Ful preprosta poletna solata s kuskusom

11:30

_MG_8691
Solata s poletno zelenjavo in kuskusom.


En del poletja sem preživela na Koroškem, en del v Istri in sedaj zadnjega preživljam v novem domu, na Zaplani. Povsod je suša, ampak to kar je v Istri ... je res hudo ... že ko sem bila dol, so začeli z redukcijami vode (na Hrvaškem prej kot v Sloveniji). Kmetje so obupani. Moji starši rahlo apokaliptično razpoloženi. Mene pa je tudi vse bolj grabila depresija, predvsem, ko so velik del dneva nad nami viseli deževnim enaki oblaki, dežja pa od nikoder, potem pa je zapihala burja in še dodatno sušila že tako presušeno zemljo in rastline. Poleg tega imam občutek, da tudi ljudje potrebujemo dež, in to najprej psihično (že preden nam dejansko zmanjka vode; saj poznate ljudi, ki so zaradi pomanjkanja sonca žalostni? No, tudi pomanjkanje dežja vpliva na duševnost, vsaj jaz tako občutim.)


_MG_8677


_MG_8674


Še pred redukcijami sem se (tudi na mamino pobudo) začela zavedati, kje vse se da prišparati z vodo. In da bi morali zavzemati za sisteme, ki sami reciklirajo vodo v gospodinjstvu. Jaz sem tako recimo vodo, ki je ostala od kopanja Lile, uporabila za zalivanje sadnih dreves okoli hiše (uporabljam seveda naravno, zelo blago milo in še tega zelo malo in ne vsakič), vodo od zadnjega izpiranja pralnega stroja prav tako, tisto prejšnjo pa za izplakovanje wc školjke (za vsako izplakovanje naj bi se iztočilo 8 litrov pitne vode, če imam prave podatke), z vodo od pranja zelenjave in posode z naravnim, eko detergentom (menda ga itak lahko celo spiješ) smo prav  tako zalivali rastline ... Skratka, načinov za šparanje z vodo je ogromno in še se jih lahko spomnim.

Ko so bile uvedene redukcije, je bilo treba nehati zalivati vrt (in hvala bogu tudi grozna, grozna, nesmiselna, hinavska, absolutno neavtohtona golf igrišča, sicer primerna le za oceansko podnebje, pha). A tudi pred tem je bila zelenjava na vrtu mojih staršev čisto drobčkena. Kljub temu oziroma ravno zato pa izredno polna okusa. Zato je bila tale kuskusova solata res eno veselje, tudi za pojest, ne le za pogledat. Če imate kaj okusne poletne zelenjave pa nič kaj veliko volje za kuho, vam priporočam tole. Količino sestavin pa kar po lastni pameti prilagodite, jaz jih zapisujem zelo na pamet ...

_MG_8679

(Veganska) poletna solata s kuskusom

bučka
jajčevec (ali več manjših)
paprika
kakih 250 g češnjevcev
majhne kumare (tiste za vlaganje, so bolj polnega okusa)
200 g kuskusa (50 g na osebo)
črne olive
olivno olje
sol
(sveža) bazilika

_MG_8685Kuskus pripraviš po navodilih na vrečki (ponavadi to pomeni preliješ z vrelo osoljeno vodo in pustiš pokritega stati nekaj minut).

Jajčevec (ali jajčevce) narežeš na kolute (po potrebi te narežeš na še manjše koščke), posoliš in počakaš kakih 20 minut, da se izloči voda in grenke snovi. Popečeš na olivnem olju.

Bučko narežeš na primerno majhne koščke, prav tako papriko in kumare.

Črne olive razkoščičiš in narežeš oziroma "obrežeš" od koščice.

Vse skupaj zmešaš, začiniš z olivnim oljem, baziliko in soliš po okusu. Ne skopariš, pa ne bo treba nobenega sira (ki je ponavadi v tovrstnih solatah) dodajat:)



PS: Kako pa vi šparate z vodo? Ali se vas suša še ni dotaknila? Mimogrede, če ste razpoloženi za kaj (post)apokaliptičnega, si poglejte When the Wind Blows. Sicer o radiaciji, ne o suši, ampak se je dobro spomniti (čeprav si mislim, da se tistih, ki so najbolj "nevarni", to itak ne bi dotaknilo).

You Might Also Like

6 komentarji

  1. kar se dogaja letos je res groza. pri nas je nazadnje padal dež 4. julija, kmetje pravijo, da ni bilo pravega dežja že od oktobra. vsakič, ko pridem domov je trava vsakič bolj rumena. in šparamo ful in težimo ful. in ne jemo fižola, ker ga zaradi suše sploh ni.
    so mi pa tele solate najboljše! če je zraven kumara ali bazilika.. sem kot na morju!

    OdgovoriIzbriši
  2. fincena solata, kuskus imam rada, kadar je v družbi z šarp zelenjavo (drugače je ke nekaj:)) in danes sem dobila v dar najmanjše in najbolj slastne slive ever. vse je za nekaj dobro oz. tako pač je---in je bilo.
    čisto mičkeni smo.

    OdgovoriIzbriši
  3. Jaz sem pred časom računala koliko vode bi porabili, če bi potegnili vodo samo vsakič drugič ko bi šli lulati. Ogromno.

    Solate je videti odlična.

    OdgovoriIzbriši
  4. Super solata. Take imam rada, hitro se narejene, zdrave in okusne.
    Se strinjam, da dež potrebujemo, ne samo za zemljo, ampak tudi za dušo.... da se "napijemo"...Tudi moja zelenjavca je letos res majhna, ampak kot praviš, tudi zelo okusna. Zelišča na vrtu mi je pa čisto pobralo. Samo rožmarin se bohoti.

    OdgovoriIzbriši
  5. Se mi zdi, da imamo na Koroškem kar srečo letos, smo imeli poleti kar nekaj deževnih dnevov - seveda je premalo, je pa bolje kot v drugih delih Slovenije.
    Pri nas doma imamo cisterno, v katero se zbira voda iz strehe in z njo zalivamo vrt, rože.. Vodo, ki jo uporabljam za pranje zelenjave pa tudi sama uporabim za zalivanje vrta.
    Če bi vsak naredil nekaj za ''šparanje'' vode bi bilo ogromno. Ne pa da grem zadnjič po ulici in vidim, kako zalivajo zelenico :S

    OdgovoriIzbriši
  6. Meni je "vreme včasih lepo, ko dežuje in pada voda z oblakov..." Po takšnem poletju pa vse hrepeni po vodi... Šeruga me je pred leti spodbudil k varčnosti z vodo, češ pri umivanju zob zapri vodo ipd.
    Njami solata!!!!
    Ste pa imeli pestro poletje!!! Prijetne in cartljive dni!!!!

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe