Kako z moko in soljo polepšati svet

12:45


Krasite smrekco na božični večer ali že na začetku decembra? Jaz imam ponavadi plane, da bi jo okrasila takoj po Miklavžu in začela uživati pravo praznično vzdušje, potem pa jo ponavadi šele kakšen teden pred Božičem. Umetna je in prav majhna, naravne smrekce se mi smilijo vsaj od tiste srce parajoče Andersenove pravljice o božični smrečici, smrk. Ok, sedaj obstaja tudi ena super stvar -  Zeleno drevo: smreko ti v loncu pripeljejo domov, nato pa jo po praznikih odpeljejo, živo in celo (če ste jo kaj zalivali)! How cool is that? Ko bom velika in bogata (in bo takšno tudi moje stanovanje), bom definitivno uporabila zeleno drevo, za zdaj pa bom pač zadovoljna z malo plastično smrečico.

Naslednje eko vprašanje , ki se mi postavlja, so okraski. Lansko leto sem jih kupila v Merkurju, ker nisem imela ne časa ne energije ne idej, letos pa nisem hotela, da bi bila smrečica čisto enaka. Ampak kupovati vsako leto nove okraske iz umetnih mas? Brr:) Zato sem se lotila nostalgičnih okraskov iz slanega testa, kakršnih se spomnim iz otroštva. Gotovo pa je k odločitvi prispevala tudi kakšna Katjina objava.

Imela sem samo grobo sol, pa sem jo uporabila, misleč, da se bodo kristalčki lepo obnašali in celo odsevali svetlobo. Pa ni bilo tako, poleg tega je bilo okraske težje mesiti in oblikovati. No, če se boste lotevali tehle slanih okraskov, vam priporočam, da posežete po karseda fino mleti soli, kristalčke grobe soli pa vtisnite v testo naknadno.


Recept za okraske iz slanega testa

2 skodelici bele moke
1 skodelica soli
pol skodelice vode

Iz sestavin zamesiš testo, morda bo treba dodati več vode, vendar je bolje začeti z manj vode in jo postopoma dodajati, kot dodajati kupe moke. Testo razvaljaš in izrežeš v želene oblike s piškotnimi modelčki. V okraske narediš luknjice s pomočjo zobotrebca. Pečeš/sušiš pri 150°C kakšno uro in pol, tu in tam preveriš, če dobivajo barvo (ne bi je smeli). Ko se ohladijo, skozi luknjice napelješ bel cvirn in obesiš na drevce.

Katja jih je recimo tudi pobarvala, nekateri sestavinam dodajo tudi cimet (za barvo in vonj), takšne okraske pa lahko uporabiš tudi kot name-tage na darilih ali slavnostnem pogrinjku.


You Might Also Like

4 komentarji

  1. Hihi, ne boš verjela, tudi jaz sem hotela post o tem napisat....:) Sem delala zvezdice iz slanega testa, včeraj vse res lepo postavila... danes zjutraj pa totalno razdejanje, moji mačkonarji so si privoščili nočni žur. Še eno vejo smrekce so odnesli na sredo dnevne...ah ja..

    Post je pa zelo šikan, všeč mi je! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala! Jaz bi bila prav vesela tvojega posta, si kar predstavljam, kako fine fotke bi naredila, če ne bi imela mačkonarjev:) lahko pa njihove fotke objaviš namesto tega:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ni mi jasno zakaj narediti iz slanega testa, ki ni ravno za v usta...a ni bolje iz slastnega piškotnega? No, vprašanje, če bi dekoracija zdržala prav dolgo...vsekakor nič onesnaževanja, nič spravljanja okraskov za drugo zimo...mljac!

    OdgovoriIzbriši
  4. No, anonimni, na svoje vprašanje ste odgovorili že sami - ker je slano bolj obstojno (ne le zato, ker ni užitno, ampak tudi, ker ni krhko, kot piškoti običajno so). Pa tudi bolj beli so tile okraski od običajnih piškotov. Skratka, slani keksi so čisto nekaj drugega od sladkih. Tako kot če bi se odločala, ali krasiti z rdečimi ali z modrimi kroglami, kajne?

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe