Kuham z otroki: Mini muffini iz mešalnika

11:44


Nedavno sem ugotovila, da se da muffine narediti kar v blenderju, kar je seveda super, saj tako zelo malo posode umažeš in vsi vemo, da je umazane posode vedno preveč, a ni res? Tehle malih cukrčkov sva se lotili z Lumpiko (to je najin "thing", peči muffine), in ker je Boschev mešalnik VitaStyle Mixx2Go tako priročno majhen, enostaven in predvsem tih (mojega glavnega zelo zmogljivega, a tudi zelo glasnega blenderja se sicer boji), sem vodstvo prepustila kar njej. Saj je stara že 5 let :) (brez skrbi, med snemanjem je bil na dosegu roke tudi ata).




Mini muffini z banano in kremnim prelivom

Muffini
150 g zrelih banan (1 velika ali 2 zelo mali)
60 g olja blagega okusa (npr. repično)
1/4 žličke jabolčnega kisa
130 g moke
3 žlice trsnega sladkorja
1 žlička psiliuma
pol žličke cimeta
ščep soli
1/2 žličke pecilnega praška
1/2 žličke sode bikarbone

Krema
200 g kremnega sira (npr abc, Philadelphia, ...)
1 žlica kisle smetane
1 žlica medu






1. Pečico nastaviš na 190 °C.

2. Model za mini muffine s pomočjo kuhinjskega čopiča premažeš z oljem in pomokaš.

3. Vrč mešalnika postaviš na kuhinjsko tehtnico in odšteješ njegovo težo (pritisneš "tare", ponavadi;)). Odtehtaš olje in banane ter odmeriš kis. Miksaš 1 minuto oz toliko časa, da se spremeni v gladko, enotno zmes, podobno smoothieju.

4. V skledi zmešaš moko, sladkor, psilium, cimet, sol, pecilni prašek in sodo. Suho mešanico postopoma dodajaš v zmes banan in olja. Če se zatakne, mešalnik izklopiš in s silikonsko spatulo potisneš sestavine bolj proti dnu. Mešaš le toliko časa, da se vse sestavine premešajo in nikjer ni več videti suhe moke.

5. Ko so sestavine dobro premešane, s pomočjo 2 žličk nadevaš testo v pripravljen model za mini muffine. Jaz napolnim kar do roba. :)

6. Pečeš 15 minut na 190 °C. Z zobotrebcem preveriš, ali so pečeni. Še 5 minut naj se ohlajajo v pekaču, potem jih previdno pobereš ven in odložiš na mrežo.

7. Medtem, ko se muffini pečejo, zmešaš kremo iz kremnega sira, kisle smetane in medu. So pa zelo okusni tudi brez kreme (nekaterim so celo bolj všeč brez nje, recimo Lumpiki, ampak meni se je zdelo, da bi pasalo še nekaj kremastega zraven:)).

8. Ko se ohladijo, na muffine nabrizgaš ali nadevaš kremo (perfekcionizem po želji, jaz se ga ne poslužujem) in okrasiš z mrvicami.


Namigi in zamenjave

Recept lahko podvojiš in narediš muffine običajne velikosti. V tem primeru tekoče sestavine priliješ suhim v skledi in mešaš s kuhalnico (razen, če je vaš mešalnik zelo velik in zmogljiv), čas pečenja pa podaljšaš na 20 minut.

Uporabiš lahko pirino ali belo moko ali mešanico obeh.

Namesto psiliuma lahko uporabiš mleta semena chie ali lanu, ali ga celo povsem izpustiš. Meni je všeč psilium, ker nič ne vpliva na okus in se ga sploh ne opazi, teksturo pa naredi res fino in ravno prav kompaktno.

Mini bananine muffine je Lumpika naredila z Boschevim mešalnikom VitaStyle Mixx2Go, ki je zelo enostaven za uporabo in dovolj tih, da se ga otrok ne ustraši:) V kratkem zmontiram še video najinega podviga.

**Hvala, da podpirate znamke, ki omogočajo delovanje Uglašene kuhinje!


You Might Also Like

1 komentarji

  1. Okusno. In zabavno.
    Dodam med počitniška ustvarjanja.
    Fino mešajte, dodajajte, pecite... in potem... razvajajte brbončice.

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe