Recenzija The Green Kitchen + burgundska obara z rdečo peso

08:30



David Frenkiel in Luise Vindahl sta ustvarjalca bloga Green Kitchen Stories, ki trenutno doživlja velikanski uspeh v svetu kuharskih blogov, pobira priznanja, nagrade in žanje občudovanje na vseh koncih. Najprej očara sam blog, ki je krasno oblikovan in poln sočno barvitih fotk, potem elegantna aplikacija za iPhone, sedaj pa še zajetna kuharska knjiga The Green Kitchen, ki v podnaslovu obljublja: Delicious and Healthy Vegetarian Recipes for Every Day. In obljubo avtorja držita, recepti so res dovolj preprosti, izvedljivi in tudi niso polni čudnih sestavin (moram pa priznat, da pasijonke recimo nisem našla na tržnici, ampak mogoče sem jo pa sploh iskala na napačnem koncu ali v napačnem letnem času, ker v resnici ne vem, kaj to sploh je;) Pa vi?).

Naslovna fotka obljublja veliko zelenjave in barvitosti, in tudi to drži, fotografije v knjigi so več kot okusne, čeprav moram priznati, da so mi tiste z bloga ponavadi še ljubše, ker imajo več zgodbe. Vsekakor pa fotke kar dobro predstavijo končni rezultat - jed. Aja, nekaj fotografij pa prikazuje tudi njihovo življenje, na njih seveda žari mala Elsa, tako da moram reči, da je to en prav prikupen dodatek h knjigi.

Na začetku knjige je nekaj splošnih priporočil za kuhanje nekaterih osnovnih jedi, kar jaz običajno preskočim (mogoče pa bi se lahko kaj pametnega naučila? no, meni se mudi k pravim receptom;)), na koncu pa je prijetno stvarno kazalo ali kako se temu reče. Recept podobno kot na blogu tudi v knjigi pospremita z malce predzgodbe, pri čemer se izmenjujeta, kar je prav simpatično.



Po duhu kuhinje in dizajnu knjige me The Green Kitchen spominja na mojo sicer (še vedno!) najljubšo knjigo, Super Natural Everyday. Moram priznati, da je lažje kuhati po GKS (ker imam nekako vse sestavine ponavadi pri roki), po drugi strani pa moram priznati tudi, da sem nad recepti GKS manj navdušena (Heidi Swanson je pač nenadkriljiva konkurenca, to sploh ni kritika zelo mladih kuharjev, Davida in Luise). Je pa tudi res, da morda še nisem začela preizkušati najbolj navdušujočih receptov:) Do sedaj sem pripravila: danski rženi kruh, pizzo s testom iz cvetače, čičerikine palačinke z raito in zelenjem, bučkine testenine in lečine kroglice, bučkine zvitke z rikoto, čokoladno torta z rdečo peso, zamrznjeno jagodno torto z dnom iz sončničnih semen in peso po burgundsko. Slednja naju je (še posebej zahtevnega jedca T.) najbolj navdušila, zato tudi delim recept z vami.

 Burgundska obara z rdečo peso

Recept je Davidova in Luisina predelava slovite boeuf à la Bourguignonne (govedina po burgundsko) Julie Child. Čisto majčkeno sem ga spremenila tudi jaz, ker nisem imela vsega doma, oz. sem uporabila bio maslo namesto olivnega olja, ker se mi to zdi bolj francosko, in zakaj pa ne. ;)

(za dva)
1 JŽ masla (ali olivnega olja)
1 majhna čebula, nasekljana
2 stroka česna, nasekljana
3 korenčki, narezani na večje kose
3 rdeče pese, narezane na večje kose
2 lovorjeva lista
2 ščepca timijana
sol, poper
1 JŽ paradižnikove paste
125 ml rdečega vina (jaz sem uporabila kar refošk, ki je bil pri roki)
250 ml juhe

200 g zelene leče
ščep soli

1 JŽ masla (ali olivnega olja)
okoli 200 g gob (jaz sem uporabila malo svežih in nekaj konzerviranih šampinjonov, sicer se v BB uporabljajo kostanjevke), narezanih na rezine ali četrtine, če so manjše
4-5 biserne čebulice/šalotke/na četrtine narezana majhna čebula (jaz sem uporabila slednje)
1 ČŽ koruznega škroba/arowroot (po želji), razmešanega v malo vode (žlica)



V velikem (po možnosti litoželeznem) loncu segreješ maslo oz. olje, nanj vržeš čebulo in česen in pražiš, da se zmehča. Potem na to vržeš peso, korenček, lovor in timijan, pa soliš in popraš po okusu (oz. na oko). To cmariš kakih 5 minut, tu in tam premešaš.

Dodaj v vinu razmešano paradižnikovo pasto, zalij z zelenjavno juho. Kuhaj 20 minut na malem ognju.

Medtem skuhaš še zeleno (francosko) lečo. Najprej jo zavreš, odliješ in dodaš novo vodo, kuhaš skoraj do mehkega (cca. 15-20 minut), potem soliš, še par minut kuhaš in odliješ vodo. Daš na stran.

V ponvi segreješ maslo/olje, nanj vržeš čebulice oz. razčetverjeno čebulo in narezane gobe. Pražiš, dokler gobe ne porjavijo. Soliš in popraš po okusu. Vmešaš v obaro.

Poskusiš obaro in dodaš še vina, začimb, soli ... Dodaš lečo (ali pa jo dodaš v krožnike tik preden naložiš vanje obaro). Če si res fensi, pred postrežbo iz obare pobereš lovorjeve liste, če ne pa nanje zgolj opozoriš ostale jedce;)





You Might Also Like

17 komentarji

  1. Zulejka, vedno prepričljivo in vabljivo!
    Se mi zdi,da ta jed takooo mikavno diši in je... najmi, seveda! Kmalu preizkusim!
    Hvalaaaaaaa!
    Pozdravček!

    OdgovoriIzbriši
  2. Videti je prav slastno in tole bo prav gotovo treba poskusiti. kar se pasijonke tiče, mislim, da zdajle ni še sezona, kaj več pa tule
    http://druzina.enaa.com/Dom/Vrt-in-domace-rastline/Pasijonka-rastlina-s-skrivnostno-lepim-cvetom-in-cudezno-okusnim-plodom.html

    OdgovoriIzbriši
  3. Pasionko imajo včasih v Elecrerc-u, tam pri eksotičnih vrstah sadja. Drugače pa jo je veliko tudi v Isti.
    Lep zapis, dober recpet, pa kul krožnik.

    OdgovoriIzbriši
  4. Zelo zanimiv recept in čudovite fotografije.
    Gobice daš najbrž v obaro, tako kot lečo? Še imam nekaj lanske pese v zemljanki, ni dvakrat za reči, da se ne lotim tega luštnega recepta.

    Hvala za povezavo do GKS, krasen blog, je že na spisku rednega branja :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Huh, ja, tako je. Bom popravila, hvala za opozorilo:)

      Izbriši
  5. Hvala za ta recept. Pri nas obožujemo peso in vedno iščem nove recepte. Ta se slisi kar obetavno. Zanima pa me, s čim bi v tem receptu nadomestila gobice, saj pri nas ne grejo ravno skozi... :-/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uf, ne vem, s čim bi jih lahko nadomestila. Kar tako na blef: mogoče popražen melancan?

      Izbriši
  6. Odličen zapis in privlačen recept!

    OdgovoriIzbriši
  7. Super! Sem zadnjič zopet gledala film Julie & Julia in cedila sline, ko je Julie tako zagreto govorila o boeuf à la Bourguignonne. In ker jaz nimam (še) tako razvitega smisla za kuhanje, mi ni bilo čisto jasno, kako bi jaz to izpeljala v vegi varianti. No, in, voila, recept na Uglašeni kuhinji! Kje pa drugje ;) Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ko sem jaz gledala film, sem razmišljala, da bi dala sejtan not, pa mislim, da sem še nekje to videla. Amapk varianta s peso je najbrž še boljša:) Čeprav bom najbrž kdaj poskusila tudi s sejtanom.

      Izbriši
  8. Odgovori
    1. Hvala. Čeprav pohvala gre seveda bolj Davidu in Luise, kajne?;)

      Izbriši
  9. Odlične pasijonke prodaja tudi Sadni vrt v Mengešu, enkrat sem jo zasledila v Merkatorju v Maxi marketu, sicer pa je bolj redko na trgovinskih policah.

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe