Letom primerna hišna opravila za otroke: seznam!

22:26



Kakšne so bile vaše zadolžitve v otroštvu? Jaz se dobro spomnim pletja in brisanja/pomivanja stopnic. Pa pomivanja posode, ko se se mi ostanki hrane v umivalniku na moč gnusili, ampak moji (sicer zelo prijazni in sočutni) mami je bilo precej vseeno za to, pravzaprav se mi je prizanesljivo smehljala in rekla nekaj v smislu "stisni zobke in jih odstrani z rokico".


Maria Montessori je zapisala, da se otrok v osebnost izoblikuje skozi delo. Doseči, da otrok delo opravi, pa je pravzaprav tudi delo. Pri preprostih opravilih je pogosto lažje, če ga kar same opravimo, kot pa da bi se trudile z razlago, nadzorom in po možnosti še popravljanjem. A prepričana sem, da se otrok zaradi našega vztrajanja pri tem, da neko opravilo opravi do konca, počuti bolje, pa čeprav mu v resnici ves čas nekdo teži; ve, da sodeluje pri nečem, kar je pomembno, ve, da je koristen, ve, da je sposoben, bolje razume, kako deluje svet, in uči se življenjsko pomembnih veščin.

Seveda pa veliko ljudi tudi meni, da so otroci pač otroci in da je igranje njihovo edino “delo”, pozneje morda še domače naloge (za katere slišim, da so vedno bolj tudi delo staršev). Menim, da iz tega pogleda ne more priti nič dobrega; le nesposobni, nesamozavestni otroci in preobremenjeni starši! 


Moji hčerki, Lumpika in Falotka (moram povedati, da sta to izmišljeni imeni?;)) najraje sodelujeta pri tistih domačih opravilih, ki niso primerna njunim letom. Falotka bi najraje pomivala tla že odkar zna hoditi, ampak vemo, da bi jih pri tem spremenila najprej v drsališče, potem pa v bazen. Lumpika si želi šivati in rada z umazano krpo pomiva čiste šipe, ali se loti umivanja avta s peskom. Seveda tudi obe neseta smeti v koš ali krožnik do pomivalnega stroja, a ju je treba vsakič opomniti. Obe pa lahko prav dobro in z veseljem opereta solato ali olupita trdo kuhana jajca (če niso čisto sveža), kar je Falotkino najljubše opravilo. 

Sesanje pa je Lumpikino najljubše opravilo. Pri njem še ni tako natančna kot odrasli, a v grobem delo opravi in le kak hud sanitarni inšpektor bi se lahko pritožil. Poleg sesanja ima Lumpika tudi talent za show. Jaz sem jo hotela le posneti, kako obvlada sesanje, ona pa je iz tega naredila zgodbo. Ja, prav ona, nič jaz. <3 a="" href="https://vimeo.com/214908961">Tukaj si lahko ogledate najin prvi video! (Bodite prizanesljivi pri kritikah, konstruktivnost je dobrodošla.)

Pod vplivom Mazzinijevih kolumn in vzgojnega pristopa RIE že zgodaj začela razmišljati o tem, kakšne naloge lahko otrokom v resnici naložim, in na spletu našla veliko seznamov opravil za otroke. Na podlagi teh seznamov, izkušenj z mojimi otroki (za prvi dve starostni skupini) in spominov na lastno otroštvo, je nastal ta seznam letom primernih hišnih opravil za otroke. Z veseljem bi slišala vaše komentarje, predloge in izkušnje! Povejte mi, kaj delajo vaši otroci in kako jih pripravite do tega?

Letom primerna hišna opravila za otroke

Opravila za 2-3 leta stare otroke

Igrače pospravi v košaro za igrače

Knjige postavi na knjižno polico

Umazana oblačila odvrzi v koš za perilo

Odvrzi smeti v koš za smeti

Nosi drva

Zloži krpe

Operi zelenjavo

Oluši kuhana jajca

Pripravi mizo

Prinesi plenice in robčke

Pobriši prah s talnih letvic



Opravila za 4-5 let stare otroke

Nahrani živali

Pobriši, kar se polije

Pospravi igrače

Pospravi posteljo

Pospravi svojo sobo

Posej rože

Zalij rože

Razvrsti jedilni pribor

Posesaj svojo sobo

Pospravi jedilno mizo

Zmešaj in nadevaj mafine

Pomij posodo



Opravila za 6-7 let otroke

Odnesi smeti

Zloži brisače

Pometi tla

Izprazni pomivalni stroj

Poparčkaj nogavice

Oplej vrt

Pograbi listje

Olupi krompir ali korenje

Naredi solato

Nadomesti toaletni papir



Opravila za 8-9 let stare otroke


Napolni pomivalni stroj

Zamenjaj žarnice

Operi perilo

Obesi perilo

Zloži perilo

Pobriši prah

Pospravi nakupljeno špecerijo

Ocvri jajca

Speci kekse

Pelji psa na sprehod

Pometi verando

Pobriši mizo


Opravila za 10-11 let stare otroke

Počisti kopalnico

Posesaj preproge

Počisti pult

Generalno počisti kuhinjo

Pripravi preprost obrok

Pokosi travi

Prinesi pošto

Preprosta šiviljska popravila

Pometi garažo



Opravila za otroke/mladostnike nad 12 let

Pomij tla

Zamenjaj luči

Operi avto

Posesaj v avtu

Obreži živo mejo

Pobeli stene

Nakupi špecerijo (s pomočjo seznama)

Skuhaj poln obrok

Speci kruh ali torto

Preprosta popravila v hiši

Operi okna

Zlikaj oblačila

Pazi na mlajše otroke


*Lumpika je na slikah s sesalcem Bosch ProHygienic., ki sva ga imele na preizkusu. Kul je bil! In dovolj lahek, da je z njim upravljala brez težav. Za njim ni ostalo nič prahu, predvsem pa nobenega neprijetnega vonja, kar je kul za vse, še posebej pa za tiste, ki vsako jutro kihamo. V navodilih za uporabo sicer piše, da ga lahko uporabljajo šele otroci, starejši od 8 let. No, z malce nadzora bo tudi za 4-5-letnike čisto varen in prijeten. Za vas pa itak, če vas bo še kdaj prijelo, da bi same posesale oz. posesali. :)
**Hvala, da podpirate znamke, ki omogočajo delovanje Uglašene kuhinje!

You Might Also Like

3 komentarji

  1. Odlična ideja. Seznam opravil. Le držati se ga je treba in ga po potrebi dopolnjevati ;)
    Superca je tale vajina, čarovniška pomočnica.
    Ja, otroci bi... najraje počeli in pomagali, ko še včasih niso temu dorasli, potem pa vsa volja kar nekam usahne :). Volje za pospravljanje mize, brisanje posode (ker nimamo pomivalnega stroja)... pri naši, pri skoraj devetih letih ni več.
    ' A res moram?'
    ' A vso posodo?'
    Vodo mucku ipd. je pa samoumevno, da bo dala mami
    Mislim, da je naša vloga v tem, da jih znamo dobro spodbudit in da sčasoma razumejo, da nam ni problem nekaj narediti, temveč, da ni prav, da naredimo namesto njih. Za osnove življenjskih navad gre... ko moramo, četudi nam ni všeč.
    Sama sem kot otrok najbolj oboževala likanje. Ne vem, od kdaj ni ni več všeč, a vem, da ga še danes sovražim. Pa moram ;)
    Uživajte.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, Sabina! Hvala za komentar. Zdi se mi prav, da vsak prispeva h gospodinjstvu po svojih močeh, to da človeku-otroku tudi boljši občutek. Pa da vidi, da mama ni suženj:) A vse likaš? Meni je soseda povedala trik, kako manj likat: stvari iz stroja lepo poravnaš v košaro za perilo in nekaj časa pustiš. Pa se same zlikajo:) ne smeš pa imet močne centrifuge ali predolgo pustit perila v stroju. Aja, pa obešanje na vrv - na veter. Tudi vi uživajte!

      Izbriši
  2. Jaz isto razmišljam, brez skrbi:) ampak in si včasih rečem, nič hudega, prioritete se spreminjajo iz dneva v dan. Čeprav generalno pa se trudim vključevat otroke v delo. Vidim, da je tvoja ful pridna:) no, ravno včeraj je Lumpika polila vedro vode za pomivanje tal po kuhinji, da se je namočil še itison v dnevni ...

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe