Veganski kimchi

13:21


Kimchi je nadzdrava korejska jed, kislo-pekoče zelje, bi lahko rekli. Korejci ga delajo družno, cela družina se spravi na hm, manjšo prikolico zeljnatih glav (kitajsko/korejsko zelje). V tapravem korejskem kimčiju je ribja omaka ali kar morski sadeži. Jaz sem ga naredila brez te in kar z navadnim zeljem - in to z eno samcato glavo:)- naše zelje je bolj trdoglavo (in zato hrustljavo), okus pa je skoraj enak. Vsaj za Nekorejce ...

Sestavine za kimchi:

1 zeljnata glava
šopek mlade čebule (5-7 čebulc)
2-3 stroki česna
3cm svežega ingverja
2 korenčka
šopek redkvic ali srednja korenina daikona
3 j. žlice sezama
2 j. žlici sojine omake (tamari)
2 j. žlici agavinega sirupa
1 slaba č. žlička soli na 1 polno jušno skledico (ali tisto za muesli) sesekljane mešanice
čili in rdeča paprika ali korejska pekoča pasta - po okusu

Zeljne liste nasekljaj na 2-5cm kvadratke.
Korenček nasekljaj na palčke (julienne).
Redkvice nareži na tanke kolobarje.
Čebulice nasekljaj na kolobarčke.
Ingver naribaj.
Česen naribaj/zdrobi s tisto pripravico, kako se ji že reče?:)
Sojino omako, agavin sirup, čili in sladko papriko zmešaj v skodelici.
Z veliko muesli skodelico izmeri količino zelja in ostalega:), na eno skledico pride 1 čž soli. Zelenjavo stresi v veliko solatno skledo ali velik lonec, lahko pa tudi lavor za kimči. Če imaš občutljivo kožo, uporabljaj tanke kuhinjske rokavice iz lateksa. Na embalaži nekaterih so prav narisani feferoni. Sol vtri v zelenjavo, dodaj pekočo-sladko-slano omako iz tamarija, agavinega sirupa in začimb ter dobro premešaj. Vse skupaj bi moralo biti precej rdeče.

Na to položi velik krožnik in ga obteži (s steklenicami vode, utežmi, s knjigami pa raje ne, ker se lahko zmočijo:)). Tri dni naj stoji na kletni temperaturi (če je pretoplo, je proces prehiter, če je prehladno se ne začne... prve tri dni ne sme bit v hladilniku, no). Po treh dneh odlično plemenito smrdljivo reč napakiraj v lončke od kislega zelja ali kaj podobnega, in to je to.

Jej kot prilogo, kot omako za riž ali rezance, kot juho...

You Might Also Like

0 komentarji

Preberi tudi

Subscribe