Kako doma narediš granito

17:57



Tole objavo sem planirala za čas, ko smo se žgali v Franciji, a sem očitno stisnila napačen gumb in me je objava pričakala ... Tako da jo delim šele zdaj. Pa nič zato, tako vam lahko vsaj povem, da smo se peljali mimo Gardalanda, ki ga omenjamv že prej spisani objavi;) In dejansko smo mešalniček Vitastyle nesli s sabo, in to celo na Tadejevo pobudo. Moram vas razočarati, da granite sicer nismo naredili, zato pa maso za palačinke, omako za pašto, skuto s sadjem, smoothiejev pa toliko, da jih težko preštejem za nazaj (v pasji vročini so še kako pasali). 

Ko sem bila še najstnica, smo na izletih v Gardaland konzumirali le granito - no, vsaj tako se spomnim. Takrat sem bila veliko bolj pogumna, kot sedaj ... Kaj pa vi, ste že bili v Gardalandu? Si upate na vlakec smrti in prosti pad? Takrat sem v tem uživala, zdaj pa res ne vem, če bi si še upala ...

Bi pa z veseljem spila še kakšno granito. Kot najstnica sem imela najraje metino, mislim pa, da sta bili na voljo še lubeničina in limonina (se kdo spomni?). "originalna" granita, prav iz Sicilije, je ponavadi z okusom mandljev, pistacij ali limon, tako pravi Wikipedia, na Siciliji žal še nisem bila.



Lubenica je kot ustvarjena za granito, in meta za lubenico, in roza hrane ni nikoli dovolj. Začuda moji ljubiteljici ledenih sladkih stvari in rožnate pa granite nista kupili. Nič zato, več zame!

Meni je strašno zadovoljujoče strgati ta sladek, rožnati led. Pol ga pojem že spotoma!;) Ker pa granito očitno obožujem le jaz, jo bom naslednjič naredila kar z rosejem. Granita za mami.



Granita iz lubenice in mete

0,5 litra nakockane lubenice, po možnosti tiste brez semen
2 dcl pomarančnega soka
sok pol limone
2 žlici trsnega sladkorja*
10 listkov (maroške) mete

Vse sestavine daš v mešalnik in zmiksaš v nekaj takega kot smoothie. V manjših mešalnikih, kot je Boschev VitaStyle Mixx2Go sestavine razdeliš na 2 dela in miksaš v dveh nadaljevanjih. Tako kot kadar eno knjigo posnamejo v dveh filmih (Harry Potter 7).

Ta lubeničin "smoothie" preliješ v keramičen model in postaviš v zamrzovalnik. Po kaki uri ali dveh z žlico napraskaš granito in postopek ponavljaš vsakih nekaj ur, ali pa pustiš, da zadeva docela zmrzne in potem napraskaš vse naenkrat. Postrežeš v kozarčkih s slamico, žličko ali žličkasto slamico, kot v Italiji.

Granito sem pripravila v Boschevem mikserčku VitaStyle Mixx2Go, ki ga lahko nesete tudi s sabo v Italijo, in tekmujete v granitanju z domačini, saj je majhen in kompakten, direkt za v kovček. Samo zavijte ga prosim v brisačo, da se ne potolče, da ne bom jaz kriva, če vam ne bo veljala garancija.

*sladkor lahko tudi izpustite ali zamenjate s kokosovim ali agavinim, a meni se zdi, da v tem receptu paše prav trsni sladkor

Objava je nastala v sodelovanju z Bosch Slovenija. Hvala, da podpirate znamke, ki omogočajo delovanje Uglašene kuhinje! 

You Might Also Like

0 komentarji

Preberi tudi

Subscribe