Shizma

12:23

Morda ste opazili, da je moj blogerski mojo upadel. Za to obstaja več razlogov, nekateri so zelo osebne in prehodne narave, nekateri objektivni, obstaja pa tudi ideološki, o katerem mi je bilo pravzaprav najtežje govoriti, zato nisem. Ampak po zadnji debati v eni od veganskih-vegetarijanskih skupin na Facebooku, imam vsega dovolj in bom z vami delila, kar me muči. Kdo ve, mogoče pa bom po tem spet našla veselje do bloganja?

V sedanji družbi obstaja miljavžent prehranskih teorij, na kupe "tihih ubijalcev" in morda še več "superhran". In čeprav se prvim izogibam in druge zmerno uporabljam, se mi vsa ta norija okoli hrane vse bolj upira. Najprej zato, ker se mi zdi nemogoče v vsej tej poplavi odločiti za eno (ker obstaja občutek, da se je treba, še posebej kot food-blogger), ker je treba pretehtati ogromno količino informacij, tehtnost virov teh informacij .... in kot da to ne bi bilo dovolj, lahko vedno najdeš nasprotno teorijo. Če se ozrem samo na tisto, kar imam v bližini: veganstvo. Na eni strani Kitajska študija, na drugi The Vegetarian Myth. Ali pač veganstvo in presnojedstvo, ki navdih iščeta pri primatih in na drugi strani paleo dieta, ki se zgleduje po praljudeh. Dve kolegici, ki sta po prekinitvi z vegetarijanstvom videti precej bolj zdravi, več njih, ki trdijo, da imajo ob izključno rastlinski hrani veliko več energije. Ena punca, ki je veliko mesa in ima premalo vitamina B12 in konstanten primanjkljaj železa, ena, ki je po štirih mesecih veganstva menda potrebovala injekcijo vitamina B12 in na drugi strani vegani, ki jim nič ne manjka in tečejo ultramaratone. Na eni strani kolega, ki po paleo dieti zgleda deset let mlajši (in ene toliko kil lažji), na drugi mlada vegančica, ki se hrani v glavnem samo bio, pa jo vse boli. Kar se mene tiče, je veganstvo z etičnega vidika seveda najbolj sprejemljiva odločitev, za zdravstveni pa nisem tako prepričana (kot tudi o nobeni drugi prehrambeni ideologiji nisem, da ne bo pomote).

Etična superiornost, ki pride z vegansko ideologijo, je pri nekaterih naravnost fanatična. Če uporabim svetopisemsko podobo, nekateri hodijo naokoli z vrečo kamnov in samo čakajo, kdaj bodo lahko vrgli tisti prvi kamen. Ker so brez greha, jasno. Kot da ni že metanje kamnov greh, če se gremo etiko. Vsi, ki ne dosegamo etičnih standardov ekskluzivnega veganstva, smo enako slabi ljudje, v očeh teh fanatičnih oseb. (Naj tu poudarim, da ne mislim, da je večina veganov takih, ampak da nekaj fanatikov zelo izstopa in meče veliko senco.)

Zato nisem veganka (če je to za koga šok, mu priporočam, da si v bodoče na vsakem naslednjem blogu prebere takozvani "about me page"). In zaradi zloglasnega razloga komoditete. V vsej zmedi z ideologijo in fanatizmi, ki jih preziram iz dna duše, se držim zelo ohlapnega mota: Eat food. Not too much. Mostly plants. (Srednja zadeva mi gre zaenkrat najtežje od rok;))

In zato bom opustila vse oznake. Na mojih receptih ne bo več pisalo veganski, presni, celo vegetarijanski ne. To bo za nekatere otežilo iskanje ne vem, veganske lazanje, a morda pa bom komu na tak način podtaknila rastlinski recept, ki mu bo spremenil življenje:)

Verjamem, da bo nekaj bralcev po temle zapisu za zmeraj zapustilo moj blog. Vso srečo v življenju vam želim. Upam, da ostanete zdravi in najdete duševni mir.

Tisti, ki želite ostati, hvala. Upam, da bomo še kaj dobrega skuhali.

You Might Also Like

61 komentarji

  1. Misliš, da bi kdo zaradi tega zapustil tvoj blog?
    Hm, je, verjetno imaš prav, poznam nekaj fanatikov...
    Jaz te ne bom zapustila :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Zulejka, kapo dol! Mislim, da si morala zbrati kar nekaj poguma, da si tole objavila...
    Meni si pa zdaj samo še bolj všeč, cenim takšne iskrene ljudi!


    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za spodbudne besede, Anita. Res je, najprej sem imela zmedo v glavi, potem sem zbirala pogum, nato pa mi je prekipelo. Vaši pozitivni komentarji mi ogromno pomenijo!

      Izbriši
  3. Ja, iz istega razloga, svojih recepov ne označujem, razen presnih, ki so res drugačni. Včasih vmes omenim, da je veganska jed, še raje pa rečem brez mlečnih beljakovin in jajc, ali kaj takega. Vsako označevanje pelje v ločevanje.Nas samih. Spletne borbe, napadi in izločevanja iz skupin so mi poznani. Zato sama ne debatiram na tak način. Bi se pa z veseljem pogovarjala s tabo, iz oči v oči. Pa to sem najbrž že rekla. Vsekakor ostajam s teboj.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaz sem jih označevala, da so jih ljudje lažje našli. Mogoče bom zdaj samo še kje omenila, kot praviš ti, ne pa v naslovu. Nenazadnje je cilj hoditi čim lažje po tem svetu, z lahnimi stopinjami, ali kako naj rečem, ne pa sveta vojna. Vsaj zame.

      Izbriši
  4. fina hrana je enostavno fina hrana. če zadovolji vse naše potrebe, tako telesne kot duševne je ravnovesju zadoščeno. ahh, ne se sekirat zardi fanatikov, taki so obsedeni v vsaki zadevščini ne samo pri hrani in dokler me pustijo na miru imajo moj žegenj in naše poti se ne srečajo. fajn blog imaš in kaj boš v naslovu recepta napisala je čsito vseeno. vsaj meni. poljubček!

    OdgovoriIzbriši
  5. Respect!


    Po tihem sem se ze malce bala zate, da si skrenila iz poti, vesela sem, da ni temu tako.
    Ostajam s teboj.
    Alenka

    OdgovoriIzbriši
  6. Pogrešala sem te in sem vesela, da si se vrnila! Veliko napisanega (če ne kar vse) je del mene. Delim mnenje. Ekstremni principi že na splošno niso dobri za življenje. Pretiravanja v športu, hrani, čistoči, delu...kjerkoli - se po navadi izkažejo za slabo. Upam, da te odslej pogosteje beremo in s tabo še kaj dobrega skuhamo;-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Oh, hvala za prijazne besede! Mislim, da so mi dale nekaj goriva za ustvarjanje!

      Izbriši
  7. Thumbs up! Pohvalno! Še eden, ki se bo z veseljem vračal na blog.

    OdgovoriIzbriši
  8. Oh, Zulejka, jasno, da bom tudi jaz s tabo! Sama vedno poberem z receptov, sestavine, ki mi ustrezajo, ki jih imam, včasih se držim čisto in povsem natančnih sestavin.
    Ja, res je ena velika zmeda glede prehranjevanja, a važno, da znotraj vsega mi ostanemo nezmedeni in svoji!
    Uživaj bližajočo se pomlad! Oglasi se s tvojimi specialitetami in... naj danes ščepec bolj tvoj dan, dan žena!
    Objemček!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za sončkasto energijo! 9. marec je bil super, upam, da tudi zate. Kmalu objavim kaj:)

      Izbriši
  9. Bravo! Upam, da kmalu spet kaj napišeš. Lepo "te je brati":)

    OdgovoriIzbriši
  10. Tudi jaz sem vesela, da si se spet javila in te razumem, kaj hočeš povedati. Sama se trudim jesti čimbolj vegansko, pri tem so mi v veliko ''pomoč'' tvoji recepti..
    Ampak ko prebiram kakšne debate po FBju, me prav zaboli.. Ker res marsikdo izpade kot kakšen fanatik..
    Tvoj blog je res krasen in objavljaj še naprej :)
    Hvala ti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala tebi! Mene tudi zaboli. Zdrav razum, pozitiven pristop in sočutje do vseh bitij - tudi ljudi. Vsi se trudimo po najboljših močeh v danem trenutku, ni res?

      Izbriši
  11. Mah ... zamahneš z roko in pišeš/kuhaš/ješ naprej. Meni se te oznake in ideologije tudi upirajo. Sama že odkar pomnim, jem hrano, ki je v glavnem rastlinskega izvora, ker mi tako paše. Ljudje te potem kar avtomatično popredalčkajo za vegetarijanca in so nato čisto presenečeni, ko slišijo, da ješ tudi meso, krvavice in podobne mesenosti. Seveda tega ne jem vsak dan, tudi nikomur ne razlagam kolikokrat je na mojem krožniku meso.
    Nobena skrajnost ni zdrava, pa naj gre za šport, vero, seks, ozko prehransko usmeritev ...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Skrajnosti niso le nezdrave, ampak te prikrajšajo za širino in pestrost življenja, kar je velika izguba, po mojem mnenju. Mogoče se ljudje tako oklepajo prehranskih ideologij, ker nimajo zaupanja v verske/duhovne in družbene, ampak tudi te so na ravno tako trhlih temeljih...

      Izbriši
  12. HB - da se nisi dala! Lepo te prosim, pusti druge. Sledi sebi. in BLOGAJ ;) Kdor pa je šel, si tak ne zasluži te brati ;)

    OdgovoriIzbriši
  13. Sama sicer ne znam tako lepo napisat, se pa strinjam s tvojim zapisom in razmišljanjem do zadnje besede. In ne grem nikamor, upam samo, da boš spet pogosteje kaj objavila

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Hvala. Tudi jaz upam in verjamem, da bom, po vseh vaših spodbudnih besedah.

      Izbriši
  14. Bravo punca! Čestitam in se strinjam s tabo in z zgornjimi komentarji. Kaj pa druge briga, kaj ti ješ, kako kuhaš, kaj objavljaš? Če delaš to z veseljem, če je dobro tebi in tvojim domačim, je to edino pomembno :) Vsak pa bere to kar mu je zanimivo in všečno... Ne sekiraj se, naj bo fanatik tisti, ki si bo paral živce, ti pa uživaj v tem kar ješ in kar delaš ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Že od nekdaj si preveč belim glavo s tem, kaj drugi mislijo in čutijo, in pol veselje kar naenkrat umanjka... Hvala.

      Izbriši
  15. Jaz sicer jem vse, ampak se trudim jesti zdravo.
    Pa sem bila v zadnjem času tudi precej zmedena, kaj zdravo je.
    Sploh ko sem prebrala Paleorecept. Po eni strani logično, ko bereš recepte povsem nelogično. Ne mi rečt, da so v pradavnini jedli meso trikrat na dan???
    Po drugi strani bi rada jedla čimmanj mesa, zaradi živali in zaradi načina vzreje.

    Brez skrbi, prav dosti se ti na obisku ne bo poznalo. Fanatikov je malo, škoda energije zaradi njih.

    Komaj čakamo na naslednje objave.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Anita. Vem, da je škoda energije, ampak nimam dovolj močnega ščita okoli sebe, da ne bi nekako vplivali name ... Se pa vse bolj opiram na zdrav razum in zmernost, tisočletja stara orodja modrosti:)

      Izbriši
    2. Tudi jaz sem se pred kratkim zapletla v neka blesava pregovarjanja z nekim kretenom na FB in sem si potem cele dneve belila glavo, kako naj mu razložim, da bo nek lahkoten komentar na rumeno temo narobe razumel, pa me je vsakič speljal s poti in sem se cele dneve sekirala in obremenjevala.
      Nato sem ga blokirala in zdaj živim srečno, ko niti ne vem kaj za ene neumnosti piše. ;)

      Izbriši
  16. Zulejka, sicer se strinjam z vsem napisanim, ampak jaz sem tvoje recepte vseeno videla zgolj in samo kot domače in zmerno zdrave ... Vse ostalo z veganskimi, vegetarijanskimi ipd. oznakami mi je bilo samo smernica, ali bo notri sir ali smetana ali pač ne. Vsekakor se mi zdi fajn blog, marsikaj od tvojih receptov sem že skuhala in upam, da bom še. Sploh sladkih stvari :D
    V glavnem, meni tale blog polepša dan (pa naj bo to dovolj povedno ...)

    OdgovoriIzbriši
  17. Super objava... Te nasprotja so pa samo dokaz, da smo si ljudje različni in da kar paše enemu, ne more tudi tisočim drugim. Vsak naj posluša sebe in je kar mu ugaja...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja! Ta različnost je sicer precej puzzling, ne moreš vsega lepo popredalčkat in si poenostavit življenja, ampak kaj čmo, tko je, zgleda;)

      Izbriši
  18. A ni zanimivo, da so ljudje, ki najbolj vpijejo proti nasilju, ponavadi najbolj nasilni.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vedno! Ker če razmišljaš o nasilju, imaš pač nasilje v glavi, in začneš tako delovati (v dobri veri). Sem precej prepričana, da je tako.

      Izbriši
  19. Hihihi, fino si se razpisala. Tudi jaz imam malček zmede v glavi zardi vse te poplave kaj je zdravo, vegi, pravilno ipd. In fine primere si opisala. Veliko zelo podobnih jih poznam tudi jaz. In ja, še zmeraj sem v fazi, da preveč zagreto zagovarjam svoje argumente, ko me kdo 'provocira' s svojimi argumenti za ali proti vegaterijastvu. Rada bi se umirila na tem področju. Vsak po svoje, kar mu ustreza in z zdravo mero razuma.
    PS: Itak, da še pridemo! ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nič hudega, če zagreto zagovarjaš argumente, še posebej, če si sprovocirana. Tudi jaz se odzovem precej ostro na vsako provokacijo (in ponavadi ljudje ostanejo brez besed, hihi), ampak upam si reči, da sama ne provociram in ne mečem kamnov na "grešnike", ker imam dovolj dela s samo sabo.

      Izbriši
  20. Palce gor za pogum! :-) Po mojih izkušnjah ljudem, ki druge zmerjajo zaradi hrane, nekaj manjka in si zato iščejo poti, da bi si naštrikali svetniški sij, potem pa z njim udrihali po vseh ostalih. BLJEK.
    Tako kot praviš oz. zadevo zgoraj naslikaš tudi sama, nas je veliko različnih tipov in tudi nismo vedno sposobni pravilno odločiti o hrani, ki bi nam ustrezala (moj mož se je po dolgih letih vegetarijanstva odločil, da rabi ribe in perutnino. Jaz jih ne in mi zadeve smrdijo :-), vseeno podpiram njegovo svobodo prehranjevanje do zadnjega diha (in luftam - še dobro, da ne mara česna :-), to bi bila smrt moje domače tolerance :-)).

    Tako kot tudi o večini vidikov življenja tudi o prehrani nimamo dovolj pojma - tega velikokrat nimajo niti strokovnjaki za prehrano. Torej gre pri zmerjanju soljudi zaradi hrane, ki jo jedo, prevečkrat za prehranjevalski fašizem.

    Pa folka, ki bo zapustil tvoj blog, ker nisi fundamentalistična, itak ne rabiš, ne da?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Aja, kolikor vem, so se tudi mesojedci zelo sposobni razburjati nad trpljenjem živali, ki jih jedo (vsaj na mojem blogu jih je nekaj, ki skupaj z mano prezirajo ta vidik moderne industrije), torej niso avtomatsko brezčutne barabe. Večinoma najbrž sploh ne, bi rekla.
      Po drugi strani pa imaš paleo jedce, ki pravijo, da bodo jedli veliko svinjine, pa če crknejo pri 50., kar je brezčutno do njihovih družin.
      Pa vegetarijance kot jaz, ki seveda nosimo usnjene čevlje (za katere zelo lepo skrbim in ne pretiravam s količino) in jemo jajca (srečnih kokoši ...kao). In možu za kosilo pripravimo ribe, če jih hoče.

      Izbriši
    2. Ne, najbrž niso brezčutne barabe. Ne vem pa, kako shendlajo notranja nasprotja (najbrž tko kot jaz, ko kupim mlečne izdelke in si predstavljam hepi krave na pašnikih, ki jih tu pa tm pomolze prijazna kmetica, čeprav vem, da ni tako...).

      Joj, a taki paleo jedci obstajajo? Sam svinje v paleolitiku so imele najbrž čisto drugačno prehrano kot danes (predvsem nobenih krmil, zdravil in obilice žit, s katerimi jih filajo danes, tudi eko prijazni kmetje, kaj pa delajo korporativni, pa tak niti ne vemo vsega), da ne govorimo o tem, da so se pasle v čisti naravi in se veliko več gibale ... Skratka, paleo se mi zdi vedno večji nateg, bolj ko razmišljam o njem. Zanimiv poudarek, da je to stališče brezčutno do njihovih družin!

      Imam to srečo, da pridejo jajca, ki jih pojem, večinoma od kokoši, ki jih osebno poznam. Lahko rečem, da so po eni strani srečne in po drugi ne (srečne, ker imajo na voljo veliko več hrane kot bi jo imele v naravi, pa tudi varno zavetje; nesrečne, ker nimajo svobode pa še kaj bi se našlo), ampak vse to gledanje je en velik antropomorfizem (mislim, kdo pa lahko ve, a so kure srečne in kaj rabijo za srečo?, pri čemer pozabljamo, da tudi ljudje pač ne živimo v idealnih razmerah (celo v našem "first worldu" ne), kakršne si predstavljamo in želimo za živali.

      Joj, glede čevljev sem jaz večno v dvomih:/ (veganski niso lepi, poceni umetni niso zdravi ne etični, usnjeni niso cruelty free... hvala bogu za poletje - platno in guma;))

      Uf, sem se razpisala.

      Izbriši
  21. Hvala alcessa! Prehranjevalski fašizem - dobra beseda. Ne, fundamentalistov ne rabim, se jih bojim! Vsi ostali so več kot dobrodošli;)

    OdgovoriIzbriši
  22. Najboljše napisano do sedaj! Vsak pa pač ne prenese resnice oz. tudi vsak si jo razlaga po svoje..naj vsak najde svojo pot in svoj mir.
    Največ "greha" imajo po mojem mnenju tisti, ki druge prepričujejo v stilu jaz sem na pravi poti, pojdi po njej še ti, če ne si na napačni"...

    Ampak kot pravijo dobri stari "Beatlčki" - Let it be...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Če jih samo prepričujejo, ni nič narobe, če pa jih zmerjajo in žalijo, pa definitivno ...

      Izbriši
  23. Eh, pusti druge, naj si mislijo kar hočejo. Ti pa raje piši svoj blog in označuj hrano kot ti paše. Drugi pa naj si o tem mislijo kar si hočejo. Saj ne nazadnje .... to so tvoji zapisi, to je tvoje videnje in to so tvoja razmišljanja, ki jih deliš z preostalim svetom. Če pa kdo želi, naj bloga po svoje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za podporo. No, ne gre zgolj za neka x mnenja, človek se začne spraševati, ali je an pravi poti, ali ima vse skupaj ne smisel...

      Izbriši
  24. Zulejka, neeee. Ali je možno, da te to tako vrže s tira, da bi izgubila blog mojo? NIii!!!!
    Vem, da ga boš kmalu spet našla in če boš že nehala kdaj pisati, upam da bo to iz bolj drastičnih razlogov, ne pa zaradi izjav ljudi. To te res ne bi smelo spraviti s tira. Vsak mora sprejemati mnenja drugih, kolikor pa to vpliva nanj, se pa vsak sam odloči. Odloči se, da se butastih izjav ne memorira pa je! :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Ana. No, saj to ni bilo edino, so še drugi razlogi, ampak včasih so mnenja taka (najbrž, ker so ne neki način upravičena, čeprav morda napačno podana), da morajo vplivati nate, začneš se spraševati ... No, na srečo so tu vaše spodbudne besede! ;)

      Izbriši
  25. Zanimivo, ampak jaz sem te kljub oznakam vegansko, presno itd, vedno imela za trezno glavo, predvsem zmerno žensko, ki najde v poplavi vsega pravo razmerje. :) In prav tvoj blog sem od vse poplave veganskih in nevemkakšnih še najraje brala, ker mi je zvenel resnično, življenjsko. Piši še naprej, bo nekaj dobrega zate in za nas. Pa za tvoje potomstvo tudi. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za to mnenje. No, tudi jaz imam težave s pravim razmerjem občasno;)

      Izbriši
  26. Bravo! Vidiš, da je šlo? :) Respect in velik, velik objem,
    a.

    OdgovoriIzbriši
  27. Ko ti bo naslednjič kdo težil, mu povej, naj si prebere tale članek: http://www.siol.net/trendi/lepota_in_zdravje/zdrava_prehrana/2014/03/zdrava_prehrana_mojca_vozel_intervju.aspx

    In to drži, če samo pomislim na mamina strica in teto, ki sta celo življenje jedla lokalno pridelano hrano, vse jedi kuhala na svinjski masti, vsak drug dan pri kmetu jemala po liter mleka, teta je pekla pecivo iz bele moke ... pa sta oba dočakala 90 +. Stric je pri 88-ih prvič poskusil jogurt in banano. No, tolk o zdravi hrani ...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Itak da ni vse v hrani, kajne. Neka zmernost v vsem kar počneš je najbrž dobrodošla, tudi pri hrani, seveda. Najbrž pa so odnosi ravno tako pomembni za zdravje in kvaliteto življenja nasploh (in tu fanatiki pogrnejo na celi črti).

      Izbriši
  28. Meni sploh ni važno kako so označeni recepti :D Važno, da so mi sestavine všeč in da dobro zgleda. Predvsem si želim, da bi več pisala ker si želim skuhati kaj novega, zdravega in okusnega :D Če ti objaviš takoj vem, da je dobro, ker me v vseh svojih receptih še nisi razočarala :D Podobni okusu očitno :D Torej kaj bom jedla v prihajajočih se dneh? :D

    LP Navdušenka tvojih receptov

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hihi, hvala lepa, draga navdušenka!:) Hm, lahko pričakuješ en simpl kvazi pilaf, jabolčno tarte fine in domače frutabele:) (ko najdem čas za uredit fotke).

      Izbriši
  29. Oh, kot bi jaz napisala... meni se res ne da več borit z ekstremisti. Vsak naj dela kar mu paše in s čimer lahko živi. Ostajam :)
    Sploh pa najdeš zanimive recepte na vseh sorte straneh. Če se ti zdi recept zanimiv ni ravno težava mesnih sestavin zamenjati z rastlinskimi. Zelo mi je všeč tudi moto :) in komaj čakam pilaf

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, Metka. Se strinjam, da se da z malo domišljije stvari zamenjat. Aktivizem je super, križarske vojne pa se malo prehuda reč...;)

      Izbriši
  30. Tudi sama sem mnenja, da ni enega načina, ki bi ustrezal vsem.
    Opredeljevanje ali si vegetarijanec, vegan, presnojedec je zares neumno, ker se večina ljudi tega tako ali tako ne drži 100%. Potem me pa kdo drži za besedo, ker sem na morju pojedla ribo...a potem sedaj že ješ ribe? :) Mislim, da mora vsak pri sebi razmislit ali mu to res ustreza ali pa počne to le zato, ker je trenutno moderno in se ne obremenjevat s tem, da te bo potem kakšen zagrizen ljubitelj živali postrani gledal. Ali pa se potem nažirati z veganski izdelki v obliki klobas, zrezkov, salam in si domišljati, da ješ meso.
    Isti problem nastane, ko prideš v restavracijo in povprašaš po vegetarijanskih jedeh in ti seveda takoj ponudijo ocvrt sir, kot edino takšno jed. Potem pa ugotovimo, da imajo tudi ajdovo kašo, kakšno mineštro brez mesa, ajdove žgance, testenine... Poleg tega sem na vegetarijanskem krožniku dobila tudi že ocvrto ribo.Tako,da je to opredeljevanje res problem.
    V glavnem sem za čim odprto razmišljanje glede prehrane, na čimer bi morala večina Slovencev še precej delati. Ne soliti pamet drugim, ampak pustiti živeti.

    Drugače pa super blog, sama sem ga našla, ko sem želela narediti palačinke brez jajc (kakšna umetnost :))kar nekaj časa nazaj. In se redno vračam, ker me čudovite slikce jedi vedno prepričajo, da moram preizkusit nov recept.

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe