš, po okusu soliš.

Nadev naj se ohladi.

Na pomokani površini razvaljaš testo. Razdeliš na 15 kroglic. Vsako kroglico razvaljaš v krog s premerom 15 cm (predstavljaj si en geotrikotnik; to je njegova hipotenuza).

Krog prerežeš na pol in polovico ravnega roba namažeš z malo vode. Prepogneš na pol, tako da združiš oba konca ravnega roba. Pritisneš, da dobiš tulec/stožec.

Tulec do 2/3 napolniš z nadevom in zapreš s testom. Oblikuješ v trikotnik. Moji "žepki" niso niti približno tako lepi kot pravi indijski. ampak nimam še veliko vaje, tako da mi prosim oprostite to pomanjkljivost. Ampak se mi je zdelo, da je recept tako fin, da se ga ne splača spraviti v naftalin do časa, ko bom znala perfektno oblikovati samose. Zato pa jim tudi rečem kar žepki in ne samose:)

Zdaj lahko žepke zapečeš v pečici - bolj zdrava verzija, ali ocvreš v olju/gheeju, kar je sicer manj zdravo, a super nadokusno.

Žepke cvreš 10-15 minut ob pogostem obračanju.

Jaz sem jih tokrat spekla v pečici. Za to bolj zdravo različico pripravljene žepke samo malo premažeš s stopljenim oljem alai gheejem, naložiš na s peki papirjem obložen pekač in pečeš v pečici na 220 °C 10 minut na eni strani in 10 na drugi oz. dokler niso lepo zapečeni (nadev pa je že itak kuhan;)).

Ker je kar nekaj dela s pripravo žepkov, sem za prilogo ponudila kar domačo vloženo rdečo peso, pomakali pa smo jih v grški jogurt. Če bi imeli še kak mangov čatni bi bili pa sploh na konju:)

*bio grah je veliko boljši od navadnega, po mojih izkušnjah. Jaz sem ga kupila v Hoferju. Sem ga pa v žepkih tudi že nadomestila s sladkim krompirjem, recimo.

Kateri recept pa vas navdušuje to zimo? Delite ga z mano, rada bi se navdušila še jaz! :)

You Might Also Like

2 komentarji

  1. Če bi mi kdo s temle postregel, bi bila vesela. Mikavno.
    Zadnje čase se tako malo motovilim po kuhinji, da se jih še nekaj časa ne bom lotila. A se jih bom. Zagotovo. Ker obožujem tisti indijski pridih. Poseben čar in užitek v vsakem grižljaju.
    Maham z vetrom.

    OdgovoriIzbriši
  2. http://www.veganricha.com/ cudoviti veganski recepti, pa tudi kuharico v papirni obliki lahko dobis :)

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe