Curry z bučo in krompirjem

13:50


Nekaj bom priznala. Zadnje čase se mi sploh ne kuha. Res. Gledam vse te čudovite bloge in me pri redko kateri stvari zamika, da bi jo poskusila, kaj šele skuhala. Najraje bi živela kar od pomaranč in čokolešnika. Pomaranč pojem toliko, da me začnejo bolet zobje od kislega. Čisto zares! Danes sem recimo pojedla deset kosov sadja (nekaj sem ga pravzaprav tudi popila, no), za zajtrk, malico in kar tako, ker pač zgleda slastno. In bi ga še več, če me ne bi že boleli zobje:)

Koroška jesen ...


Ker pa T. ne bi bil preveč zadovoljen s pomaranče-čokolešnik jedilnikom (in ker je tudi meni jasno, da to ni uravnotežena prehrana), pač tudi kaj skuham/spečem. In ko se mi res ne da, je to recimo krompir v pečici (kar z olupkom, saj je bio in dober in menda tudi zdrav), zraven pa skleda solate. Kaj pa vi skuhate, ko se vam ne da kuhat?

 ... in istrska jesen ...


Kadar pa se mi da vsaj malo kuhat, naredim kak curry. Ponavadi je curry s kokosovim mlekom (absolutno njami), ampak tale je s paradižnikom, kar zna biti priročno, saj kokosovo mleko ne pade kar z vsakega drevesa (za razliko od paradižnika, seveda). Vanj pa je romala tudi buča, oh, buča, ki je že vso jesen glavna zvezda kuharskih blogov (zdaj jo bodo začeli izrivati božični keksi, normalno), jaz pa jo tako grdo ignoriram. Ideja ni moja, pobrala sem jo od Skinny Bitches. Če kdo razmišlja o nakupu te kuharske knjige, jo lahko priporočam, saj je v njej več receptov, ki so resnično enostavni in dobri, kot se morda zdi na prvi pogled.

Če imate radi kislo-sladko-pekoče kombinacije, je tole prava stvar za vas.

Curry z bučo in krompirjem


1 JŽ kokosovega olja
pol čebule
1 strok česna
200 g nasekljanega paradižnika iz konzerve
1-1,5 dcl jušne osnove
1 JŽ curry paste (ali mešanica kumine, koriandra, kurkume, kajenskega popra, cimeta in klinčkov)
220 g krompirja
pol manjše Hokkaido buče
1/2-1 JŽ limoninega soka
svež peteršilj ali koriander

za zraven: rjav basmati riž



Na vročem kokosovem olju pražiš čebulo; ko se zmehča, dodaš še česen in pražiš cca. 1 minuto. Dodaš paradižnik in jušno osnovo, v kateri že prej raztopiš žlico curry paste. Posoliš z zajetnim ščepcem soli. Ko zavre, dodaš na kockice narezano bučo in krompir. Počakaš, da zavre, nato zmanjšaš ogenj in kuhaš, dokler se buča in, še pomembneje, krompir, ne zmehča (15-20 minut). Poskusiš omako, če je dovolj slana in po potrebi dosoliš. Dodaš limonin sok po okusu in postrežeš okrašeno s svežim nasekljanim peteršiljem ali koriandrom, z rižem kot prilogo.

You Might Also Like

9 komentarji

  1. Jaz sem se nasmejala tvojemu postu :). Tako simpatično in tako resnično napisano.
    Evo tudi jaz priznam, da bolj malo kuham zadnje čase. Če že kaj, je zelo na hitrco, še pojem včasih en, dva tri... Vse zaradi pomanjkanja časa in potem me itak vse mine. Tudi v moji zgodbi je še moja boljša polovica in se prav zaradi njega potem prisilim. Za fotkat pa zopet zmanjka časa...
    Danes je bila brzinska grahovo-korenčkova kremna juha z dodatkom kvinoje in mešana solata s krompirjem in fižolom :).

    Fotke so krasne, sploh tista kosmata zadeva na drevesu pri istrski jeseni je zelo simpatična :)

    p.s. Tudi jaz povsod tlačim kokosovo mleko :)

    OdgovoriIzbriši
  2. O, Cimetova, hvala! ;) no, tvoje brzinsko kuhanje se sliši zelo gurmansko, če mene vprašaš. Pravzaprav so te hitre in/ali improvizirane stvari včasih še celo boljše od tistih kunštnih, a ni res?

    Tista kosmata zadeva je naša ljubljenka (no, od mojih staršev), ki pa zna biti precej (igrivo) divja in (čisto resno) požrešna:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja, res je. Improvizacija da včasih krasne rezultate. No, se je pa že zgodilo, da je bilo kdaj kaj res za silo, hehehe :).

    OdgovoriIzbriši
  4. najprej naj pohvalim blog. ful mam rada ustvarjalne ljudi. tud sama sem vegeterijanka, bolj natančno "makrobiotičarka" in tudi rada objavim kaj na svojem blogu. sem komaj začela, pa toliko je vsega:) kar se tiče pomaranč, telo že ve, kaj potrebuje, sam poslušat ga je treba.

    buče pa itak kulinarično ZELo pašejo s curryem, jaz še rajši uporabim garam masalo, vdihne posebne vonjave buči:))

    OdgovoriIzbriši
  5. Krasne fotke!!!! Tiste istrske sploh. Kličejo po pobegu proti obali...
    Včasih se tako prileže kaj bolj zapletenega in novega v kuhinji, a če ne gre, tako ali drugače, je kvinoja zelo priročna, pa kakšna zelenjavna priloga iz voka ali/in mešana solata...In, v včasih že zelo hladnih dneh zelenjavna juha , pa že še kaj zraven:)
    Pričaraj si kaj lepega!

    OdgovoriIzbriši
  6. Hehe, Cimetova, tudi to je res. Mislim, da sem do zdaj samo enkrat (ali mogoče 2x, pa sem pozabila?) "zimprovizirala" nekaj, kar v resnici ni bilo za pojest. Enkrat je to bilo, ko sem hotela na vsak način nekaj naredit iz koromača in se prepričat, da je koromač dober. No, to je bil en epic fail:) škoda edino (in sreča zanje), da ni bilo nikogar zraven, da bi preverila, če je v resnici zanič, ali je kriv koromač.

    OdgovoriIzbriši
  7. Arnela.o, pozdravljena! Bom definitvno poskusila kombinacijo buč in garam masale, to mora bit super!

    Sabina, na Primorskem je ves čas, ko smo imeli tu na celini meglo, sijalo sonce... Moj oče se je celo vsak dan kopal:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Ojla.
    Ja jaz mam že tak ves mesec.. nič od mene. Največ sem premogla kakšen štrudelj na brzino ali zmrznjene cmoke z orehi in skuto (od sladkega, kosilo je vsak dan na mizi).

    Mogoče se jutri spravim delat piškote, tako za praznike. Kvinoje že dooolgo potrpežljivo čakajo v košari za tisto mojo torto (ki ima recept čez cel A4 teksta in na žalost ni veganska). Drugače pa sedaj, ko je bilo toliko fotografskih dnevov sem uspela skuhat edino ene dobre makarone ali rižoto. To je tak spekter variacij, vedno kaj drugega in tudi najhitreje se naredi. Zjutraj pa najraje pojem en XXl vanilija kaki :)

    Lepo bodi :) zima prihaja!

    OdgovoriIzbriši
  9. Oj Sara, si potem začela pečt piškote? ;) Kaj pa torto? Meni se lušta medenjakov. Kmalu:)

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe