Veganske velikonočne jedi

13:24


Oh, končno mi uspe ujeti en praznik dovolj časa prej:) Praznujete Veliko noč? Kot otrok sem se vedno veselila barvanja pirhov in iskanja košarice drobnih daril (čokoladna jajca, igračke kot so zajčki, piščančki, ptički ...), ki jo je zajček skril na vrtu. Seveda se tradicija prenaša v nov rod, k temu pa smo dodali še koroško šego - pisanko. Pisanko prineseta botra ali boter, in to je seveda razlog za veliko pričakovanje in veselje. 

Najbolj značilna Koroška velikonočna jed je hren, ki ga vsaka družina pripravi po drugačnem receptu. Moja mama je že pred četrt stoletja (!) "izumila" vegetarijanski velikonočni menu, ki je bil sestavljen iz s čebulo barvanih pirhov (izključno z jajci kokošk, ki so se prosto pasle na sosednji kmetiji), pince, dimljenega tofuja in tofujeve klobase, sveže naribanega hrena in redkvic z vrta. 

Sedaj je v trgovinah res enostavno najti veganske in vegetarijanske alternative za tradicionalne velikonočne jedi, a fino je, če dodamo tudi nekaj čisto svojega. In ker je moj pogled na praznovanje prve pomladne polne lune pravzaprav poganski, bi k vsemu temu dodalo praznovanje vseh prvih pomladnih poganjkov in veliko zelenja. Jeste pri vas le velikonočni zajtrk, potem pa normalno kosilo? Jeste "zajtrk" ves dan? 

Kakor koli že, poleg veganske/vegetarijanske šunke, dimljenega tofuja, čokoladnih jajčk, lahko pripravite še marsikaj, in če - tako kot jaz - brez kosila ne morete, si lahko privoščite seitanove zrezke, kot jih naredi moja mama. Zelo enostavno, pa tako njami. Bodite pozorni, da kupite res kvaliteten seitan ali ga naredite sami. (Brez skrbi, če nimate celiakije, je seitan za vas čisto v redu živilo.) 

Veganski velikonočni menu


Grahova juha / Koprivna juha (Uglašena kuhinja - Vse leto, str. 46)

Seitan v omaki s čebulo in majaronom (recept spodaj)



Pinca (Uglašena kuhinja - Vse leto, str. 70)



Seitanovi zrezki v omaki

4 seitanovi zrezki
moka
olje
sojina omaka
1 čebula
4 stroki česna
4 vejice majarona
poper

Seitanove zrezke pomokaš in z obeh strani popečeš na malce olja v veliki ponvi z debelim dnom; pokapaš s sojino omako. Zaliješ z vodo in dodaš na kolute narezano čebulo, olupljen česen ter vejice majarona. Po želji začiniš s poprom. Kuhaš (podušiš) na malem ognju okoli 15 minut. Postrežeš z rižem, ajdovo kašo, zelenjavo, krompirjem ...

Kaj pa vi jeste za Veliko noč? Zaupajte mi v komentarjih!

You Might Also Like

3 komentarji

  1. Kako ljubko.
    Mi ne praznujemo, ne barvamo in ne jemo nič drugače. Sezono tvoje najmi juhe smo odprli.
    Naredite si prijetne dni.
    Krasen namig.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sabina draga, hvala za komentar! Hočeš reči nič drugače kot mi? Tudi vam želim res prijetne dni!

      Izbriši
  2. Pozdravljeni!
    Hvala za odlično idejo.

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe