Veganske ajdove palačinke z breskvami

14:13

Ajdove. Veganske. Palačinke.

Vegan buckwheat crepes with peach sauce

- scroll down for english version of the recipe!

Me pa res dolgo ni bilo na spregled! Se me še spomnite? V glavnem sem bila odsotna zavoljo pakiranja, potovanja, treniranja po 5h na dan, potovanja nazaj, razpakiravanja, uglaševanja na domača tla. Na Nizozemskem, kamor smo šli na poletno šolo aikida, je bil v glavnem dež in mraz, veliko treninga, smeha in lepih hišk, ki se jih še vedno nisem naveličala - so res kot iz pravljice (žal jih nisem fotknila). Vse je nadurejeno, hiške iz opek, vaze in kipci na oknih, zelenica in veliko rož, poštirkane pa so celo njihove kravice (res!). Nizozemska hrana je komajda prebavljiva (ne le zame, še za par pajdašev), imajo pa lepe starinske krožničke na vaških bolšjakih. No, bila sem le na enem in nameravala kupiti le en krožniček, ampak gospa ni znala angleško, jaz pa ne nizozemsko, zato sem morala kupiti štiri (ahem, za rezervo, kajne). Doma sem ugotovila, da niso nizozemski, temveč nemški. Upam, da so vsaj res vintič - no, pa tudi, če niso;)

Lep krožniček, ni res?

Ta moja nova kuhinjska pridobitev je kot ustvarjena za mini palačinkice. Iz ajdove moke in z breskvami. Zraven sem si zamislila še karamelni preliv (o ja!), ampak sem ga neučakano šla delat, ne da bi prej prebrala kak recept (I do this all the time), zato sem dobila le kepo karamele v lužici veganskega masla. Upam, da me bo izučilo. So bile pa potem tudi z javorjevim sirupom prav dobre. Ampak drugič bo vendarle karamela!

Ajdove palačinke z breskovo omako

sestavine za 6 malih palačink

pol skodelice ajdove moke
pol skodelice pirine moke
ščep soli
1 skodelica vode
kokosovo olje za mazanje ponve

Sestavine zmešaš z metlico in pustiš stati vsaj 2h (če jih pustiš stati čez noč, naj bodo raje v hladilniku). Pečeš kot običajne palačinke, le v majhni ponvici, na katero vsakič kaneš malo kokosovega olja in vlivaš po eno slabo zajemalko naenkrat.

sestavine za breskovo omako

4 zrele breskve
2-3 JŽ rjavega sladkorja
2 ČŽ koruznega škroba (ali primerna količina agarja, kuzuja ...)
naribana limonina lupinica bio limone
1 JŽ limoninega soka

Breskve opereš in narežeš na kockice. Vržeš v kozico in posuješ s sladkorjem, dodaš limonino lupinico in limonin sok. Daš kuhat na majhen ogenj. Če so breskve zrele, bodo spustile dovolj svojega soka. Nekaj tega soka vzameš stran in zmešaš skupaj s koruznim škrobom (po potrebi dodaš še malo vroče vode). Vmešaš k breskvam in ob pogostem mešanju kuhaš, dokler se ne zgosti.

Palačinke namažeš z breskovo omako, zviješ oz. prepogneš in postrežeš z javorjevim sirupom. Tudi sojina smetana ne bi bila odveč, če želiš bolj fensi jed;)

Dozdevno vintič.

***

Vegan buckwheat crepes with peach sauce


the crepes

ingredients (makes 6 crepes)

1/2 cup buckwheat flour
1/2 cup spelt flour
pinch of salt
1 cup water
coconut oil for the pan

In a bowl, whisk together all the ingredients and let the batter sit on the counter (or in the fridge overnight). Preheat a small non-stick pan, grease with a little bit of coconut oil for each crepe. About one scoop at a time, pour the batter on to the pan. Cook until the edges are firm (about 2 minutes), then turn the crepe using a wooden spatula. Cook until the other side is browned as well.


peach sauce

ingredients

4 ripe peaches
2-3 tablespoons cane sugar
2 teaspoons cornstarch (or corresponding amount agar, kuzu, ...)
grated organic lemon zest
1 tablespoon lemon juice

Wash and dice the peaches. Place them in a saucepan, add the sugar, lemon zest and lemon juice. Cook for a few minutes, then take some peach juice and mix it with the cornstarch in a small bowl. Pour into the peaches. Cook, stirring, over medium-low heat until thickened.

Spread the crepes with peach sauce, fold them in a triangular shape and serve with maple syrup and some soy whipped cream, if looking for a fancier dessert.

Vegan buckwheat crepe.

You Might Also Like

8 komentarji

  1. Verjamem, da je bilo doživetje popolno.
    Hvala za namig! Pri nas doma je ajda tako zanemarjena... Takole pa... preizkusimo.
    Krožniki so kot nalašč za tak recept - slasten in sladek.
    Pomežikec

    OdgovoriIzbriši
  2. Živjo, Sabina! Ajda je marsikje zanemarjena, pa čeprav je tako značilna za slovensko kuhinjo. Že če pogledaš, kako se ajda znajde na meniju restavracij - samo kot ajdova kaša z gobami ali, če imaš srečo, v kakih štrukljih. No, na srečo se sedaj da dobit ajdove rezance slovenskega proizvajalca - mogoče prihajajo lepši časi za ajdo?;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ajdove palačinke so res okusne - da se jih narediti celo samo iz ajdove, brez pirine - tako so povsem brez glutena (za tiste, ki ga ne smemo). Krožniki so pa res retro;-)

    OdgovoriIzbriši
  4. you have such beautiful pictures and this looks so delicious. so glad I found your blog.

    OdgovoriIzbriši
  5. palačinkice so tako fina hrana...če jih peče kdo drug;) pri nas namreč ni doze, vsak dve...ampak, more is moooooore;)
    Ajda in sadje, definitivno bomo poskusili in dodala grški jogurt in med.

    OdgovoriIzbriši
  6. Gourmet, kakšen postopek pa uporabiš za samo ajdove palačinke? Bi se jih dalo naredit brez jajc?

    Spontaneous, thank you very much!¨You have a mouthwatering blog yourself! May I ask how did you come across my blog?;)

    Matilda, grški jogurt in med se slišita odlično v tej kombinaciji! More is more pa je veljalo tudi v mojem otroštvu, hehe.

    OdgovoriIzbriši
  7. Naredil. Sicer ne veganske variante, samo eko. Dodal jajce in mleko, spekel v novi keramični ponvi in so mega!
    Končno mi je uspelo spraviti nekaj iz ajdove moke v (na pogled) užitno obliko. Mislim, da je bilo ključno predčasna priprava testa in ultra neoprijemljiva površina ponve.
    In - hvala za vsakokratno potrpežljivost ob dodatnem telefonskem suportu!
    :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ni za kaj, Tadej:) Juhu, me veseli, da si zadovoljen! Predčasna priprava testa za palačinke se ponavadi res obnese. In me veseli tudi, da se je ponev izkazala, pa da ti bo dolgo dobro služila (sori za negativno energij in moje dvome vanjo:)).

      Izbriši

Preberi tudi

Subscribe