Pečen krompirček na način Hasselback in veganske klobasice

09:37


Mesa ne pogrešam, kar ni čudno, saj ga nikoli nisem jedla. Kljub temu pa mi kdaj zapaše tekstura, ki jo ponavadi povezujemo z mesom, in seveda izmuzljivi, nenadomestljivi okus umami. Kaj je umami? Umami je peti okus, ki mu rečejo tudi mesni ali slastni okus, in ga povezujemo z beljakovinsko bogato hrano živalskega izvora (meso, sir). Nekateri ljudje naj ne bi zazanavali tega okusa in ga tudi ne pogrešajo. Zanje je prehod na vegansko prehrano precej enostaven. Drugi pa si lahko pomagamo z zavestnim vključevanjem hrane, bogate z rastlinskimi beljakovinami, in s poseganjem po rastlinskim virih umami okusa, kot so: sojina omaka, miso, umeboshi, tempeh, balzamični kis, sušeni paradižniki, sušeni jurčki ali šitake, alge, pivski kvas, pražena semena in oreščki, orientalska kumina in rdeča paprika, pa tudi stročnice in korenska zelenjava. Več predlogov in receptov najdete tukaj.

Lahko pa si umami okus pričarate tudi zelo enostavno - s t.i. nadomestki mesa. Jaz jih sicer ne dojemam kot nadomestke mesa, ampak kot vir beljakovin+umami okusa, vi pa se odločite po svoje. Moji punci imata vegi hrenovke/klobasice najraje v kombinaciji s pirejem (klasika, najbrž?), moja mama jih nareže v svoje improvizirane curryje. Kadar imam razmetano kuhinjo in nočem umazati še več posode, vržem cel obrok kar na pekač in prepustim delo pečici. Mi si zadevo potem sicer vseeno naložimo na krožnike, ampak če ste zelo lenobno razpoloženi, najbrž tudi to ni potrebno:)

Pečen krompirček na način Hasselback in veganske klobasice 

(za 4 osebe)

12 majhnih ekoloških krompirčkov na osebo

2 rdeči papriki

Oljčno olje ali kokosovo olje Veganz

Sol, poper

4 klobasice Veganz

Krompičke dobro opereš in čisto tanko narežeš, pri tem pa paziš, da ne zarežeš do konca. Lahko si pomagaš tako, da položiš krompir na ročaja dveh kuhalnic. Namažeš z oljem, soliš in popraš ter pečeš na 230 °C približno 40 minut (ali dlje, če je krompir večji). Po približno pol ure vzameš iz pečice in še enkrat namažeš z oljem s pomočjo čopiča, tako da olje pride tudi med rezine krompirja. 10 minut pred koncem pečenja dodaš narezano papriko in klobasice Veganz. Postrežeš z gorčico, kečapom, pekočimi omakicami (kot je tabasco ali jalapeño) in z goro zelene solate.


 Ste že poskusili takle krompirček? Katera pa je vaša najljubša umami jed iz rastlinskega sveta?;)

Objava je nastala v sodelovanju s Sparom, navdušenje pa je seveda čisto in samo moje (oz. vseh družinskih članov.)

You Might Also Like

0 komentarji

Preberi tudi

Subscribe