Kako najti čas za jogo, če imaš TAKO POLN urnik

10:08


Vsi imamo TAKO POLNE urnike. Celo jaz, mama-med-službama (dobesedni prevod between-jobs, kar je lepša beseda za nezaposlen), imam strašno natrpan urnik. Kadar koli sem poskušala najti, kaj konkretno je tisto, kar mi krade čas, sem samo naštevala, česa vsega, kar po mojem mnenju ljudje počnejo, jaz ne počnem: ne visim na socialnih omrežjih, ne kofetkam, ne klepetam ob pregovornem avtomatu za vodo (a to kdo dela ali je avtomat metaforičen?).

Ampak ... če želiš narediti nekaj novega, nekaj kar še nisi, se je treba nečemu odpovedati. Ko sem si na začetku leta postavila cilje in jih zapisala, so naravno dobili prednost pred manj pomembnimi stvarmi in kar naenkrat se je našel čas za tisto, za kar ga prej ni bilo.

Čemu se lahko odpoveš za nekaj boljšega, pomembnejšega?

V zadnjem času sem se mimogrede odpovedala gledanju serij (tudi sicer se pogledala po največ 1 del, maratoni so davno za mano), potem pa sem slišala Setha Godina, ki je v intervjuju z Marie Forleo rekel, da je tako produktiven zato, ker ne gleda televizije in ne hodi na sestanke, kar mu prihrani kar 5 ali celo 7 ur na dan v primerjavi s povprečnim Američanom. Američani gledajo TV 4,5h na dan, za Slovenijo ne ne najdem podatka, ampak po mojih opažanjih bi rekla 2-3h. 2-3 ure, ko bi lahko poskrbeli za svoje telo, prebrali knjigo ali se lotili uresničevanja svojih sanj! Če niste v povprečju in ne uspete pogledati niti enega filma v celem tednu, ne jemljite tega zapisa kot napad na vas. Poglejmo raje, če se da kje vendarle pridobiti tiste pol ure na dan za jogo.

Zakaj prav joga? 

No, lahko bi bil tudi pilates, HIIT ali dvigovanje uteži, kar koli je že tisto, kar vam požene kri v mišice in napetost iz njih, meni pač dogaja joga (pa še par drugih reči). Jogo sem izbrala zato, ker:
- jo lahko izvajaš kjerkoli
- ker ne potrebuješ nobene opreme (ja, res, seksi pajkice so čisto optional, jogo lahko delaš tudi v pižami, in podloga za jogo s potiskom mandale je potrebna le, če imaš youtube kanal, sicer deluje tudi preproga ali brisača)
- ker je z jogo lahko sprostiš napetost v mišicah, za katero sploh ne veš, da je tam
- ker se da z jogo rešiti zelo specifične težave, tako fizične kot psihične (v youtube iskalnik napišeš recimo "yoga for energy" ali "yoga for back pain" ali kar koli te pač matra)
- lahko jo izvajaš s partnerjem, otroki in celo kosmatinci.


1. Napiši na koledar, naredi si opomnik

Če gredo dnevi en za drugim kar mimo tebe, pa na jogo kar pozabiš, si jo zapiši na koledar in si naredi opomnik. Plani, ki si jih ne napišemo, so le sanjarije. Kar napišeš, se zelo verjetno tudi zgodi, ker je pisanje nekakšna zaveza. Poskusi, če ne verjameš:)

2. Poišči si you tube učiteljico joge, ki ti je všeč

Idealno je seveda, če lahko greš na jogo v kak renomiran studio. Ampak če težko najdeš čas, denar ali varstvo, je youtube zelo dobra opcija, ker ga lahko uporabiš kadarkoli, tudi ob petih zjutraj ali enajstih zvečer. Meni je všeč Adriene, kot sem že omenila, ena kul bralka mi je predlagala Fight Master Yoga, simpatična mi je tudi malce posebna Jen Hillman (nima svojega kanala, sodeluje z večimi), če te mika Ashtanga, poskusi začetniško sekvenco magnetične Laruge Glaser, pa gotovo jih je še malo morje, tudi v slovenščini se najdejo. Če imaš kakršne koli zdravstvene težave, se seveda najprej posvetuj z zdravnikom in vsaj na začetku vadi pod nadzorom ne-virtualne učiteljice ali učitelja joge, ok, da ne bo potem kdo rekel, da je Zulejka zagotovila, da je joga magično zdravilo za vse, velja?

3. Vstani 45 minut prej

Kar koli že dodajaš na svoj urnik, najlažje je dodati čisto na začetek, torej vstati prej. Za vadbo se to nasploh priporoča, ker tako čutiš pozitivne učinke ves dan in pospešiš metabolizem. Jaz tega nasveta sicer ne upoštevam (oz. ga, ampak vstanem prej, zato da berem, ne da jogam), ker se zbudim precej lesena.


4. Povabi otroke, naj jogajo s tabo

Strašno so mi simpatični videi o jogi z otroki (in živalmi, hihi). Mi imamo Joga malčke, slikanico jogijskih vaj, ki so namenjena prav otrokom, in moji punci sta kar navdušeni. Mlajša še skoraj bolj. ;) Vaje so enostavne, varne, ilustracije pa strašno simpatične in prijetno realistične (moj najljubši del je, ko imata ena mama in hčerka zelo slab dan, ker je bratcu slabo itd., pa ga joga reši). Lumpika pa se je ob tem videu naučila narediti stojo na rokah ob steni.

5. Kupi si tisto lepo podlogo in seksi pajkice

Prejle sem napisala, da je oprema čisto opcijska in stojim za tem. Ampak, če se ti zdi, da ti bo nekaj lepe opreme dalo dodatno motivacijo, hkrati pa ne uničilo družinskega proračuna, si jo le privošči. Izberi pametno, ne kupuj preveč in ne onesnažuj planeta po nepotrebnem - tudi to je joga.

You Might Also Like

0 komentarji

Preberi tudi

Subscribe