Najlepša darila za kuharske navdušence

12:04


Keramične skodelice za kavo Aleša Gregla. (http://www.pinterest.com/japreva/ales-gregl/)

Tule so darila za kuhinjske škrate, torej navdušence nad kuharijo. To morda ni vaša teta, ki je že večkrat namignila, da si želi kuhinjskega škrata, da bi kuhal namesto nje in zato ji, prosim, ne kupujte delovnih pripomočkov (kako bi se počutili, če bi vam nekdo od bližnjih kupil, ne vem, tri fascikle?), je pa to mogoče vaša sestrična, ki vsak vikend speče torto, jo poslika in objavi na facebooku. Ona bo res vesela funky digitalne tehtnice, s katero bo končno lahko natančno odmerila moko za florentince, ali lepih desertnih krožničkov. (Tisti teti pa raje kupite ljubezenski roman, ob katerem bo pozabila, kaj je skuhala za kosilo.)

Dobro, zdaj ko vemo, komu, se lahko posvetimo še vprašanju, kaj. Lahko bi pisala o kuhinjskih aparatih od Gorenja, na primer, ampak recimo, da me to zanima malo manj (in res ne rabijo še neplačane reklame). Zato se bom raje posvetila ustvarjalkam in ustvarjalcem, ki izdelujejo in kreirajo res hude stvari za v kuhinjo in se jih ne bi branil noben pravi kuhinjski škrat. (Če imate boljši predlog poimenovanja, prosim kar na dan z njim!).

Servirne deske za nostalgijo

Servirne deske. (http://tejaideja.com/servirne-deske/)

Za seksi in nostalgične zajtrke - servirne deske TejaIdeja. "Servirne deske so primerne za strežbo in dekoracijo, manj primerne za podstavljanje vegaste mize in neprimerne za pranje v pomivalnem stroju. Izdelane so v Ljubljani iz kompaktne plošče in so pobarvane z neškodljivimi vodoodpornimi akrilnimi barvami," piše na Tejini strani. A niso nostalgično lepe? Sploh s svojimi imeni, Kolezija (na sliki), Rdeča,bela, plava, Proletarci vseh dežel, Jahorina...

Najbolj quirky porcelan


Darcy. (http://www.etsy.com/shop/PolonaPolona)
Ok, kako se reče quirky porcelan? Prešerna, Cankarja in Ribano gotovo že vsi poznate, mene pa prevzema večni ideal moške lepote, galantnosti in premožnosti, nesmrtni spodobni prednik Dona Draperja, Mister Darcy. Za jutranjo kavo, high tea ali vodo ob treh ponoči, Darcy to the rescue. Kupite pri Polonipoloni.


Najlepši koledar za v kuhinjo


Koledar s hrano (https://www.facebook.com/Metamundus)

Meta Wraber naslika zelenjavo in drugo hrano kot bi imela višji, globlji, skoraj spiritualen pomen. In kdo si ne bi želel poduhovljene, še-lepše-kot-v-resnici, zelenjave v svoji kuhinji? To te zagotovo spodbudi k bolj zdravemu kuhanju ... In razveseli vsakič, ko pogledaš "katerega smo".


Retro šik in čisto posebne kuhinjske krpe 


Kuhinjska krpa (http://blog.ninaurh.com/).
Nina je letos oblikovala ne le koledarček, ampak še en kup zanimivih "stvari za imet" in uporabljat. Najbolj kuhinjska med njimi je najbrž kuhinjska krpa (oz. dve, pač v različnih barvah), čeprav totke za na tržnico in sadne nalepke za na steno ne zaostajajo veliko. Ta vzorec me spominja na stvari, ki jih je imela v kuhinji moja babica. V tako krpo najbrž ne bi brisala posode, hm, ampak bi jo najbrž uporabila kot prtiček pod skledo s sadjem ali kaj podobnega.


Slovenska keramika

Ne vem, mogoče je povsod tako, ampak se mi zdi, da je Sloveniji res precej lončarjev (ljudi, ki delajo keramične izdelke), katerih izdelki si zaslužijo vso občudovanje. Recimo šalčke z naslovne slike, ki jih izdeluje Aleš Gregl (družinski prijatelj, pravzaprav, zato ima moja mama res precej njegovih šalčk, in ko grem na obisk "domov", si z veseljem in pozorno izberem, iz katere bom kavo pila tokrat. Se mi zdi, da bi hobiti pili iz takih zemeljskih skodelic, tako prijetnih za roko.

Anja Slapničar (http://anjaslapnicar.blogspot.com/)
Potem so tu še bolj vilinske šalčke Anje Slapničar (I mean, listki kot podstavki za skodelico? How adorable is that?). In sicer značilno pisane, polne dobre volje in igrive, na sliki (spodaj) pa bolj elegantne enobarvne, skodelice in skodele Karla in Marte Pavlinc, ki jih lahko najdete v marsikateri prodajalni po vseh Sloveniji (npr. Galeriji Mak ali Trgovini Ika v Ljubljani).

Karel in Marta Pavlin (slika z: http://festivalloncarstvaradovljica.weebly.com/18-marta-in-karel-pavlinc.html)

Je tudi vas prevzela katera od stvari, ki so očarale mene? Imate v svoji kuhinji unikatne izdelke s potovanj oziroma izpod rok domačih obrtnikov-umetnikov ali raje vse kupite v Ikei?

You Might Also Like

13 komentarji

  1. Definitivno najbolj cenim dela pridnih rok slovenskih oblikovalcev, a so žal prevečkrat ali nedostopna ali se oglašujejo nekje, kjer je za mnoge spet predaleč/nedostopno ali pa so predragi. In potem gremo v Ikeo in smo veseli, če kakšen kozarec ali šalčka ostanejo celi vsaj nekaj časa...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaz grem tudi z veseljem v Ikeo in marsikaj kupim, ampak za začimbo pa rada dodam še kaj ustvarjenega v Sloveniji;) Mislim, da niso precenjena dela, je pa v trgovinah pogosto ZELO visoka marža, tako da se pogosto splača kupiti direkt od ustvarjalca, če imaš to možnost.

      Izbriši
  2. Same lepe stvari. Pri nas se Ikea meša z unikati domačih in tujih umetnikov. Kaj pa tu in tam naredimo celo sami. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kot tudi pri nas;) sama pa nisem kaj prida naredila, čeprav večkrat sanjarim o tem (sploh tekstilnih zadevah)

      Izbriši
  3. Zanimivi in lepi izdelki. Dokler ne bomo na svojem, bo to še počakalo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Želim vam, da boste kmalu:) jaz sem z zbiranjem "dote" začela že v študentskih letih, je pa pomagalo, da sem zaradi svoje družine obkrožena z rokodelci in umetniki (zdaj se sliši, kot da imam na kupe unikatov, ampak to pa spet ni res. Če si nekaj želiš, zna to včasih priti do tebe, če komu poveš;))

      Izbriši
  4. Res same lepe stvari. Moja kuhinja je mešanica Ikee in naših umetnikov. Polonine šalčke, pa Dan-ova keramika... Na Artishu me vsak mesec kaj premami, iz Ike tudi nikoli ne grem praznih rok. Ah ja, to je prav hrana za dušo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni se tudi tako dogaja, ampak ker imam mini kuhinjo, nimam več kam dajat stvari (pa tako bi imela še par lepih šalc .... :))

      Izbriši
  5. Vsaka tvoja objava, Zulejka, je ne le koristna in 'okusna', temveč tudi zelo všečna na pogled. Tale še posebej. Naj obkroži svet!
    Vse dobro želim tebi in tvoji družinici!

    OdgovoriIzbriši
  6. Imam dokaj malo teh "razvad", ampak tisto zelo premišljeno - ščepec skandinavskega oblikovanja, en vintage retro Rosenthal čajni servis (darilo prijateljice ob vselitvi), dve skodelici Nike Stupica, nekaj malega angleškega porcelana in konec.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lepo, da imaš mero. Jaz imam zaenkrat samo vsiljeno - tj. premalo prostora;) (in seveda ne ravno velik budget) Občudujem ljudi, ki si znajo izbrati par stvari, pa teh odličnih, jaz sem tak hrček in bi imela vse, ne morem se odločit za samo en stil ...

      Izbriši
  7. Jaz sem začetne zadeve kupila v ikeji, zdaj pa že vrsto let zbiram lepote naših ustvarjalcev (in tujih in po boljšjakih ...). Tudi jaz bi imela 'vse'. Pač ogromno stvari mi je nadluškanih. In zdaj sem sama sebi postavila eno omejitev. Na vsakem artmarketu, bolšjaku, božičnem sejmu in podobnih zadevah (ki so hrana za mojo dušo), si smem kupit samo eno (1) stvar. Noo, če je kej RES hudo dobrega, potem naredim tudi mini izjemo ;)
    Od zgornjega seznama bi pa jaz, prosim, od Anje Slapničar skodelico. Ker je res lepa. In enega Darcy-ja. Ker je Darcy :)

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe