Kari s čičeriko

21:36

Kari s čičeriko.

Nekoč sem mislila, da je kari tisto, kar vsebuje curry prah (kar tisti od Droge), potem, da je to vsaka jed, ki vsebuje curry pasto in kokosovo mleko, sedaj pa vem, da tudi to ni potrebno. Da je nekaj kari, mora samo vsebovati eno mešanico začimb, med katerimi naj bo tudi čili ali kajenski poper. Kar se ostalega tiče, pa je lahko zelenjavni ali s čimer koli drugim, "tekoč" ali "suh" ...

Čičerikin karije zelo enostaven za pripravo. Še posebej, če imate pri roki že skuhano čičeriko ali celo "čičeriko za nujne primere", torej tako v konzervi:) Tale je prav dobra (hm, celo boljša od marsikatere, ki jo po noči namakanja in dveh urah kuhanja pripraviš doma...). In vse ostale sestavine so tako enostavne, da vam najverjetneje ne bo treba niti do trgovine. V receptu, ki sem ga našla v živo zeleni knjigi Vegetarijanske jedi: Recepti, ki se jim ni moč upreti, je po defoltu uporabljeno rastlinsko olje, a sem ga poskusila tudi z bio maslom, in je bil še bolj okusen. Po želji torej.




Kari s čičeriko


(za 2 osebi)
konzerva čičerike
1 krompir
3 JŽ bio masla/kokosovega ali oljčnega olja
1 čebula
1 čž naribanega ingverja
1/2 ČŽ orientalske kumine
1/2 ČŽ mletega koriandra
2 stroka česna, stisnjena ali nasekljana
1 feferon (lahko tudi vložen)
čili/kajenski poper po okusu
sol
1 dcl vode
limonini krhlji in svež koriander/peteršilj


Krompir narežeš na kocke.

Čičeriko odcediš in spereš pod tekočo vodo.

Čebulo olupiš in narežeš na obroče ali krhlje, popražiš na maslu ali olju. Soliš.

Zmanjšaš ogenj, dodaš začimbe in malo popražiš.

Doliješ vodo, dodaš na kocke narezan krompir in čičeriko, pokriješ in kuhaš dokler se krompir ne zmehča (kakih 7 minut). Vmes večkrat preveriš, če ni slučajno vsa voda povrela in jo po potrebi doliješ. Poskusiš, in po okusu dosoliš.

Po želji čičerikin kari pokapaš z limonovim sokom in okrasiš z listi koriandra. Meni je boljši brez limone, koriandrovih listov (za razliko od semen) pa sploh ne maram, zato sem raje uporabila peteršilj. Postrežeš s krhlji limone in (ponavadi) z rižem kot prilogo. Midva sva imela za prilogo precej neortodoksne koroške ajdove povitnike, super pašejo:)




You Might Also Like

6 komentarji

  1. Kaj pa recept za ajdove povitnike? :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Very nice ;) Jaz pa OBOŽUJEM koriander, svež še bolj kot semena :D Je pa res, da imam malo raje "tamokre" karije, da lahko kak naan not namakam ... mmMMMMmmm lačnaaaaaaa

    OdgovoriIzbriši
  3. Ajdovi povitniki pridejo, upam, da mi ratajo, ko končno zberem pogum in si vzamem čas. ;)

    Ne vem, zakaj me koriandrovi listi ne prepričajo. Tako kot me tudi koromač ne, brr. Malo je teh stvari, ki jih ne maram, ampak so, tudi zame so:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Tole s čičeriko zveni in zgleda okusno! Sprobamo! Povitniki pa... če ni prehuda mojstrovina... Sporoči, kako ti bo šlo:)

    OdgovoriIzbriši
  5. jaz sem ostala pri tisti drugi razlagi, da je curry tisto kar vsebuje curry pasto in kokosovo mleko. Tako da si mi malo razširila obzorja. Sicer pa tudi jaz obožujem "tamokre" karije, samo zadnje čase imam smolo z njimi.
    Koriandrovih listov tudi jaz ne maram preveč, majo nek zlo agresiven vonj. V juhce jih sicer dodajam ampak svež mi je premočen.
    Koromač je pa poleg paradižnika ena mojih najljubših zelenjav. kako smo si različne :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Probala. Kkao simpl recept, pa kako uglašena kombinacija. Kokr ne zgleda, ampka pravo presenečenj. Hvala!!!

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe