Hrana za razstrupljanje (tudi, če v to ne verjamete)

12:31


V resnici sem z vami hotela deliti recept za vegansko pletenico, ki je dovolj preprosta, da jo narediš tudi za kak navaden vikend. Ampak potem mi je ena teta pojamrala, da jo po praznikih daje protin, in mi dala idejo za tole objavo. To mi je res všeč, kadar dobim ideje od realnih ljudi! Po resnici povedano, tudi sama nisem ravno najbolj cvetoča po tehle praznikih (napad na mini čokoladna jajčka!).

Najbrž si vsi zdajle želimo lahke, zelene, "detox" hrane (mimogrede, T. ne verjame v toksine ipd., ampak najbrž vsi vemo, kako se človek počuti po nekaj dneh same slastne, sladke in mastne hrane, tako da ... ).

Najprej poglejmo, katera živila se najpogosteje omenjajo pri očiščevalnih kurah. To so avokado, jabolka, šparglji, bazilika, pesa, brokoli, brstični ohrovt, zelje, korenček, cvetača, blitva, česen, ingver, ohrovt, limone, čebula, peteršilj, špinača, kurkuma, orehi, kreša ...

Da vam olajšam delo, sem tule zbrala nekaj slastnih receptov, v katerih lahko so vključena detox živila.

Jabolčni smoothie - super za zajtrk ali popoldansko malico, kajne? Če bi radi bili malo dlje siti, dodajte še nekaj brazilskih ali navadnih orehov. (Mimogrede, ta objava ima že skoraj 7 let:)) Še nekaj bolj svežih idej za smoothieje pa tukaj.

Solata z avokadom, krešina solata ali pisana zeljna solata - da se slučajno ne naveličamo solat:)

Pa še juhica s krešo.

Tejle zadevi sicer rečem pirina solata z ohrovtom, ampak ne spominja toliko na solato, kot na t.i. buddha bowl (kako temu rečemo po slovensko? Aja, jaz sem ji rekla Džošujeva skleda;)). Tudi tale je zelooo slastna!

Rižota s šparglji - v tej rižoti lahko uporabite divje ali gojene šparglje. Za še bolj lahko varianto maslo nadomestite z oljčnim oljem. Pa ne pozabite dodati veliko peteršilja!

Če imate mojo knjigo, je zdaj dober čas, da si skuhate boršč (v njem sta pesa in korenček), cvetačno rižoto ali česnovo juho.

Ingver in limona sta v temle super čaju.

In če se vam vseeno lušta sladkarij, si naredite "zdravo jabolčno pito" (moja fotografija in stajling sta nekoliko napredovala v zadnjih 7 letih, kot boste najbrž lahko ugotovili po fotki v tem receptu ...) in recite, da so jabolka super za detox.

Kaj pa vi mislite o razstrupljanju/očiščevanju/detoksikaciji? Je le mit in modna muha? So vaše babice to počele? In če niso, so imele prav?

P.S.: če imate tudi vi kakšno težavo ali predlog, mi pišite, vedno sem vesela vaših mailov in pogosto dobim kakšno kul idejo (ravno danes mi je pisal bralec in mi dal idejo za e-knjigo;) in mi tako polepšal dan.)

You Might Also Like

4 komentarji

  1. Moj današnji detox po praznikih bo kislo zelje. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dobra izbira! In sori, med maili sem ocitno spregledala tvoj komentar!

      Izbriši
  2. Zulejka, krasno. Hvala za namige.
    Ko se zalotiš, da vse manj kuhaš, da si vzameš vse manj časa za pripravo, da ješ vse bolj enolične jedilnike, je skrajni čas za spremembe.
    Pri nas se nihče ni ukvarajal z detoxom. Kadar se je jedlo več, se je potem naslednji dan jedlo manj. In bogatejšemu vikend prehranjevanju je vedno sledilo nekaj dni juhic, krompirja v oblicah, solat.
    Tako nekako. Telo samo začuti.
    In moje tudi. Da potrebuje nekaj sprememb...
    Čudovito pomlad želim.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala za komentar! Ja, res je, telo zacuti in sporoci, in ce prisluhnes, je zivljenje enostavno.:) cudovito pomlad tudi vam!

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe