Kako kupiti pomivalni stroj leta 2017

12:06


Taščin 20 let star pomivalni stroj je nedavno prenehal rogoviliti (bil je res glasen). In tako se je hočeš nočeš podala na lov za novim. Moje znanje o pomivalcih je bilo še dokaj sveže, saj sem si ga privoščila šele pred dobrim letom. Zame je bil ključni podatek o pomivalcu glasnost, za taščo je zmagala cena (vzela je tistega, ki je bil v akciji), za mojo prijateljico K. pa bi bil najbrž najpomembnejši podatek hitrost programov - vedno se ji mudi.

Potem so tu še znamke. Pri pralnem stroju sva se na primer krepko uštela, ko sva vzela enega "no-name" kitajskega, ki je prvič crknil prej kot v enem letu, in ga je treba "servisirati" vsakih par mesecev. Od takrat naprej se ne grem več tega - kot pravijo, malo denarja, malo muzike ali nisem tako bogata, da bi kupovala poceni.

Ko sem se sama odločala za pomivalca, mi je nekaj prijateljic priporočilo Bosch, ki sem ga imela pozneje tudi priložnost preizkusiti v svoji poletni dodatni službi v kuhinji sosednjega Eko hotela Koroš. Tisti Boschev pomivalec je bil že kar nekaj let v uporabi, večkrat dnevno in z zelo umazano posodo, pa je bil to še vedno najbolj učinkovit in definitivno najtišji pomivalni stroj, kar sem jih kdaj srečala. Moj je sicer tudi dokaj tih, ni pa posebej učinkovit pri zelo umazani posodi, tako da če bi še enkrat kupovala, bi brez pomisleka vzela Boschev pomivalni stroj. Na primer tegale, ki posodo še maksimalno posuši, pa še 5-letno garancijo ima (čeprav moram priznati, da je trenutno nad mojim budgetom).

1. Tišina

Zaradi izkušnje pri tašči, ki je imela strašansko glasen stroj, sem sama hotela čim tišjega. Če se prav spomnim, je glasnost mojega okoli 50 dB, kar je približno nekaj takega kot tih pogovor ali ventilator. Zelo uporabna tabela je na tej povezavi, če se tudi vam zdi glasnost/tišina pomemben faktor pri nakupu pomivalnega stroja.


2. Ekologija

Večina pomivalnih strojev danes nosi oznako A, važni so plusi. Tako na primer A+ porabi 13 l vode, A+++ pa le 7,5, kar pomeni razliko 2000 l vode v enem letu, če pomivate vsak dan enkrat.


3. Videz/dizajn

Pri sami obliki se s pomivalnimi stroji ne da kaj veliko manevrirati, lahko se igramo predvsem z dizajnom upravljalne konzole, ki je lahko tudi skrita, in z barvo. Praviloma so cenejši pomivalci vsi bele barve, dražji pa so lahko črni ali v inox barvi. Ali pa seveda vgradni oz. nevidni;). Moj je sicer bel, a razmišljam, da bi ga okrasila.

4. Velikost

Jasno, obstajata dve generalni velikosti - širini pomivalnih strojev; 40 in 60 cm. Potem so tu še namizni pomivalci. Ga ima kdo? Se pa lahko pomivalni stroji iste širine razlikujejo po številu pogrinjkov, ki se jih da spraviti vanje; 60 cm široki pomivalci tako lahko operejo 12 ali celo 15 pogrinjkov. Tako da tisti, ki imate velike družine in pogoste obiske, upoštevajte tudi ta faktor.

5. Posebne funkcije + garancija

Kvalitetnejši pomivalni stroji imajo lahko tudi posebne funkcije, na primer wi-fi povezavo, poseben program za sušenje posode, dodatni - izvlečni predal za pribor, po višini nastavljive košare, senzor umazanije, možnost podaljšanja garancije na 5 let ...

6. Cena

Seveda nas večina upošteva tudi ceno ... Cena in kvaliteta gresta običajno z roko v roki, a zadovoljiv pomivalni stroj lahko pričakujete po redni ceni okoli 350 evrov. Slovenska zveza potrošnikov ima sicer objavljen test, iz katerega je mogoče sklepati, da dobiš dobrega že za 300 evrov; vendar članka nisem prebrala, saj bi ga morala plačati 4,5 evra! (Sori, to je pa preveč za en članek). Zato sem si pomagala s prosto dostopno ameriško "Consumer report", ki je na lestvico najboljših pomivalnih strojev na prva tri mesta svoje sedemmestne lestvice uvrstila prav Boscheve pomivalne stroje (tukaj).

Objava je nastala v sodelovanju z Bosch Slovenija. Mnenja in izkušnje so moja, podatki pa preverjeni po najboljših močeh. Čeprav sama nimam Boschevega pomivalca, ga z lahkim srcem priporočam zaradi svojih zelo pozitivnih izkušenj s starejšimi modeli Boschevih pomivalnih strojev in seveda z vsemi ostalimi gospodinjskimi aparati Bosch. Hvala, ker podpirate znamke, ki omogočajo delovanje Uglašene kuhinje.

You Might Also Like

4 komentarji

  1. Vedno se mi je zdelo, da je pomivalni stroj nekaj neobveznega. Zadnje čase razmišljam, da bi bilo dobro tudi pri nas imeti nekaj, kar olajša, en, dva, tri 'uredi kuhinjo ali bolje pomije posodo kot jaz.
    Se spomnim na tole, ko bom tako daleč.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni se zdi obvezen:) dokler sva bila 2, ne, zdaj pa ne bi preživela brez:))) (menda porabi precej manj vode, kot če ročno pomivaš, so win-win!)

      Izbriši
  2. No, nam je pa Boschev pomivalni stroj začel puščat po dobrem letu in pol zmerne uporabe (1 stroj na dan). Ker je šlo za tovarniško napako (puščala je notranja kad), so nam sicer brez problemov dali novega, ampak... Včasih je tudi pri boljših znamkah treba imet nekaj sreče!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mici, hvala za komentar. Tudi meni se je zgodilo, da boljša znamka ni bila garant za brezhibnost (sicer predvsem pri kakih oblačilih). Srečo je vedno fajn imet!;)

      Izbriši

Preberi tudi

Subscribe