Stepeno maslo za telo

17:09


Vedno sem uporabljala sestavine iz kuhinje za kozmetiko, nisem pa bila preveč naklonjena ideji, da bi si iz njih naredila kaj več kot preliv za lase ali masko. No, razen masažnih ploščic in ognjičevega mazila, ki pa so zame bolj “medicinski” kot kozmetični.

Nedavno pa sem naletela na krasen youtube kanal Farmhouse on Boone, katerega lastnica Lisa je navdušenka nad vsem naravnim, in izdeluje tudi kozmetiko za svojo družino. Prav ona me je spodbudila, da sem mojima deklicama končno naredila mazilo za ustnice, kot sem nameravala že dolgo. In potem me je zamikalo še maslo za telo.

Ker pa doma nisem imela karitejevega masla, ki ga je ona uporabila v svojem receptu, sem malo raziskala stvar in dodala čebelji vosek. Vosek krasno zaščiti kožo in tako tole maslo za telo postane odlična krema za roke, ki ščiti in obnavlja kožo (vsaj moja je tega zelo potrebna v tem času, ko se lotevam spomladanskega čiščenja (it’s a thing!), in mislim si, da bo kremica zelo prav prišla tudi, ko bom končno lahko kaj delala tudi na vrtu - pri nas namreč ravnokar sneži!).

Jaz sem svojemu maslu dodala ričkovo olje, ki je vir vitamina E, ta pa vemo, kako je koristen za kožo - in ker ga ravno imamo doma (pridelanega na naši kmetiji), in deluje protivnetno. Oljčno olje je sicer super (antibakterijsko, antioksidativno), a če imate občutljivo kožo, je bolje uporabiti kakšno drugo, morda jojobino ali mandljevo. Kakavovo maslo diši božansko in povečuje elastičnost kože. Kokosovo olje pa se vpije v kožo in jo pomaga ohranjati brez gub. Skratka, same super stvari, kajne?


Domača krema za roke / maslo za telo

75 g oljčnega olja

40 g kakavovega masla

70 g kokosovega olja

25 g čebeljega voska

20-40 kapljic eteričnega olja po izbiri

1 žlica ričkovega olja (po želji)

Po želji:

1 pest suhih cvetnih listov vrtnice

1 pest suhih cvetov kamilice

Sestavine odtehtaš v kozico in na malem ognju počasi segrevaš, da se stopijo in premešajo. Po želji dodaš suha zelišča. Odstaviš in pustiš stati na sobni temperaturi vsaj pol ure. Potem precediš, da odstraniš zelišča (mogoče bo treba celo stvar spet malce pogreti, da se utekočini).

Precejeno maso daš kar v posodi mešalnika v hladilnik za uro ali dve, da se strdi. Stepaš na najvišji hitrosti 10-12 minut. Jaz sem za to uporabila Boškota (to je tisti roza Boschev multipraktik oz. univerzalni kuhinjski aparat Mum 5). Sicer bi nekakšno maslo za telo nastalo tudi brez stepanja, a stepanje naredi res fino teksturo. Nestepeno maslo je bolj podobno mazilu, stepeno pa dejanskemu maslu za telo. In zdaj, ko sem naredila tega, me zelo mika, da bi nabavila še karitejevo maslo in naredila eno vetzijo z njim!

Svoje domače maslo za telo/roke shraniš v stekleni posodici ali majhnem kozarcu za vlaganje. Uporabiš takoj po tuširanju, na malo vlažni koži. Še posebej pa je blagodejno za zelo suhe predele, recimo za stopala in komolce.

Ker v tem domačem maslu za telo ni nobenih konzervansov, ga je treba porabiti v čim krajšem času (recimo treh mesecih). Zajemajte ga vedno s čistimi in suhimi rokami.

Objava je nastala v sodelovanju z Bosch Slovenija. Nad njihovimi aparati sem resnično navdušena. Mnenja, izkušnje in recepti so v celoti moji. Hvala, ker podpirate znamke, ki omogočajo delovanje Uglašene kuhinje.


You Might Also Like

0 komentarji

Preberi tudi

Subscribe