Hygge in francoski kokosovi poljubčki

12:56


Kaj počnete v teh zimskih dneh?

Jaz ... kvačkam. No, učim se kvačkati, bo bolj pravilen izraz. Zaenkrat sem uspešno naredila dva ponesrečena trakova za ušesa (oba sem hotela narediti za Lumpiko, pa je eden prav Tadeju, drugi pa meni, ahem) in eno prijemalko, s katero moraš biti zelo previden, da se ne opečeš, ker ima prevelike luknje. Pa vrtnico, ki je pravzaprav hotela biti šal. In še nekaj razdrtih stvari:) No, na srečo se znam smejati sama sebi in me volja do kvačkanja še ni spustila. Imate kakšen nasvet, morda kak knjižni predlog? Zaenkrat se držim bolj tutorialov na You Tubeu, tako da slovenskih izrazov niti ne poznam, morda bi bilo dobro, da si kaj preberem v slovenščini. Sem kar malo obsedena s tem novim hobijem:)

Kvačkanje dokazano zelo sprošča in pomirja ter nasploh dobro vpliva na človeka, in tudi jaz, ki še nič ne znam, lahko to potrdim - boljše je od reševanja križank, ki sem si ga prej predpisala;) Pa še zelo hyggično početje je, in zima je sploh najboljši čas za to.

Najbrž ste se že zaleteli v pojem hyggeja? Lahko bi mu rekli danski joie de vivre ali umetrnost uživanja v življenju - predvsem v malih, vsakdanjih stvareh.  Opaziti in negovati udobnost, sproščujoče rituale in  ceniti vsak trenutek. Na to me je spomnila in opomnila knjiga Hygge Louise Tomsen Britts (ki je že druga knjiga v slovenščini na to temo).

Na en zelo hyggičen dan, ko je bil naš dom lepo pospravljen in smo s puncama gledale staro francosko revijo za ustvarjanje Marie Claire Idees (to je tudi eden mojih hobijev, gledanje starih freancoskih in britanskih revij za dom in ustvarjanje, če jih imate doma in vam ne vzbujajo radosti, jih posvojim;)), smo naletele na tale preprost in zelo francoski recept za rochers a noix de coco. Zahteval je le 4 sestavine in vse smo imeli doma, tako da sem jih lahko kar tako mimogrede spekla in z njimi pričakala sosedo in njena dva mala čižka, ki so rdečih lic prišli peš čez zasneženo njivo na obisk. Najmlajša mi je takoj upihnila svečke na mizi in hyggičnost za kakšno stopinjo zmanjšala, pa se ni nič poznalo, rdeča lička so prav tako razsvetlila prostor. Evo, to je hygge. Če si tega želite več ali pa vam ni čisto jasno, o čem govorim, preberite knjigico Hygge, Danska umetnost srečnega življenja. In če se vam samo lušta francoskih kokosovih kekskov, sem vam prevedla recept.




Francoski kokosovi poljubčki - rochers a la noix de coco

2 beljaka malih eko jajc ali 4 žlice aquafabe - za vegansko verzijo*
ščep soli
60 g sladkorja z vanilijo
90 kokosove moke (naribanega kokosa)
 
 Beljak s ščepcem soli 1 minuto mešaš z mešalnikom ali metlico, da se nekoliko speni (ne potrebuješ snega), vmešaš sladkor in kokos. Nastati mora gosta, a ne ravno trda zmes iz katere se bo dalo oblikovati kekse - rocherje. Če je masa prevlažna (če so bili uporabljeni beljaki večji, npr.), dodaš še malo kokosa.

Zmes zajemaš s čajno žličko, z drugo čajno žličko pa jo polagaš na pekač, obložen s peki papirjem. Z navlaženimi prsti oblikuješ v piramidalno ali kapljičasto obliko.

Pečeš na 180 °C 15-20 minut oz. toliko časa, da se zlatorjavo obarvajo po robovih, v notranjosti pa morajo biti še malce mehki.

Pustiš, da se ohladijo na pekaču. Po želji potreseš s sladkorjem v prahu.


* Naredila sem tudi vegansko verzijo, v kateri sem uporabilo čičerikino slanico - aquafabo. Postopek je enak, le da izpustimo sol, saj je čičerikina tekočina iz pločevinke/kozarca ponavadi že slana. Več o aquafabi preberite tukaj.





You Might Also Like

21 komentarji

  1. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pri kvačkanju zmagajo Youtube tutoriali, brez dvoma. Imam dve knjigi o kvačkanju, a se mi zdi, da si z njima ne morem kaj prida pomagati.

    Oddaja komentarja: v tretje mi bo morda uspelo. ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hej, kaj pa je bilo s komentiranjem?;) ja, lažje je videti stvari v akciji, zato tdui uporabljam youtube. Bom pa vseeno vzela kako knjigo v knjižnici, morda pa se mi še kaj razjasni:)

      Izbriši
    2. Nič takega, najprej sem naredila slovnično napako, pa je bilo treba popraviti. Pri drugem vnosu mi je pa Google zaklenil račun in sem morala ponoviti postopek. :)

      Izbriši
    3. In potem si se še preimenovala!:)))

      Izbriši
    4. Haha, po nesreči, da. ;)

      Izbriši
  3. Jaz kvačkam že kakšnih pet let, uporabljam pretežno ameriške izraze, pri slovenskih moram preveč razmišljati, pri angleških tudi. :) Največ idej dobim na Pinterestu. Ne sekiraj se, če podiraš. Meni mož redno pravi: "A že spet paramo?!" :) Pomembno je, da prej narediš poskusni vzorec. Vem, meni se tudi ne da, a bolje podirati mali kvadratek, kot končni izdelek. :) Šali in odeje so hvaležni za delati, ker z velikostjo težko mimo usekaš. Pa veselo ustvarjanje!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uf, poskusni vzorec (a tisto ko pravijo gauge swatch ali nekaj takega? Ni mi čisto jasno, kako ga narediš). Sem upala, da se temu da izognit:) Si se sama naučila ali te je kakšna babica?;)

      Izbriši
    2. Gauge ja. :) To je čisto navaden kvadrat. Ponavadi piše katere petlje narediš, koliko petelj narediš in koliko vrst, potem pa preveriš, če je kvadratek prave velikosti. Če je, potem je velika verjetnost, da bo končni izdelek pravi. Če ni, potem moraš zamenjati kvačko z večjo ali manjšo ali vzeti drugo prejo... Samo ne obupaj. :) Jaz sem šla na en krajši tečaj v Rokodelski center v Ribnici, ostalo pa Pinterest, knjige, YouTube in veliko poskusov in napak. :)

      Izbriši
    3. Huh, ti ga potem dejansko narediš vsakič? Kako pa izbiraš prejo? Vidim, da imajo Američani to kar jasno klasificirano in da začetnikom priporočajo ponavadi worsted weight yarn, ampak pri nas nisem našla nič podobnega, tudi v trgovini z blagom mi je svetovala zelo anekdotično... Vem, da se da narediti test z ravnilom, ampak a obstaja tudi kak drugi način, ker v trgovino glih ne bi nosila ravnila in poskušala odvijat klobk:)

      Izbriši
  4. Meni je slo se najbolje z navodili na blogu attic24. Pa ne tistih odej in zapletenih cudes. Rožice, listki, srčki...

    OdgovoriIzbriši
  5. Joj, kako mlada pa si, da se kvačkanja niste učili med poukom gospodinjstva v OŠ? :-))) Pri nas so celo fantje morali kvačkati :-))

    Aja, pa misli si mi prebrala - že kak teden se sprašujem, kako se naredijo poljubčki, hvala, bom poskusila čez vikend.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. 32 let;) nismo se učili, ne vem, kako to mogoče pa sem prešpricala:))) mama me je naučila začetno kitico (ne vem, a se tako reče), ampak dlje pa nisva prišli (očitno nobena ni imela potrpljenja, pa se prav spomnim, kako sem ceremonialno dobila svojo prvo kvačko in je bila tudi vesela ... mogoče sem bila pa še premlada:))

      Izbriši
    2. Aja, kar se tiče poljubčkov, ti niso klasični slovenski, kot se da razbrati, v tistih je tudi moka in maslo. Ti so s tega vidika bolj light, čeprav še vedno kar sladki - sladkorja lahko daš tudi manj, če dodaš malo več kokosa).

      Izbriši
    3. Mlada. Se mi je zdelo. :-)))

      Nekako sem imela v glavi predstavo, da kokosovi poljubčki vsebujejo samo beljak, sladkor in kokos, je pa res, da se na poljubčke iz pečice ne spoznam (nismo se učili pri gospodinjstvu, ali pa sem špricala :-))). Hvala za nasvet s sladkorjem, dejansko bi ga raje uporabila manj.

      Izbriši
    4. Če boš poskusila z manj sladkorja, proočaj (jaz sem poskusila, z manj, ampak si nisem zapomnila razmerij):)

      Izbriši
  6. Same dobre...
    Prav fino tole s kvačkanjem. Mene je sicer naučila soseda, ko sem bila v t.i. mali šoli. In če kaj počnem v avtu, kadar sem sopotnik, kvačkam. Rokavičnike. Ker jih obožujem, so hitro gotovi... in ker se premalo vozim kot sopotnik, da bi si nakvačkala recimo jopo.
    Hvala za poljubčke ;)). Vem, da bodo osrečili moje brbončice.
    Uživajte v snegu, če ga še imate in bodite sladko.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kaj so rokavičniki?;) maš kak pameten tutorial? In še to, kako izbiraš prejo?

      Izbriši
  7. Hygge,ja....prebrala najprej eno knjigo in takoj nato še drugo. In vse je bilo tako hyggelige in hyggelight, da sem kar lebdela.
    Poskusi si sposoditi Kvačkanje od Metke Fajfar. Na koncu knjige je šola kvačkanja s slikami in meni je fajn,ker je v slovenščini. Na stara leta dopolnjujem svoje znanje...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hihi, moram še jaz tisto tadrugo prebrati:) bom poiskala to knjigo, ki jo omenjaš, hvala!

      Izbriši

Preberi tudi

Subscribe