Čokoladne rezine na pravljičnih krožničkih

08:00


Še vedno iščem perfekten recept za čokoladno torto, Lahko si jo predstavljam, a ne morem sestavit recepta zanjo. Ne vem, a sem že kje jedla kaj podobnega tej moji čokoladni ideji, ali sem le zmiksala več spominov. Seveda sem si pomagala z guglom pri iskanju, in sicer sem vtipkala zelo kunštno vprašanje: "best vegan chocolate cake" ... In dobila tale recept: best vegan cocolate cake ever. Kaj pa vem, ni me posebej impresionirala, ko sem jo prvič naredila. Poleg tega ta kejk ni torta, ampak bolj kolač. Ampak naslednjič sem jo pa malo izpopolnila - no, skomibinirala sem dva recepta, temu sem dodala tistega za čokoladni mousse iz svilnatega tofuja, in dobila sem sladico na višjem nivoju, no, vsaj zdi se mi. (Čeprav je moussa skoraj škoda, ampak itak bi ga bilo premalo za jest samega;)). 



Oh, in v tele krožničke sem kar malo zatreskana - mislim, a ne zgleda na njih vse kot mali zaklad? Tako pravljični so, najraje bi si jih kar na steno prilepila (mogoče pa si jih bom?). Najbrž ste že uganili, da so krožnički iz Trgovine Popolna dekoracija, kajne? Lahko si zamislim kakih 62 tematskih zabav, na katerih bi jih z veseljem uporabila. In če ste reciklažni kot jaz, jih boste po (družinski) uporabi zelo previdno na hitro oprali (ali le z vlažno krpo obrisali) in podtaknili lastnim otrokom, naj se igrajo čajanko s plastičnim brokolijem in hrenovko in leseno torto. 

Zadnjič sem nanje nadevala pecivo, ki sem ga sicer nalašč tako na drobno narezala, da je šlo na tele mini krožničke, a mu je ta velikost prav pasala, saj je ZELO čokoladno. Če ste bolj natančni in perfekcionistični kot jaz, boste morda pecivo celo ravno razrezali, brez "scefranih" robov ... kar bi bilo res luštno:)


Veganske čokoladne rezine

Ker so sestavine zelo preproste, je treba tokrat res vzeti tiste najboljše; torej moko prav za torte in res dober kakav; pravo odkritje je zame tisti iz Eurospina (tu in tam grem tudi tja kaj kupit, in kakav je zdaj definitivno na seznamu, ker je res temen, in ima nek čisto poseben, meni odličen okus, tak kot najboljša italijanska čokolada - think Baci). Pri sladkorju, vodi in olju pa sem presenečeno ugotovila, da se je najbolje držati res osnov, in ne nadomeščati s kakim kokosovim oljem, trsnim sladkorjem ali rastlinskim mlekom ...

čokoladni biskvit

1 1/4 skodelice moke za torte (tiste v rozapikčasti vrečki)
1/2 - 3/4 skodelice navadnega sladkorja
1/3 skodelice dobrega kakava
1 ČŽ sode bikarbone
1/2 ČŽ vanilije v prahu
1/2 ČŽ soli
1 skodelica tople vode
1/3 skodelice repičnega olja
1 ČŽ kisa

Pečico segreješ na 180°C. Pekač (približne velikosti A4 lista, tam okoli 20x30 cm) namažeš z oljem in posuješ s kakavom.
Suhe sestavine dobro zmešaš v skledi, dodaš tekoče in še enkrat dobro zmešaš.
Vliješ v pomaščen in s kakavom posut pekač in pečeš okoli 20 minut na 180°C. Ali je pečeno, preveriš z zobotrebcem (zabodeš ga v biskvit, če iz testa pride čist, je pečeno). Ohladiš in premažeš s spodnjo kremo. Pustiš nekaj ur na hladnem, da se krema strdi. 


čokoladna krema s svilnatim tofujem

200 g svilnatega tofuja (ja, res naj bo svilnati, tudi v DM ga imajo)
100 g odlične črne čokolade (Viviani je najbolj etična, dobra pa je tudi Hoferjeva ali Lidlova UTZ certified s 70% kakava, npr.)
20 g kakava
40 ml vode (ja! strašljivo, ampak je ok)
1 JŽ mandljevega mleka (ne vem čisto, zakaj;))
80 g sladkorja (oz. dodajte po okusu)

Svilnati tofu odcediš in zblendaš.

Vse razen tofuja stopiš nad parno kopeljo ob stalnem mešanju. 

V blender zliješ čokoladno zmes in še enkrat premešaš.

Namažeš biskvit.




You Might Also Like

7 komentarji

  1. Izgleda zanimivo.
    Mi je pa čudno, da stopiš čokolado in vodo nad parno kopelijo skupaj. Ker če topiš čokolado in ji dodaš malo vode, se iz lepe tekoče mase začne spreminjati v gosto kepo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vem ja, samo je delovalo. Čeprav ne vem točno, zakaj je voda tam, tokrat sem pač upoštevala recept:)

      Izbriši
  2. Jaz po tem receptu (best vegan choc cake ever :))) že več let pečem biskvit za vegan sacherco. In se super obnese. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Tako ljubko in popolno! Recept pa kmalu poskusimo. Očitno bodo prihodnji dnevi kot nalašč za v kuhinjo:)
    Bodite sladko!

    OdgovoriIzbriši
  4. draga Zulejka, na ta dezevni avgustovski ponedeljek sem se potopila v tvoj blog. prav res je uglasena kuhinja. moram najti se tvojo knjigo. mislim, da sem se prav zaljubila v tvoje recepte. in se nekaj je. zato se spet oglasam :) kar drugic danes :) da tocno takele kroznicke pomivamo tudi pri nas in jih imamo v 'tamali kuhinj'ci' :) hehe, ti temu reces reciklaza, jaz pa gorenjka :) in se kar jih skrbno brisemo s krpicami, ce slucajno pristane na njej hrenovka, ki ni cisto plasticna :) vse lepo k vam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, hvala! Kako lepo je prebrat kaj takega. Fino se igrajte!

      Izbriši

Preberi tudi

Subscribe